Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Δημοκρατία που βουλιάζει!

Συνήθως λέμε ότι οι δημοκρατίες βουλιάζουν… μέχρι να πιάσουν πάτο! Που σημαίνει ότι αρνούμαστε να παραδεχθούμε ότι η δημοκρατία έχει ήδη βουλιάξει και όλοι μαζί βρισκόμαστε στον πάτο! Πριν βέβαια πείσουμε τους εαυτούς μας ότι ζούμε σε μια … δημοκρατία που βουλιάζει, έρχεται μια κυβέρνηση να μας αποδείξει για πολλοστή φορά, να μας πιστοποιήσει, ότι η δημοκρατία στην οποία ελπίζουμε, έχει ήδη βουλιάξει! Με διαφόρους τρόπους…
Μια τέτοια περίπτωση και η λεγόμενη «Τουρκική δημοκρατία»! Φυσικά η Τουρκία δεν είχε ποτέ καμιά δημοκρατία, τουλάχιστον όπως την εννοούμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, η οποία βέβαια Ελλάδα αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα με τη δική της δημοκρατία.
Καθώς λοιπόν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα σκάνδαλα με τις μίζες και την απίστευτη διαφθορά του ιδίου, του γιού τους και συνεργατών του, στην προσπάθειά του να σταματήσει τον ξεσηκωμό και κυρίως μετά τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, έκανε τη δήλωσή του πράξη: έκλεισε οριστικά το κοινωνικό δίκτυο του ίντερνετ twitter. Μέσω του οποίου βέβαια ο κόσμος στέλνει μηνύματα με ελεύθερη έκφραση και μπορούσαν να καλούν ο ένας τον άλλο σε συγκεντρώσεις κατά του καθεστώτος. Ο Ερντογάν μάλιστα, είχε απειλήσει ότι θα κλείσει ακόμα και το facebook και το You Tube. Κάνει προόδους λοιπόν, βάζοντας την δημοκρατία στην Τουρκία, στον γύψο!
Τα χτυπήματα κατά της δημοκρατίας, δεν είναι μόνον όταν προσπαθείς να καταστείλεις συγκεντρώσεις πολιτών, αλλά και όταν κλείνεις κοινωνικά ιντερνετικά δίκτυα, μέσω των οποίων ο κόσμος μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, αφού ο Τύπος και η Τηλεόραση, δεν μπορούν να κάνουν πράξη αυτή την μαζική έκφραση! Η δημοκρατία στις μέρες μας, απανταχού στον πλανήτη, αντιμετωπίζει προβλήματα. Από εκεί και πέρα, μένει να διαπιστώνει κανείς καθημερινά, σε πόσα ποσοστά δημοκρατίας του επιτρέπεται να ζει και να επιβιώνει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ