Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΡΑΜΑΣ



Εξορύξεις χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα: Μύθοι και αλήθειες


Μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Χρ. Ελευθεριάδης, αν. καθηγητής, Τομέας Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων στο ΑΠΘ




Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΟΥΣ μύθους και τις αλήθειες που τα τελευταία χρόνια … αιωρούνται κυριολεκτικά γύρω από τις εξορύξεις χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα, μίλησε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων, κ. Χρήστος Ελευθεριάδης.

            Όπως εξηγεί ο κ. Ελευθεριάδης, αρχικά ήταν θετικός στην επένδυση των εξορύξεων του χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής κυρίως. Μελετώντας όμως το θέμα, ανακάλυψε ότι το ουσιαστικό κέρδος θα παραμείνει απλώς στην εταιρεία, ενώ η κοινωνία θα βγει χαμένη σε πολλαπλά επίπεδα. Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», σημειώνει ότι «πρόκειται για μια ιστορία που έχει πάρα πολλές πλευρές» και εξηγεί ότι «στον κόσμο δεν έχουν προβληθεί όλες αυτές οι πλευρές». Επισημαίνει ότι δεν είναι ειδικός στο αντικείμενο της εξόρυξης του χρυσού, ότι δεν είναι μεταλλουργός, όμως ενδιαφέρθηκε να μάθει, τόσο ως πειραματικός φυσικός αλλά κυρίως ως ενημερωμένος πολίτης τονίζοντας βασικά, ότι «η αίσθησή μου ήταν αρχικά θετική. Όταν ακούω για επενδύσεις κατ’ αρχήν λέω ναι».

«Η κοινωνία έχει ζημία»
            Όπως επισημαίνει αναλυτικότερα ο κ. Ελευθεριάδης: «Ψάχνοντας στη συνέχεια να δικαιολογήσω ουσιαστικά τη θέση μου αυτή στο δικό μου ναι, πήγα προς την αντίθετη πλευρά. Όσο πιο πολλά μάθαινα, τόσο πιο πολύ τραβούσα προς την αντίθετη πλευρά, και κατέληξαν τελικά, ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη, να την πω, τελικά είναι υπανάπτυξη. Μετρώντας δηλαδή όλες τις παραμέτρους, θετικές, γιατί υπάρχουν και αυτές, αλλά και τις αρνητικές και μη αποσιωπώντας τες, και προσπαθώντας να τις αξιολογήσω όλες και να τις αποτιμήσω, με όλη την πληροφορία που μπόρεσα να μαζέψω, κατέληξα ότι το κόστος για την κοινωνία είναι πολύ περισσότερο από το κέρδος για την κοινωνία. Κέρδη έχει μόνο η επιχείρηση η οποία πήρε τα δικαιώματα κατά βάση. Η κοινωνία έχει ζημία.»

Αρνητικά σημεία
            Στην ερώτησή μας, ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που τον έκαναν να καταλήξει σε αρνητική άποψη για την εξόρυξη του χρυσού, ο κ. Ελευθεριάδης απαντά:
«Παντού βλέπετε θέσεις εργασίας, θέσεις απασχόλησης, ως επιχείρημα αυτής της επένδυσης. Αν διαβάσει κανείς τις μελέτες τους, βλέπει 1.300 θέσεις εργασίας και ισχυρίζονται θα υπάρξουν άλλες 700, ας το πούμε, έμμεσες θέσεις εργασίας. Δεκτά, εγώ δεν θέλω να αμφισβητήσω τίποτα. Στις τηλεοράσεις και στα media κτλ., ακούς τους υποστηρικτές να μιλούν και για 5.000 θέσεις εργασίας. Υπερβάλουν. Και ο λόγος είναι απλός.
Η ίδια η μελέτη μιλάει για 1.300 δεν το λέω εγώ, δεν το λέει ο καθένας, το λέει η δική τους μελέτη. Και λέει για έμμεσες άλλες 700. Αυτό είναι. Αυτές είναι η θετική πλευρά και τις δέχομαι όλες. Αλλά δεν πρέπει να αξιολογήσω και τι θέσεις εργασίας θα χαθούν; Και αν θέλετε, τις θέσεις εργασίας δεν τις μετράμε μόνο για το ποιος έχασε τη δουλειά του εδώ κι εκεί. Τις μετράμε και σαν οικονομική δραστηριότητα που σβήνει. Στην περιοχή εκεί, προφανώς από την χρήση περίπου πέντε τόνων εκρηκτικών κάθε μέρα, από τα φορτηγά, από όλη αυτή την κίνηση, θα υπάρξει μια τεράστια επιβάρυνση σε σκόνη. Σκόνη που θα περιέχει και βαρέα μέταλλα, στην περιοχή της Ολυμπιάδας θα περιέχει και αρσενικό. Το αρσενικό είναι σ’ εκείνην την πλευρά, δεν είναι στις σκουριές. Επίσης και πολλά θειούχα!»

Μελισσοκομία- Τουρισμός
 Ο κ. Ελευθεριάδης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μελισσοκομία της περιοχής και τον τουρισμό: «Όλα αυτά προφανώς θα επιβαρύνουν  πάρα πολύ το γύρω περιβάλλον. Και βέβαια, οι μέλισσες, είναι γνωστό ότι δεν αρέσκονται καθόλου σε τέτοιου είδους περιβάλλοντα, θα πάνε γι’ αλλού. Ποιος γνωρίζει ότι εκείνη η περιοχή είναι η πιο μεγάλη μελισσοπαραγωγός περιοχή της Ελλάδας; Ότι παράγει, το 65% του περίφημα ελληνικού πευκόμελου, ποιος το γνωρίζει; Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, παραγωγής πευκόμελου στη μελισσοκομία. Έχει διπλάσιες κυψέλες από την Γερμανία που έχει οκταπλάσιους κατοίκους από εμάς. Μόνο για την μελισσοκομία μιλώντας, είδατε πόση οικονομική δραστηριότητα θα σβήσει.
Η Ελλάδα είναι πρώτη σε αριθμό κυψελών ανά παραγωγό. Είναι πρώτη σε ποσοστό επαγγελματιών μελισσοπαραγωγών, που είναι αυτή η δουλειά τους, είναι πρώτη σε κατανάλωση μελιού κατά κεφαλήν, έχει πολλές πρωτιές. Και βέβαια αυτό το οφείλει στη μοναδική φύση της και ιδιαίτερα εκείνη η περιοχή της Χαλκιδικής, παρθένα, δασοκαλυμμένη κατά 95%, καταλαβαίνεται ότι είναι μια περιοχή η οποία είναι ό,τι χρειάζεται για τέτοιου είδους ανάπτυξη. Για βιολογική ανάπτυξη, βιολογικά καλλιέργεια, για καθαρή βιολογική μελισσοκομία. Όλα αυτά θα καταστραφούν. Είναι οικονομική δραστηριότητα που σβήνει.
Υπάρχει επίσης το τουριστικό προϊόν. Και μόνο που ακούγονται αυτές οι ιστορίες στην περιοχή, πέρα από τις πραγματικές συνέπειες, τι θα γίνει; Το τουριστικό προϊόν είναι φοβερά ευαίσθητο. Ο άλλος μόνο που ακούει ότι η περιοχή έχει τέτοιο θέμα, θα πάει κάπου αλλού. Αντί για την Χαλκιδική θα πάει κάπου αλλού. Αν φύγει από την Ελλάδα όμως θα χάσει και η χώρα. Αν χαθεί το 30% της τουριστικής κίνησης, όχι κάτι μεγάλο, αν υπολογίσει κανείς τις διανυκτερεύσεις κτλ, διαπιστώνει ότι αυτό που χάνεται είναι πολύ περισσότερο από ισοδύναμες 2.000 θέσεις εργασίας, μόνο από τον τουρισμό. Μελισσοκομία, τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, όλα αυτά είναι δουλειές που θα χάσουν.
Για να πάρει κανείς θέση για τις εξορύξεις του χρυσού, πρέπει πρώτα να πληροφορηθεί καλά. Επένδυση; Λέω ναι, με τους σωστούς όρους. Αρκεί να είναι οι όροι σωστοί. Το θέμα είναι το εξής. Στο συγκεκριμένο, είναι δυνατόν να υπάρξουν σωστοί όροι; Να βγει κέρδος για την κοινωνία; Η δική μου απάντηση μετά απ’ όλα αυτά, μετά από πολύ χρόνο για να μάθω, είναι σαφώς ότι η κοινωνία θα έχει ζημία και ότι θα υποθηκεύσει το μέλλον της για πολλές δεκαετίες τουλάχιστον. Και σε ορισμένα θέματα για εκατονταετίες σε κάποιες περιοχές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ