Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

«Γραμμή βοήθειας κακοποιημένων παιδιών και γυναικών»

Στο βήμα η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κα Αλίκη Τσιαμούρα. Δίπλα της, η δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης κα Ευαγγελία Στεφανίδου, η κα Χρύσα Κελαϊδή στέλεχος Διοικητικής Γραμματειακής Υποστήριξης και ο κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης, Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και πτυχιούχος Κοινωνιολογίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ
«Γραμμή βοήθειας κακοποιημένων παιδιών και γυναικών»
Ημερίδα για την ενδοοικογενειακή βία και την παιδική κακοποίηση


ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Τετάρτης 27 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η τελευταία ημερίδα της Δράσης «Γραμμή βοήθειας κακοποιημένων παιδιών και γυναικών», που υλοποιεί η ένωση Κυριών Δράμας. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από τον ΕΟΧ 2004-2009 (όπου ΕΟΧ: Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και από Εθνικούς Πόρους.
Η Δράση απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες που επιθυμούν  να ενημερωθούν και να πληροφορηθούν για θέματα που αφορούν την παιδική κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία, καθώς και σε όσους αναζητούν βοήθεια για προβλήματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας και αισθάνονται ότι δεν έχουν πού να στραφούν.

Του Θανάση Πολυμένη

Παράλληλα, αποτελεί ένα μέσο κινητοποίησης των ατόμων που έχουν ανάγκη, ώστε να απευθυνθούν περαιτέρω σε κάποια υπηρεσία αρμόδια για την περίπτωσή τους.  Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές. 
Ο χειρισμός των θεμάτων διέπεται από σεβασμό στην προσωπικότητα και στα δικαιώματα του καλούντα. Δεν ζητείται κανένα άλλο προσωπικό στοιχείο πέρα από εκείνα που είναι απαραίτητα για την κατάλληλη υποστήριξη του ατόμου που καλεί.
Στην τελευταία ημερίδα της Δράσης, εκφωνήθηκαν οι παρακάτω ομιλίες:
- Χρύσα Κελαϊδή, στέλεχος Διοικητικής – Γραμματειακής Υποστήριξης Παρακολούθησης και Διαχείρισης υλοποίησης δράσης ΕΟΧ με θέμα: «Περιγραφή δράσης ΕΟΧ – Παρουσίαση Γραμμής Βοήθειας Κακοποιημένων Παιδιών και Γυναικών – Απολογιστική έκθεση».
- Ιγνάτιος Μωυσίδης, Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Πτυχιούχος Κοινωνιολογίας με θέμα: «Οι αδύναμοι στα χέρια των δυνατών… Η οικογενειακή βία ως διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο».
Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε όλη την εθελοντική ομάδα της δράσης.

Αλ. Τσιαμούρα: Η δράση του προγράμματος
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κα Αλίκη Τσιαμούρα, ευχαρίστησε τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα μέσω ΕΟΧ, Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτεστάιν. Όπως σημείωσε η κα Τσιαμούρα, από τις 560 αιτήσεις που υπήρξαν από την Ελλάδα για να υπαχθούν στη Δράμα, εγκρίθηκαν μόνο οι 56. «Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία για εμάς, είναι ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε ελάχιστοι αυτό το πρόγραμμα, γιατί έχει πάρα πολλές δυσκολίες, σε ότι έχει σχέση με την χρηματοδότηση. Επειδή όμως μας διακατέχει η πίστη στο πρόγραμμα αυτό, καταφέραμε και το υλοποιήσαμε και είμαστε στην τελική φάση», επεσήμανε η κα Τσιαμούρα, η οποία αναφέρθηκε στα περαιτέρω στοιχεία του προγράμματος:
«Η ανακαίνιση του ξενώνα έχει ολοκληρωθεί και πέρασε από τον οικονομικό και τεχνικό έλεγχο και έχουμε πάρει τα εύσημα. Εκείνο που επίσης έχει μεγάλη σημασία, είναι το τηλεφωνικό κέντρο. Ένα σύστημα μέσω του οποίου η κλίση από τους πολίτες θα έρχεται στο τηλεφωνικό κέντρο και αυτόματα θα λέει ποιος επιστήμονας (κοινωνιολόγος, ψυχολόγος, γιατρός, δικηγόρος) θα είναι διαθέσιμος εκείνη την ώρα και ο ωφελούμενος θα μπορεί να παραπέμπεται άμεσα».
«Είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να μπει κάποιος σ’ αυτό το πρόγραμμα προκειμένου να το υλοποιήσει. Πέρα από αυτό όμως, το θέμα είναι να υπάρξει συνέχεια», τονίζει η κα Τσιαμούρα.  «Ξέρουμε πολύ καλά από τις επαφές που έχουμε με άλλες εθελοντικές ομάδες, ότι τελειώνοντας το πρόγραμμα, σταματάει αυτομάτως και η Δράση. Εμείς όμως έχουμε αποδείξει ότι, από το προηγούμενο πρόγραμμα, το Γυναίκες – Απασχόληση, ότι όχι μόνο δεν σταμάτησε να υλοποιείται το πρόγραμμα στο Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας, αλλά οι ωφελούμενες έχουν πολλαπλασιαστεί. Βεβαίως αυτή τη χρονική περίοδο δεν βγαίνουν προκηρύξεις, δεν έχουμε stage, γιατί τα προηγούμενα χρόνια μέσα από την ενημέρωση, καταφέραμε να τακτοποιηθούν σε διάφορους τομείς πάνω από 600 γυναίκες. Το ίδιο υποσχόμαστε ότι, αυτό το πρόγραμμα για τα κακοποιημένα παιδιά και τις κακοποιημένες θα το συνεχίσουμε. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εθελοντική μας ομάδα και σε πλειάδα επιστημόνων οι οποίοι μας έχουν αγκαλιάσει και έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Έχουν προσφερθεί να εξοπλίσουν τα γραφεία τους με μια συσκευή η οποία παραχωρείται από το πρόγραμμα και βεβαίως ο στόχος μας είναι να μην μείνει μόνο στη Δράμα. Θα δημιουργήσουμε εθελοντικές ομάδες και στις άλλες πόλεις».

Ωφελούμενα τα θύματα κακοποίησης
Σε ερώτηση αν έχουν ανταποκριθεί κάποιοι από τους ωφελούμενους του προγράμματος, κακοποιημένα παιδιά ή γυναίκες, η κα Τσιαμούρα σημειώνει: «Αυτή τη στιγμή έχουμε δεχθεί αρκετά τηλέφωνα στο 25120-58888. Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με τους ψυχολόγους, δικηγόρους κτλ. ώστε να δεχθούν την απαραίτητη βοήθεια. Η φιλοσοφία αυτού του προγράμματος, είναι να δοθεί βοήθεια μέσω υποδείξεων για το πώς θα κινηθούν, τι θα κάνουν, τους αφήνουν να ηρεμήσουν και να σκεφτούν και στη συνέχεια, αν είναι αποφασισμένοι να το κάνουν θα επικοινωνήσουν και πάλι μαζί μας. Η πείρα μας, λέει ότι, πάρα πολλές φορές, οι γυναίκες θύματα, ενώ εκείνη τη στιγμή είναι εξαγριωμένες, όμως μετά από λίγες ώρες όχι μόνο αναθεωρούν και τους φεύγει η οργή, αλλά πιστέψτε με, έχουμε ζήσει τόσο τραγικά περιστατικά όλα αυτά χρόνια, που απορώ κι εγώ η ίδια. Μου έτυχαν εξωσυζυγικές σχέσεις, δεν μιλώ για οικογένεια, που ενώ ήταν τόσο βίαιος, τόσο επικίνδυνος, που παρ’ όλες τις παρεμβάσεις και τις προσπάθειες τις δικές μας για να την πείσουμε ότι έπρεπε να φύγει από αυτόν τον άνθρωπο, ότι είναι επικίνδυνος διότι σε έχει στείλει κατ’ επανάληψη στο νοσοκομείο και κινδύνευσε η ζωή σου, σας πληροφορώ ότι πολλές φορές, είναι οι ίδιες εκείνες που επιστρέφουν στον θύτη».

Φιλοξενία και προστασία
«Στο Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας, υπάρχει μια επιτροπή που αποτελείται από επιστήμονες, που σε συνεργασία μαζί μου, αποφασίζουμε ποιο περιστατικό θα φιλοξενήσουμε», επισημαίνει η κα Τσιαμούρα και συνεχίζει:
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον εξής λόγο. Δεν έχουμε φύλαξη. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι, το άτομο το οποίο θα φιλοξενήσουμε, δεν θα κινδυνεύσει από τον θύτη. Ότι δεν θα δεχθεί κάποια επίθεση στο Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας. Επίσης, οι ίδιες οι γυναίκες θύματα, είναι αυτές που την επόμενη ακόμη ημέρα, τους τηλεφωνούν ξανά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δουλεύουμε πάρα πολύ για να στηριχθούν ψυχολογικά στην αρχή, και στη συνέχεια, εάν κινδυνεύουν από τον  θύτη, συνεργαζόμαστε με έναν αντίστοιχο φορέα την Αθήνα, τις στέλνουμε εκεί μόνο μετά από δική τους απόφαση, όπου κανείς δεν ξέρει πού φιλοξενούνται. Ούτε οι ίδιες το γνωρίζουν! Όλα τα άλλα περιστατικά, τα πιο ανώδυνα και τα πιο ακίνδυνα περιστατικά, φιλοξενούνται από εμάς. Κατά καιρούς έχουμε φιλοξενήσει διάφορες κυρίες, τις οποίες στη συνέχεια βοηθάμε να βρουν δουλειά και σπίτι, τις εξοπλίζουμε με κάποια έπιπλα που ο κόσμος προσφέρει και στη συνέχεια βοηθούμε όσο μπορούμε».

Επέμβαση στην οικογένεια και κοινωνική τάξη
Ερωτώμενη η κα Τσιαμούρα, αν μέσω του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα ώστε να μπορούν οι εθελοντές – επιστήμονες να επέμβουν στην οικογένεια, όταν πρόκειται για ενδοοικογενειακή βία, ώστε να δοθεί μια συνολική λύση στο πρόβλημα, η κα Τσιαμούρα επισημαίνει:
«Η νομοθεσία είναι διαφορετική στους ενήλικες και διαφορετική για τα ανήλικα παιδιά. Γι’ αυτός ακριβώς έχουμε και δικηγόρους που διαχειρίζονται το θέμα. Σ’ αυτή την περίπτωση, εξετάζουμε το πρόβλημα, κάνουμε μια συνεδρίαση με το θύμα και ανάλογα την περίπτωση λειτουργούμε. Τις περισσότερες φορές, σχεδόν πάντα, σε συνεργασία με την Αστυνομία η οποία θα πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει.
Άτυπα, είναι μεγάλος ο αριθμός περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη Δράμα. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι αυτοί ζουν ανάμεσά μας. Είναι κυρίες, για τις οποίες δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι περνάει έναν Γολγοθά στο σπίτι της και μάλιστα πολλές φορές είναι και πολύ γνωστά ονόματα. Διότι ο θύτης και το θύμα δεν έχουν κοινωνικές τάξεις. Και είναι και διαφορετικές οι μορφές βίας. Και όταν τυχαίνει να είναι μορφωμένο άτομο το θύμα, επειδή ξέρει ότι πρέπει να στηριχθεί από ειδικούς, πηγαινοέρχονται σε ομάδες στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μπορέσουν να βρουν τον εαυτό τους, να μπορέσουν να διαχειριστούν σωστά από εκεί και πέρα την περιπέτειά τους. Το δράμα είναι στις γυναίκες που είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ή το βλέπουν και δύσκολο να υποστηριχθούν από ειδικούς. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, έχουμε αναλάβει και τις στέλνουμε σε ψυχολόγους και στη συνέχεια καλούν και τον θύτη και στη συνέχεια δουλεύουν μαζί ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Πιστέψτε με ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, μετά από πολλή δουλειά, έχουμε σώσει κάποιες οικογένειες. Σε κάποιες άλλες όμως, ακόμα και τα χρήματα που έχουν διατεθεί, δεν μπορέσαμε να τους βοηθήσουμε να βγουν από αυτή την περιπέτεια».

Ιγν. Μωυσίδης: Οι αδύναμοι στα χέρια των δυνατών
Αναφορικά με την εισήγησή του με θέμα: «Οι αδύναμοι στα χέρια των δυνατών… Η οικογενειακή βία ως διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο», μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης, Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., Πτυχιούχος Κοινωνιολογίας.
Όπως μας λέει ο κ. Μωυσίδης, «άντλησα κάποια στοιχεία από την Αστυνομική Δ/νση Δράμας για τις περιπτώσεις ενδοοιοκογενειακής βίας που είχαμε από το 2006 και μετά, οπότε και ψηφίστηκε ο νέος νόμος περί ενδοοικογενειακής βίας και κάνω μία ποιοτική ανάλυση για αυτά τα στοιχεία».
«Σύμφωνα μ’ αυτά τα στοιχεία, αυτό το οποίο διαφαίνεται, τόσο για τη Δράμα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει μια σταθερά αυξητική τάση στις σύγχρονες κοινωνίες, η οποία μάλιστα έχει χαρακτηριστικά που δεν θα λέγαμε ότι ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Παρατηρούμε ότι το φαινόμενο αυτό υπάρχει ακόμα και κοινωνικές ομάδες υψηλού επιπέδου, και μορφωτικού και βιοτικού κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο κατά βάση δεν ξεχωρίζει κοινωνικές τάξεις. Υπάρχουν κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, όμως βλέπουμε ότι υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις, σε ανθρώπους με υψηλό κοινωνικό επίπεδο, οι οποίες και μπερδεύουν τους επιστήμονες, που το χαρακτηρίζουν ως ένα καθολικό νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο».
Ερωτώμενος τι συμβαίνει με την περιοχή της Δράμας, ο κ. Μωυσίδης απαντά: «Στο νομό μας, έχουμε τα τελευταία πέντε χρόνια, 90 περιπτώσεις, επίσημα, από τις πηγές της Αστυνομικής Δ/νσης Δράμας. Αυτά τα νούμερα αφορούν τις επισήμως καταγγελθείσες περιπτώσεις και οπωσδήποτε δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα. Θεωρούμε ότι αυτά τα στοιχεία, αναδεικνύουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν καταγγέλλεται στην Αστυνομία και μένουν εν είδη κοινού μυστικού στο στενό οικογενειακό περιβάλλον.
Οι επίσημες περιπτώσεις βίας στην οικογένεια είναι 90, εκ των οποίων ήταν 10 το 2006 και το 2007, 15 το 2008, 18 το 2009 και μέχρι στιγμής το 2011 έχουμε ήδη 5 περιπτώσεις. Από το σύνολο των 90 περιπτώσεις βίας, στις 75 θύματα είναι γυναίκες, στις 11 ανήλικα παιδιά και στις 4 τα  θύματα είναι άντρες».

Καταπολέμηση της βίας
Αναφερόμενος στο ζήτημα της καταπολέμησης του φαινομένου της βίας στην οικογένεια, ο κ. Μψυσίδης επισημαίνει: «Και μόνο η ψήφιση του σχετικού, ο οποίος έφερε την αλλαγή ότι, όλα τα αδικήματα που τελούνται μέσα στην οικογένεια, πλέον διώκονται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκλιση. Από τη στιγμή που η Αστυνομία ή οι Εισαγγελικές αρχές πληροφορούνται με οποιοδήποτε τρόπο την τέλεση ενός τέτοιοι εγκλήματος, κινητοποιούνται και δραστηριοποιούνται, χωρίς ο παθών να καταφύγει στο Αστυνομικό Τμήμα για να υποβάλει έγκλιση. Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον της πολιτείας για το φαινόμενο της βίας και την ανησυχία της για τις διαστάσεις που έχει λάβει. Ωστόσο θεωρούμε ότι είναι ένα φαινόμενο πολύπλευρο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ψήφιση ενός νόμου. Χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων, των υπηρεσιών, οργανώσεων και των ίδιων των πολιτών ώστε να συμβάλλουν με όλους τους τρόπους. Το λυπηρό είναι ότι, παρ’ όλο που ψηφίζονται τέτοιοι νόμοι, δεν ακολουθεί η δημιουργία επικουρικών φορέων οι οποίοι θα στηρίξουν τα νομοσχέδια. Παρατηρούμε δηλαδή πολλές φορές, να έχουμε θύματα, κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά και να μην έχουμε πού να τα φιλοξενήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ