ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΔΡΑΜΑΣ
«Κονικλοτροφία. Η προοπτική της στα Ελληνικά δεδομένα»
Σ. Γιανναρέλης: «Μπορεί ένας νέος αγρότης να εισαχθεί σε ένα σχέδιο βελτίωσης και μπορεί να δημιουργήσει μια μονάδα εκτροφής κουνελιών, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να το δει καθαρά επαγγελματικά.
ΓΙΑ ΤΙΣ δυνατότητες της νέας επιχειρηματικής διάστασης που αποκτά η εκτροφή κουνελιών, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν Δραμινοί αγρότες, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Δράμα χθες Τετάρτη 13 Απριλίου.
Η ημερίδα με θέμα «Κονικλοτροφία. Η προοπτική της στα Ελληνικά δεδομένα» θα διεξαχθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 10.00 π.μ., στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων - προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ).
Η επαγγελματική εκτροφή κουνελιών μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμες οικονομικά αγροτικές επιχειρήσεις, καθόσον υπάρχει σύγχρονη και αποτελεσματική τεχνογνωσία. Η χώρα μας αναγκάζεται και εισάγει κρέας κουνελιού για να καλύψει το 50% της κατανάλωσής της και επί πλέον η κονικλοτροφία ενισχύεται οικονομικά με τα νέα Σχέδια Βελτίωσης σημείωσε χαρακτηριστικά ο ομιλητής στην ημερίδα κ. Γιανναρέλης Σωτήριος, εκτροφέας – μεταποιητής.
Η επαγγελματική εκτροφή κουνελιών μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμες οικονομικά αγροτικές επιχειρήσεις, καθόσον υπάρχει σύγχρονη και αποτελεσματική τεχνογνωσία. Η χώρα μας αναγκάζεται και εισάγει κρέας κουνελιού για να καλύψει το 50% της κατανάλωσής της και επί πλέον η κονικλοτροφία ενισχύεται οικονομικά με τα νέα Σχέδια Βελτίωσης σημείωσε χαρακτηριστικά ο ομιλητής στην ημερίδα κ. Γιανναρέλης Σωτήριος, εκτροφέας – μεταποιητής.
Η εκτροφή των κουνελιών
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Γιανναρέλης Σωτήριος, τόνισε ότι ασχολείται με την κονικλοτροφεία τριάντα χρόνια και πλέον, από το 1982 σε επιχειρηματική μορφή.
«Αυτή την περίοδο», συνεχίζει ο κ. Γιανναρέλης, «είμαστε σε θέση να πούμε ότι έχουμε πάνω από 2.500 μάνες παραγωγικές, έχουμε δημιουργήσει ένα σφαγείο το μοναδικό αυτή τη στιγμή στη Βόρειο Ελλάδα και όχι μόνο, και ασχολούμαστε πλέον επαγγελματικά με την εκτροφή, τη σφαγή, με την εμπορία και την τυποποίηση του κρέατος από τα κουνέλια».
Σε σχετική ερώτηση για το τι απήχηση έχει προς τον καταναλωτή το κρέας του κουνελιού, ο κ. Γιανναρέλης μας λέει: «Υπάρχει ένα σχετικό ενδιαφέρον και αύξηση της κατανάλωσης από τους καταναλωτές. Για να μην ξεχνάμε, το κουνέλι ανήκει στην κατηγορία των λευκών κρεάτων και είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή να το εντάξουμε στη διατροφή μας και φαίνεται ότι υπάρχει ένας ανοδικός δείκτης όσον αφορά την κατανάλωσή του. Δεν φτάνει όμως μόνον αυτό. Θέλει ακόμα μεγάλη προσπάθεια, να γίνει διαφήμιση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μια προβολή ώστε να μάθει ο Έλληνας καταναλωτής και η Ελληνίδα νοικοκυρά να το βάλει στην κουζίνα της, όπως και όλα τα κρέατα».
Μόνον επαγγελματική ενασχόληση
Ερωτώμενος τι χρειάζεται και αν συμφέρει να ασχοληθεί κάποιος με την εκτροφή κουνελιών, ο κ. Γιανναρέλης επισημαίνει: «Για να ασχοληθεί κάποιος με την εκτροφή κουνελιών, θα πρέπει να αγαπάει το αντικείμενο, να αγαπάει τα ζώα και από εκεί και πέρα θα πρέπει να θυσιάσει πάρα πολύ χρόνο, όσον αφορά προσωπικά, για να μάθει ακριβώς την εκτροφή. Είναι δύσκολο το κομμάτι της εκτροφής και θέλει αρκετή προσπάθεια μέχρι να φτάσει στο επίπεδο του να λέει ότι είναι σωστός επιχειρηματίας και σωστός παραγωγός στο θέμα των κουνελιών».
Στο ερώτημα αν υπάρχουν επιδοτήσεις για την κονικλοτροφεία ή οποιαδήποτε άλλη οικονομική βοήθεια από την πολιτεία, ο κ. Γιανναρέλης επισημαίνει ότι, «μπορεί ένας νέος αγρότης να εισαχθεί σε ένα σχέδιο βελτίωσης και μπορεί να δημιουργήσει μια μονάδα εκτροφής κουνελιών, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να το δει καθαρά επαγγελματικά. Τα παλιά που συνέβαιναν πριν από 20-30 χρόνια στην Ελλάδα, το να κάνουμε μια μικρή μονάδα εκτροφής για να μπορέσουμε να επιζήσουμε, πλέον αυτό είναι παρελθόν, δεν ισχύει. Δεν μπορεί να κρατηθεί μια μονάδα με λίγες μάνες, γιατί το κόστος παραγωγής είναι ανεβασμένο και πρέπει να έχει μια σημαντική ποσότητα σφάγια για να μπορέσει να επιζήσει».
Μεγάλη η εισαγωγή κρέατος
Αναφερόμενος στο ζήτημα των εξαγωγών ο κ. Γιανναρέλης τονίζει ότι «δυστυχώς αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε εξαγωγή. Κάνουμε εισαγωγή κουνελήσιου κρέατος, κυρίως από την Ιταλία σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, που ανέρχονται πάνω από 5.000 τόνους ετησίως. Που σημαίνει ότι υπάρχει ζήτηση. Η διαφορά μας είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε υψηλό κόστος παραγωγής συγκριτικά με τους συναδέλφους στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να έχουμε 0,50 – 01,00 ευρώ διαφορά στην τελική τιμή».
Αναφορικά με την ερώτηση για το πόσο εύκολο είναι σήμερα ο Έλληνας καταναλωτής να αναζητήσει στα καταστήματα το κρέας του κουνελιού, ο κ. Γιανναρέλης επισημαίνει ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο. «Είναι δύσκολο να το βρει ο καταναλωτής στις επαρχιακές πόλεις. Δυστυχώς οι κρεοπώλες για μένα, παίζουν το παιχνίδι το μεγάλο. Δεν το βάζουν στα κρεοπωλεία και δεν κάνουν προβολή όσον αφορά το να μπορεί ο καταναλωτής να το βρει. Μπορούμε να βρούμε στα πολυκαταστήματα και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ κουνέλι, αλλά είναι το ιταλικό. Εκτός από ένα πολυκατάστημα το οποίο προωθεί δικά μου προϊόντα που είναι τυποποιημένα».
Θανάσης Πολυμένης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ