Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ



Διαχείριση αστικών απορριμμάτων


Τα απορρίμματα είναι εθνικός πόρος προς εκμετάλλευση


Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΘΕΜΑ «Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων», πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας, σχετική ημερίδα. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθεμα και δύσκολα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσουν κάθε σύγχρονη κοινωνία. «Μετά από συνεχείς πρωτοβουλίες του Δήμου Δράμας και συλλογική προσπάθεια, η πόλη μας αρχίζει να αλλάζει συνήθειες ετών και αυτό οφείλεται στο ενδιαφέρον που δείχνουν οι συμπολίτες μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης.

            Σκοπός της ημερίδας ήταν η γνωστοποίηση των ενεργειών που προγραμματίζει να υλοποιήσει ο Δήμος Δράμας στο αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους κατοίκους της πόλης, καθώς επίσης και η ενημέρωση για το υφιστάμενο Σύστημα Διαχείρισης των Απορριμμάτων σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων», που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη 2007-2013», Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΤΠΑ.
            Στο πρόγραμμα της ημερίδας έγινε παρουσίαση της πράξης «Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων» από την κα. Κατερίνα Ιωσηφίδου, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης.
            Ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΘ κ. Κυριάκος Χαρακίδης, αναφέρθηκε στο θέμα: «Περιφερειακό Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης».
            Τέλος, ο κ. Βασίλης Λιόγκας, συνεργάτης του Υπουργού ΠΕΚΑ, Μηχανολόγος Μηχανικός, μίλησε με θέμα: «Εθνικά Σχέδια Πρόληψης Παραγωγής και Διαχείρισης Αποβλήτων». Την ημερίδα συντόνισε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής κα. Θ. Καρατζόγλου.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση
            Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η κα Κατερίνα Ιωσηφίδου, εξηγεί ότι πρόκειται για την πρώτη ημερίδα για τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων που υλοποιείται στα πλαίσια ενός εγκεκριμένου προγράμματος από το Π.Ε.Π. Αν. Μακεδονίας – Θράκης. «Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα μείζον θέμα στην εποχή μας. Η μεγαλύτερη ανάγκη είναι να εκμεταλλευτούμε όσα από τα υλικά που διατίθενται στους κάδους μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν και το σημαντικότερο κομμάτι είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να του δημιουργήσουμε μια κουλτούρα, θετική προς την ανακύκλωση. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε λοιπόν για όλα αυτά, είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε. Στη συγκεκριμένη ημερίδα, θα αναλυθούν και θα περιγραφούν οι δράσεις που έχουμε προγραμματίσει να υλοποιήσουμε από εδώ και πέρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πέρα από τα έντυπα που θα φτάσουν στους πολίτες, τις εκδρομές που θα κάνουν τα παιδιά των δημοτικών σχολείων στο σύστημα ανακύκλωσης απορριμμάτων, θα έχουμε και μια γιορτή ανακύκλωσης περίπου τον Ιούνιο, ώστε να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο τα παιδιά, οι οποίοι οι καλύτεροι αναμεταδότες της πληροφορίες. Έχοντας τα παιδιά με το μέρος μας, θα βελτιωθεί σημαντικά η διαδικασία της ανακύκλωσης στην πόλη μας».

Χαρακίδης: «Άλμα…» η ανακύκλωση στην Περιφέρεια!
 
Κ. Χαρακίδης - Β.Λιόγκας
          
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, σημείωσε ότι «αυτό που έχει γίνει από τη ΔΙΑΜΑΘ τα δυόμισι τελευταία χρόνια, είναι ένα άλμα στις μέχρι τότε ενέργειες που είχαν γίνει. Αυτό σημαίνει ότι φτάσαμε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση και θα μπορούμε να λέμε ότι, η Περιφέρεια Αν. Μ.-Θ., αν δεν υπήρχε και ένα νομοθετικό κώλυμα όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης του ΦΠΑ, θα εφάρμοζε ήδη την ανακύκλωση από την μια άκρη ως την άλλη της Περιφέρειας και άρα θα είχαμε μειώσει σημαντικότατα τα απορρίμματα τα οποία έχουμε να διαχειριστούμε, με ότι αυτό συνεπάγεται την απορρόφηση τους μέσα από τους 3 ΧΥΤΑ που υπάρχουν στην Περιφέρεια, μέχρι την ολοκλήρωση του ΧΥΤΥ στην Αλεξανδρούπολη».
            Αναφορικά με το Δήμο Δράμας, ο κ. Χαρακίδης σημείωσε: «Ο Δήμος Δράμας αυτή την στιγμή εφαρμόζει το σύστημα της ανακύκλωσης σε όλο το Δήμο. Οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού μπαίνουν στο σύστημα της ανακύκλωσης σε πλήρη λειτουργία το ΚΔΑΥ. Το μελανό σημείο που υπάρχει στο Δήμο Δράμας, είναι η λειτουργία του ΧΑΔΑ ακόμη. Και το λέω ακόμη, γιατί, είναι η υποχρεωτικότητα που έχουμε, ώστε και οι υπόλοιποι Δήμοι μετά την οριστική αποκατάσταση των ΧΑΔΑ τους, θα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε έστω και με αυτόν τον τρόπο, της μερικής λειτουργίας και μερικής απορρόφησης από το ΧΑΔΑ της Δράμας ή από τον ΧΥΤΑ της Καβάλας. Πιστεύω ότι στις 28 Απριλίου θα δώσουμε την οριστική λύση το πού θα πάνε από τον ΧΑΔΑ της Δράμας τα απορρίμματα, αν πάνε στον ΧΥΤΑ της Καβάλας ή στον ΧΥΤΥ των Σερρών, όπου λύνεται εκεί το πρόβλημα μιας και ο Δήμος Δράμας εμφανίζεται να έχει καθυστερήσει υπερβολικά, όσον αφορά το έργο, οριστική αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμου Δράμας που θα μπορούσε να γίνει ενωρίτερα.»

Β. Λιόγκας: «Τα απόβλητα θεωρούνται πόροι»
            Ο συνεργάτης του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Βασίλης Λιόγκας, Μηχανολόγος Μηχανικός, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε στον Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.
«Με βάση αυτό τον εθνικό σχεδιασμό θα γίνουν οι προσαρμογές των Περιφερειακών Σχεδίων σε κάθε Περιφέρεια, οι οποίες αυτή την περίοδο εξελίσσονται. Θα συζητήσουμε δηλαδή τις πολιτικές και τους στόχους της διαχείρισης των αποβλήτων, με βάση τη σύγχρονη και Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία. Διότι όπως ξέρετε, αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων. Τα απόβλητα θεωρούνται πλέον για τη νομοθεσία, και την Κοινοτική και την Εθνική θεωρούνται πόρος. Και με γνώμονα και στόχο την περιβαλλοντική προστασία με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους πολίτες, επιδιώκουμε την αξιοποίηση των αποβλήτων και όχι απλώς τη διάθεσή τους. Γι’ αυτό και η ιεραρχία στις μεθόδους επεξεργασίας των αποβλήτων αλλάζει. Φεύγουμε από τις χωματερές, που μένουν στο τελευταίο σκαλί των μεθόδων διαχείρισης και πάμε στην πρόληψη παραγωγής και στη μείωση παραγωγής αποβλήτων, στην επαναχρησιμοποίηση, στην ανακύκλωση, στην ανάκτηση υλικών και ενέργειας και στο τέλος στη διάθεση. Αυτή είναι η νέα πολιτική διαχείρισης την οποία έχει υιοθετήσει και η χώρα μας.»

Καραγαϊτάνη: «Τα απορρίμματα δημόσιο αγαθό που δεν μπορεί να εκποείται»
Αναφορά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έκανε στα μέσα ενημέρωσης και η κα Γιάννα Καραγαϊτάνη, εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών». Η κα. Καραγαϊτάνη επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είμαστε αντίθετοι στον εθνικό περιφερειακό σχεδιασμό για πολλούς λόγους. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά το οικονομικό μοντέλο διαχείρισης, είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, με την ίδια λογική που είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση οποιουδήποτε δημόσιου αγαθού. Θεωρούμε δηλαδή ότι τα απορρίμματα είναι ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο δεν μπορεί να εκποιείται. Η δεύτερη μεγάλη μας διαφορά, είναι η διαφορά, όσον αφορά την τεχνολογία επιλογής της τελικής επεξεργασίας, που απ’ ότι φαίνεται με την επιλογή του εργοστασίου στην Αλεξανδρούπολη, πάει για καύση, όλες οι ενδείξεις είναι αυτές. Είμαστε αντίθετοι, Είναι μια τεχνολογία παρωχημένη, μια τεχνολογία αντιπεριβαλλοντική και ρυπαντική και το μόνο που εξυπηρετεί είναι συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα. Επίσης, η διαφορά μας είναι όσον αφορά τον τρόπο ανάπτυξης του σημερινού Περιφερειακού Σχεδιασμού, που είναι μια ογκώδης προσέγγιση σε επίπεδο περιφερειακό. Εμείς θέλουμε κάτι που να είναι περισσότερο επικεντρωμένο στις τοπικές κοινωνίες, ώστε όλοι οι μονάδες διαχείρισης και ο τρόπος διαχείρισης να είναι προσαρμοσμένος στις τοπικές κοινωνίες και να εμπλέκονται και οι τοπικές κοινωνίες σ’ αυτή τη διαδικασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ