Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ



Στην κυριότητα των κατοίκων οι ακίνητες περιουσίες σε Προάστιο, Ν. Σεβάστεια, Αρκαδικό, Ν. Αμισό, Ν. Κρώμνη, Ταξιάρχες
 
Ο δήμαρχος Δράμας Κ. Χαρακίδης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Π. Ζαχαριάδης.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τέλη 2%-5% και άλλα δημοτικά τέλη



Του Θανάση Πολυμένη


ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ρυθμίσεις πέρασαν και έγιναν νόμος του κράτους, μετά από σχετικές προτάσεις του Δήμου Δράμας, μέσω των οποίων ωφελείται πλήθος συνδημοτών μας.
            Η μία ρύθμιση αφορά το γνωστό θέμα με τις ακίνητες περιουσίες των κατοίκων του Προαστίου, της Νέας Σεβάστειας, του Αρκαδικού, της Νέας Αμισού, της Νέας Κρώμνης και των Ταξιαρχών. Όπως είναι γνωστό, το ζήτημα κρατάει 90 χρόνια τώρα, καθώς οι ακίνητες περιουσίες οι οποίες τους είχαν δοθεί όταν ήρθαν πρόσφυγες το 1922 και μετά και μέχρι σήμερα οι εκτάσεις αυτές φαίνεται ότι ανήκουν στο Δήμο Δράμας και όχι στους ιδιοκτήτες.

            Το άλλο θέμα αφορά το ζήτημα κυρίως του τέλους 2%-5 % των επισιτιστικών καταστημάτων, που με τις προσαυξήσεις και τα  πρόστιμα τα ποσά αυτά είναι αρκετά υψηλά και πολλοί επιχειρηματίες αδυνατούν να τα πληρώσουν. Με την διάταξη που με πρόταση του Δήμου Δράμας γίνεται νόμος του κράτους, όχι μόνο οι Δραμινοί επιχειρηματίες αλλά και σε όλη την Ελλάδα, μπορούν να ενταχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις και να μειωθούν έτσι σημαντικά τα ποσά των οφειλών τους. Η διάταξη αυτή αφορά επίσης και σε διάφορα άλλα δημοτικά τέλη που οφείλουν οι πολίτες στους Δήμους.

Θέμα Προαστίου
            Αναλυτικότερα για τα δύο θέματα, αναφέρθηκε χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Δράμας κ. Κ. Χαρακίδης μαζί με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου κ. Π. Ζαχαριάδη.
            Όπως είπε ο δήμαρχος Δράμας, «μετά από συντονισμένες προσπάθειες», λύνεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς που αφορά το ζήτημα των οικοπέδων στις περιοχές Προαστίου, Νέας Σεβάστειας, Αρκαδικού, Νέας Αμισού, Νέας Κρώμνης και των Ταξιαρχών. Κατορθώθηκε να γίνει δεκτή τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που πρόσφατα κατατέθηκε. Την τροπολογία υπέδειξε ο Δήμος Δράμας. «Η αλληλογραφία που έγινε τα τρία τελευταία χρόνια ήταν μεγάλη, αλλά και οι επισκέψεις αρκετές προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό», είπε ο κ. Χαρακίδης.
            «Ο Δήμος Δράμας φρόντισε να εξασφαλίσει την λύση με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος ήταν να παραιτηθεί από το δικαίωμα της ένστασης με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στη διαδικασία της δήλωσης του Κτηματολογίου και ο επόμενος Κτηματολογικός Πίνακας θα βγει με δικαιούχους τους συνδημότες που κατέχουν αυτά τα οικόπεδα και τις οικίες», εξήγησε ο δήμαρχος και συνέχισε: «Το δεύτερο το οποίο προσπαθήσαμε πριν από το Κτηματολόγιο και ευοδώθηκε τώρα, είναι αυτό, που, και νομικά πλέον καλύπτονται οι πολίτες. Διότι εφόσον ο Δήμος δεν εγείρει δικαίωμα, μόνος δικαιούχος είναι ο πολίτης που έχει τον προσωρινό τίτλο.»
«Έτσι λοιπόν, ένα τεράστιο πρόβλημα, όπου υπήρχε και η αίσθηση της άνισης μεταχείρισης και αδικίας από τους πολίτες, γιατί κάποιοι πλήρωσαν κάποιοι όχι, κάποιοι μπόρεσαν να κάνουν μεταβιβάσεις κάποιοι όχι, έρχεται σήμερα να απαλειφθεί αυτό το αίσθημα της αδικίας και πλέον όλοι να μπορούν να μεταβιβάζουν σε λίγο διάστημα, τις περιουσίες τους στα παιδιά και στα εγγόνια τους.»
Σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου», αν τα χρήματα που είχαν δώσει παλαιότερα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, προκειμένου να τακτοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, θα τους επιστραφούν, ο κ. Χαρακίδης μας είπε ότι, προς το παρόν, όπως έχει η κατάσταση αυτό δεν γίνεται. Τώρα όμως που είναι νόμος, θα γίνει προσπάθεια να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα στους δικαιούχους. Τώρα που είναι νόμος του κράτους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει αυτό, αλλά όπως επεσήμανε, οι πιθανότητες είναι 50-50.

Ρυθμίσεις για δημοτικά τέλη
            Ένα άλλο θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια επίσης πολλούς συνδημότες μας και αφορά κυρίως τα καταστήματα εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, είναι το γνωστό τέλος του 2%-5%, το οποίο για πολλά χρόνια δεν πλήρωναν οι Δραμινοί επιχειρηματίες. Όταν όμως ήρθε ο «Καλλικράτης» και η δημοσιονομική πολιτική έγινε ποιο σφιχτή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά, όπως τα ίδια το συγκεκριμένο δημοτικό τέλος για όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που προστέθηκαν στη συνέχεια. Πράγμα που σημαίνει ότι, πολλοί από τους επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
            Όπως εξήγησε ο κ. Χαρακίδης, «από 1.1.2011 που αναλάβαμε το Δήμο, βρήκαμε να έχουν βεβαιωθεί τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2010, με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Αν η βεβαίωση αυτή δεν γινόταν, τότε θα είχαν παραγραφεί». Τόνισε επίσης, ότι τα 3 χρόνια της δημοτικής αρχής, έγινε προσπάθεια να περάσει μια μείωση των οφειλών αυτών και να μπορέσει να γίνει δυνητική εφαρμογή αυτού του μέτρου. Μετά από 3 χρόνια οι προσπάθειες αυτές ευοδώθηκαν.
            Με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείο Εσωτερικών, η αναφορά για τη διάταξη αυτή που αφορά τις ρυθμίσεις, διαβάστηκε ακριβώς έχει προταθεί από το δήμο Δράμας και όπως έχει γραφεί από τον αντιδήμαρχο Δράμας κ. Ζαχαριάδη. «Πείσαμε με την πρότασή μας να βγει ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές αυτών των κατηγοριών που αφορούν περίπου 300 επαγγελματίες στη Δράμα. Κινηθήκαμε συντονισμένα, τόσο με το Επιμελητήριο όσο και με τον εισηγητή του νομοσχεδίου, ώστε να απαλειφθούν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, ή τουλάχιστον να περιοριστούν σημαντικά, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Ενώ δηλαδή προβλεπόταν μόνο οι προσαυξήσεις να μπουν στις μειώσεις των ωφελουμένων, τελικά μπήκαν και τα πρόστιμα, τα οποία είναι και ψηλότερα. Το ζήτημα είναι ότι, θα δοθεί άμεση λύση σε πολλά προβλήματα και σε πολλούς επαγγελματίες, προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα από εδώ και πέρα, από τη στιγμή που θα εισαχθούν στη ρύθμιση.»
Σε ερώτηση του «Πρωινή Τύπου» αν η διάταξη αυτή αφορά μόνο τη Δράμα ή όλη τη χώρα, ο κ. Χαρακίδης απάντησε ότι «με τη ρύθμιση ωφελούνται επιχειρηματίες από όλη τη χώρα. Είναι ο μοναδικός Δήμος που έχει κάνει αυτή τη δουλειά, είχε μια συγκεκριμένη πρόταση, την οποία τον περασμένο Νοέμβριο στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ κατατέθηκε από τον ίδιο, έγινε αποδεκτή και από τον Δεκέμβριο έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Εσωτερικών και τώρα κατέληξε να γίνει νόμος του κράτους και να ισχύσει μετά από λίγες μέρες. Αυτό που δεν μπορέσαμε σ’ αυτή τη φάση να καταφέρουμε, είναι η δυνητική εφαρμογή του τέλους αυτού προς τις επιχειρήσεις.»

Ζαχαριάδης: Ελάφρυνση μέχρι και 1 εκατ. ευρώ
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Π. Ζαχαριάδης, τόνισε: «Από την αρχή υποστηρίζαμε ότι λύση μπορούσαμε να δώσουμε μόνο με νομοθετική ρύθμιση. Μια ρύθμιση η οποία θα είναι στην κατεύθυνση τόσο των περισσότερων δόσεων για να είναι εφικτή η αποπληρωμή, όσο κυρίως της μείωσης των ποσών που οφείλουν τόσο οι επαγγελματίες, αλλά και κάθε πολίτης ξεχωριστά. Η πρότασή μας αυτή έχει κυκλοφορήσει σε όλη την Ελλάδα. Όλοι διάβασαν τη δική μας επιστολή για το πώς θα έπρεπε να  κινηθεί ο νόμος».
«Οι προτάσεις τις οποίες καταθέσαμε, δεν έγιναν όλες αποδεκτές. Αυτό όμως που κύρια μας ενδιέφερε, είναι μέσα σ’ αυτές τις ρυθμίσεις, να μπορέσουν κυρίως να μπουν τα πρόστιμα. Τα οποία πρόστιμα για το 2%-5% είναι στο 100% της αξίας της αρχικής οφειλής. Μόνο για το 2008, τα πρόστιμα, για τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν συνολική απαλοιφή, ανέρχονται περίπου στις 555.000 ευρώ. Καταφέραμε επίσης να μην εξετάζεται η φοροδοτική εικόνα αυτού που θέλει να μπει στη ρύθμιση, αλλά μόνο με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και μια αίτηση να γίνεται εφικτό. Επίσης, εφόσον είναι δυνητική η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο θα παρθεί απόφαση για να ενταχθούμε, ώστε να ξεκινήσει όλη η διαδικασία για να μπορέσουν όλοι οι συμπολίτες μας να ωφεληθούν.»
«Οι ρυθμίσεις αυτές δεν αφορούν μόνο το 2%-5%, αλλά έχουν να κάνουν με τραπεζοκαθίσματα, με πρόστιμα πάσης φύσεως, σε θέματα υγείας κτλ. Για το 2%-5%, εκτός από τα πρόστιμα είναι και οι προσαυξήσεις. Υπολογίζουμε ότι με την παρέμβαση αυτή, η ελάφρυνση αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Μόνο για τις χρονιές από το 2005 έως το 2008.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ