Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΑΠΘ Γ. ΣΕΙΡΑΔΑΚΗ




«Αναζητώντας εξωγήινη ζωή»

«Εάν υπάρχει κάτι, είναι εκπληκτικό. Αλλά και αν δεν υπάρχει, είναι εξίσου εκπληκτικό!»



Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νικηφόρου, ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Σειραδάκης, εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος, αναζητά σήμερα μορφές εξωγήινης ζωής στο συμπάν.
            Ο κ. Σειραδάκης, βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στο Νικηφόρο Δράμας, καλεσμένος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος». Πριν από την ομιλία, στο Γυμνάσιο Νικηφόρου πραγματοποιήθηκε σειρά πειραμάτων στο χώρο του Υπαίθριου Εργαστηρίου Φυσικής του Γυμνασίου, ενώ έγινε και ηλιακή παρατήρηση.

            Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Σειραδάκης, εξήγησε ότι μέχρι σήμερα έχουμε εντοπίσει περίπου 2.000 πλανήτες, στους οποίους εξετάζεται αν υπάρχει κάποιου είδους ζωή, ή αν θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή, όπως τουλάχιστον την γνωρίζουμε εδώ στον πλανήτη Γη. «ρουμε πως η φύση μπορεί να κατασκευάσει εκτός από τα αρχικά σωματίδια κατά τη μεγάλη έκρηξη, τα ηλεκτρόνια, τα φωτόνια, τα νετρόνια, τα πρωτόνια, η φύση μπορεί να κατασκευάσει επίσης και χημικές ενώσεις. Τις έχουμε βρει στον μεσοαστρικό χώρο, πολλές εκ των οποίων είναι πολύπλοκες και οργανικές. Αυτές οι ενώσεις, είναι ίσως οι πρωταρχικές ατμόσφαιρες σε πλανητικά συστήματα, τα οποία δημιουργούνται κατά την βαρυτική κατάρρευση ενός νεφελώματος καθώς αυτό καταρρέει πλανητικά.
            Σε ερώτησή μας, όταν λέμε ότι αναζητούμε εξωγήινη ζωή και τι είναι αυτό που ψάχνουμε και με τι θα ήμασταν πιθανόν ικανοποιημένοι, ο κ. Σειραδάκης μας λέει: «Για το κοντινό μας περιβάλλον, τους πλανήτες, ακόμα και μικροβιακή ζωή να βρούμε, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά προφανώς δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε κάτι τέτοιο σε μακρινά αστέρια. Αυτό είναι αδύνατον. Εκεί αναμένουμε να βρούμε τα δείγματα ζωής και πώς εκδηλώνεται η ζωή. Τι είναι αυτό το οποίο μας κάνει να πούμε, ότι βρήκαμε κάτι το οποίο είναι ζωή. Απλώς είναι δύο διαφορετικοί τρόποι έρευνας, ανάλογα με την παρουσία μας εκεί, όπως στον Άρη. Ο άνθρωπος έχει ήδη στείλει όργανα που περπατάνε πάνω στον Άρη. Ή αν προσπαθούμε να βρούμε τα χαρακτηριστικά της ζωής σε κάποιον πλανήτη, από τους 2.000 που έχουν ανιχνευθεί μέχρι τώρα.»
Το παράξενο θα ήταν ότι υπάρχει κάτι εκεί έξω, ή ότι δεν υπάρχει τίποτα; «Αρχίζω την ομιλία μου λέγοντας ακριβώς αυτό. Εάν υπάρχει κάτι, είναι εκπληκτικό. Αλλά και αν δεν υπάρχει, είναι εξίσου εκπληκτικό!»
Θα λέγαμε ότι η ανθρωπότητα είναι μια μορφή εξωγήινης ζωής που πιθανόν ήρθε από κάπου αλλού; «Αυτή είναι η θεωρία της πανσπερμίας. Εάν λοιπόν, μερικοί από τους κομήτες που έχουν πέσει πάνω στη Γη, κουβαλούσαν ζωή, μπορεί πραγματικά να έχουν φυτεύσει ζωή στον πλανήτη μας. Και αυτό το εξετάζουμε. Μάλιστα, σε λίγους μήνες, ένα διαστημόπλοιο θα προσεδαφιστεί σε έναν κομήτη και θα τον ψάξει!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ