Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Αρχίζουν από σήμερα οι εντατικοί έλεγχοι για τα αμνοερίφια

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ κ. Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Αρχίζουν από σήμερα οι εντατικοί έλεγχοι για τα αμνοερίφια
Μπλε σφραγίδα για αμνοερίφια από χώρες της Ε.Ε. με την ονομασία προέλευσης και καστανή σφραγίδα από χώρες εκτός Ε.Ε.


ΤΟ ΠΑΣΧΑ πλησιάζει και η αγορά βρίσκεται πλέον σε ένταση, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη ζήτηση των πασχαλινών προϊόντων. Κύριο ζήτημα όπως κάθε χρόνο όμως, είναι το κρέας και κυρίως τα αμνοερίφια και ο αυστηρός έλεγχος της εισόδου ζώων από γειτονικές χώρες μέχρι και τη σφαγή τους από τα μεγάλα βιομηχανικά σφαγεία.
Στην αγορά οι έλεγχοι αρχίζουν από σήμερα Πέμπτη, μας λέει ο Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Δημήτρης Οικονόμου.
«Από σήμερα Πέμπτη, βγαίνουν δύο συνεργεία, τα οποία θα εργάζονται καθημερινά μέχρι και το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους σε όλα τα καταστήματα που έχουν σχέση με το κρέας και όχι μόνο. Σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, εγκαταστάσεις κρέατος, τυποποιητήρια κτλ., τίθενται όλα υπό αυστηρό έλεγχο».
Όπως επισημαίνει ο κ. Οικονόμου, «στη Δράμα θα λειτουργήσουν δύο μεγάλα βιομηχανικά σφαγεία. Το ένα στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης και το άλλο κοντά στον Άγιο Αθανάσιο. Πιστεύω ότι όλα είναι έτοιμα για να λειτουργήσουμε καλά. Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο θέμα των ελληνοποιήσεων. Οι κρεοσκόποι κτηνίατροι θα είναι επί 24ωρου βάσεως στα σφαγεία για τον έλεγχο των αμνοεριφίων και οτιδήποτε άλλο σφαγεί αυτές τις μέρες», επισημαίνει ο κ. Οικονόμου.

Μπλε και καστανή σφραγίδα
Στην ερώτηση αν θα υπάρχουν συνεργεία ελέγχου στη δίοδο του Τελωνείο Εξοχής από τη Βουλγαρία, ο κ. Οικονόμου είναι αρνητικός. «Η Βουλγαρία είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει. «Εισαγωγές από Βουλγαρία ή Ρουμανία και στην προκειμένη περίπτωση που τα ζώα αυτά θα έρθουν ζωντανά και θα σφαγούν στη Δράμα, θα πάρουν την μπλε σφραγίδα λόγω χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ένδειξη όμως της χώρας προέλευσης. Δηλαδή, ζώα προερχόμενα από τη Βουλγαρία θα σφραγίζονται με την μπλε σφραγίδα και τη λέξη Βουλγαρία. Ζώα προερχόμενα από τη Ρουμανία θα σφραγίζονται με τη μπλε σφραγίδα και λέξη Ρουμανία.
Όσον αφορά όμως εισαγωγές που θα γίνουν από τρίτες χώρες όπως τα Σκόπια, γι’ αυτά τα ζώα, έχω ήδη δώσει εντολή να βγουν σφραγίδες με την ονομασία FYROM και θα σφραγίζονται τα ζώα με καστανό χρώμα. Από Τουρκία δεν θα έχουμε εισαγωγές, αντίθετα το τελευταίο διάστημα έχουμε εξαγωγή αρνιών προς την γείτονα χώρα».
Ξεκαθαρίζοντας το ζήτημα με τη χώρα προέλευσης και τις σφραγίδες, τονίζεται ότι, τόσο τα ελληνικά εγχώρια αμνοερίφια όσο και τα αμνοερίφια προερχόμενα από χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φέρουν την μπλε σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης: παράδειγμα, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία κτλ. Για χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως για παράδειγμα τα Σκόπια, η σφραγίδα θα έχει χρώμα καστανό και την ονομασία της χώρας.
Ο κ. Οικονόμου επισημαίνει επίσης ότι, «οι ποσότητες κρέατος για το νομό Δράμας είναι επαρκής. Για τη Δράμα τουλάχιστον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από τα δύο μεγάλα βιομηχανικά σφαγεία θα γίνει πολύ μεγάλη εξαγωγή προς τις μεγαλουπόλεις κυρίως προς την πρωτεύουσα την Αθήνα».
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ