Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Νόμιμο, ηθικό και μη ηθικό!

ΖΟΥΜΕ σε μια εποχή, κατά την οποία πολλά πράγματα φτάνουν να γίνονται νόμιμα, να είναι όμως μη ηθικά! Εφόσον ο νόμος προβλέπει τις ανάλογες διαδικασίες, τότε σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί, κάτι, το οποίο όμως κρίνεται ως μη ηθικό από την πλειονότητα των πολιτών μιας χώρας!

Ένα τέτοιο θέμα που απασχολεί τη χώρα τον τελευταίο καιρό, είναι ο τζόγος! Κρατικός, νόμιμος και ελεύθερος τζόγος, αλλά και ιδιωτικός και παράνομος τζόγος το χαρτοπαίγνιο στις λέσχες και αλλαχού, χωρίς την σχετική άδεια του κράτους! Τα καζίνα είναι νόμιμα εφόσον έχουν την άδεια του κράτους και φορολογούνται γι’ αυτό. Όμως λέσχες σε απόμερες γειτονιές των πόλεων που δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια και δεν φορολογούνται ανάλογα, είναι παράνομες.
Καζίνο και παράνομες λέσχες επί της ουσίας έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: χάνονται χρήματα που πολλές φορές έχουν βγει με κόπο, διαλύονται οικογένειες, κλείνουν σπίτια και άλλες πολλές παρενέργειες!
Ο νόμιμος κρατικός τζόγος είναι επίσης ένα ζήτημα. Τζόκερ, Λόττο, Προπό, Λαχεία, Ξυστό και άλλα διάφορα σε καθημερινή διάταξη, όπου κόσμος και κοσμάκης αφήνει τα χρήματά του στον ελεγχόμενο μέσω ΟΠΑΠΑ τζόγο. Μόνο που από αυτά τα χρήματα, χρηματοδοτούνται διάφορες δραστηριότητες. Νόμιμο ναι! Ηθικό όμως; Άραγε ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Άραγε, από τον τζόγο που το κράτος εισπράττει χρήμα, μέρος του οποίου δίνεται σε κάποιες καλές, είναι αλήθεια, δραστηριότητες, είναι ηθικό;
Αν ναι, τότε γιατί αντιδρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα φρουτάκια;
Το θέμα είναι στα φρουτάκια παίζονται πολλά περισσότερα ποσά από τον τζογαδόρο. Αλλά είναι μόνο αυτό το θέμα; Όταν το κράτος πρέπει να βγάλει χρήμα για να γεμίσει τα ταμεία του με φόρους, τότε τα φρουτάκια νομιμοποιούνται. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ φόροι το χρόνο! Σημαντικό ποσό! Μπορούν να δοθούν για τα δάνεια, μπορούν να πληρωθούν μισθοί δημοσίων υπαλλήλων, μπορούν να πληρωθούν συντάξεις, μπορούν να πάνε στην Υγεία ή στην Παιδεία! Θα πάνε όμως; Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα!!!
Αν λοιπόν από τη νομιμοποίηση ενός μέρους του παράνομου τζόγου μπορεί το κράτος να βγάλει τόσο χρήμα, γιατί τότε δεν νομιμοποιεί μέρος των ναρκωτικών και να το πουλάει όπως τα τσιγάρα; Μπορεί να βαφτίζει και να ξεχωρίσει σε «μαλακά» και «σκληρά» και άλλες κατηγορίες και να το φορολογεί κατά πώς πρέπει. Τότε μπορεί να φορολογήσει αγρίως και την κερδοφόρα πορνεία, όπως τα DVD της Τζούλιας και της Βαβάτση αντί να τα κατάσχουν οι εισαγγελείς! Και να εισπράττει άπειρους φόρους! Νομιμότατα μεν… μη ηθικά όμως!
Όταν παλαιότερα καταστρέφονταν κόσμος και κοσμάκης στα Χρηματιστηριακά ταμπλό της κυβέρνησης Σημίτη και υπονομευόταν η εργασία και χάνονταν περιουσίες και μια ολόκληρη κοινωνία είχε εθιστεί και κρεμόταν κυριολεκτικά από τη Σοφοκλέους, στηριγμένη στα ασύστολα ψεύδη περί υγιούς οικονομίας που κάλπαζε και άλλα τέτοια, στο βωμό ενός ψευδούς και δολοφόνου λαϊκού καπιταλισμού, πόσο ηθικά ήταν όλα αυτά την ώρα που αυτοκτονούσαν άνθρωποι και διαλύονταν οικογενειακές περιουσίες δεκαετιών;
Συμπτωματικά, το ίδιο χαμηλόβαθμο στέλεχος της τότε κυβέρνησης Σημίτη με τα Χρηματιστήρια, είναι το σημερινό υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου: ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος εμπνευστής για τη δήθεν σωτηρία της εθνικής οικονομίας. Απροκάλυπτο και χυδαίο εμπόριο ελπίδας και απελπισίας! Και πάντα θλιβεροί!
Και όπως είπαν κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: και γιατί δεν «επενδύουμε» στα ναρκωτικά και στην πορνεία; Είναι πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις!
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ