Στο μέσον με τα λουλούδια η κα Άλκη Ζέη. Αριστερά ο δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνης, δεξιά ο δ/ντής του 1ου Γυμνασίου Δράμας κ. Αναγνώστου και η φιλόλογος κα Ριτζαλέου. |
ΚΑΛΕΣΜΕΝΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
Άλκη Ζέη: «Με πληγώνει όταν κλείνει μια βιβλιοθήκη»
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου, η γνωστή συγγραφέας Άλκη Ζέη, καλεσμένη των μαθητών και των μαθητριών της Λέσχης Ανάγνωσης του 1ου Γυμνασίου Δράμας, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία».
Η κα Ζέη παραβρέθηκε σε εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, όπου μαθητές και μαθήτριες μίλησαν για το έργο της, έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν και χόρεψαν για τη συγγραφέα και την ηρωίδα του βιβλίου της «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της». Το πρωί της Δευτέρας η κα Άλκη Ζέη επισκέφθηκε τους μαθητές στο σχολείο τους και συνομίλησε μαζί τους.
Άλκη Ζέση: «Με πληγώνει όταν κλείνει μια βιβλιοθήκη»
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η κα Ζέη και αναφερόμενη στην πρώτη εντύπωσή της από την πόλη της Δράμας, είπε ότι βρήκε την πόλη «πολύ καθαρή»!
Σε ερώτηση για το τι σημαίνει για την ίδια η επαφή με τα παιδιά, η κα Ζέη σημείωσε: «Μου δίνει κι εμένα ζωή και γνωρίζω καλύτερα τα παιδιά γιατί γυρίζω την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη».
Σε ερώτηση για το πώς βλέπει σήμερα τη λογοτεχνία στην Ελλάδα και εν μέσω οικονομικής ύφεσης, η κα Ζέη επεσήμανε ότι: «Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, μπορώ να πω ότι πάει καλά. Αν κρίνω από τα δικά μου βιβλία δεν βλέπω να υπάρχει πτώση από πέρυσι. Και βλέπω και άλλα βιβλία που πάνε πολύ καλά, ίσως γιατί το βιβλίο δεν είναι ακριβό και καθένας βρίσκει μια διέξοδο σ’ αυτό».
Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το ότι υπάρχει μια γενική παραδοχή και λέγεται ότι οι διανοούμενοι απέχουν σήμερα από τα όσα συμβαίνουν στη χώρα, η κα Ζέη σημείωσε: «Αυτό μου το λένε και εκνευρίζομαι πολύ. Τι θα πει απέχουν οι διανοούμενοι! Οι διανοούμενοι γράφουν και με το έργο τους λένε αυτό που λένε. Τι θα γινόταν αν εγώ έβγαινα με μια σημαία και έλεγα… Τα λέω στο βιβλίο μου, συζητώ με τα παιδιά και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο θετικό που μπορώ να κάνω».
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσο τα παιδιά μπορούν να ανταποκριθούν στον ελεύθερο χρόνο τους, η κα Ζέη επεσήμανε ότι οι γονείς «παραφορτώνουν τα παιδιά. Πρέπει από νωρίς να πάρει το Lower ή κάτι άλλο. Αλλά ποια παιδιά διαβάζουν; Μόνο του ένα παιδί είναι δύσκολο να πάρει βιβλίο να διαβάσει, αν δεν υπάρχει εκείνος ο δάσκαλος που θα τον σπρώξει στο διάβασμα και θα βρει έναν τρόπο να το αναφέρει στην τάξη. Έτσι θα διαβάσουν τα παιδιά. Τα σχολεία που με καλούν και πηγαίνω, είναι εκείνα που οι δάσκαλοι ήδη έχουν κάνει μια σημαντική δουλειά με τα παιδιά. Οι γονείς άλλοι μπορούν και άλλοι δεν μπορούν να πείσουν τα παιδιά τους να διαβάσουν. Και πάλι το βάρος πέφτει στους δασκάλους».
Στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλα τα παιδιά, η κα Ζέη είπε: «Να ανοίγουν τη σελίδα του βιβλίου παρά να πατούν το κουμπί της τηλεόρασης!».
Σε ερώτηση τι είναι εκείνο που την πληγώνει από την Ελλάδα του σήμερα, η συγγραφέας αναφέρθηκε στις σχολικές βιβλιοθήκες: «Αυτό που με πληγώνει πάρα πολύ, είναι όταν βλέπω σχολικές βιβλιοθήκες να κλείνουν. Και μάλιστα στα Κάτω Πορόια μια βιβλιοθήκη που πριν από δύο χρόνια με είχαν καλέσει και την ονόμασαν Άλκη Ζέη, πήγα και να την επισκεφθώ τον Δεκέμβριο αλλά ήταν κλειδωμένη, γιατί ο καθηγητής που την είχε αναλάβει διορίστηκε στη Θεσσαλονίκη και το ευκολότερο ήταν να κλειδώσει η βιβλιοθήκη. Είναι κάτι που με πονάει πάρα πολύ όταν κλείνει μια βιβλιοθήκη, γιατί ιδίως στα μέρη τα μικρά και τα απομακρυσμένα, είναι έγκλημα να κλείνει μια βιβλιοθήκη».
Θανάσης Πολυμένης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ