Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ημεροδείκτης... στις αγορές!



- ΜΑΣ λένε ότι η χώρα βγήκε στις αγορές, αλλά δεν μας λένε τις λεπτομέρειες. Το έχουν δώσει στον κόσμο με τέτοιο τρόπο, ώστε να νομίζει ότι είναι το παν για την χώρα… ότι η έξοδος στις αγορές ήταν η πανάκεια για την Ελλάδα…

- Και τι σημαίνει αυτό; Ότι επί της ουσίας, μετά από 4 χρόνια, η Ελλάδα, βγήκε να ζητιανέψει δανεικά… έβγαλε ομόλογα και πήρε φράγκα… όχι βέβαια αγύριστα… θα τα δώσει πάλι πίσω… απλώς απέκτησε πρόσωπο να δανείζεται χρήμα… από τοκογλύφους επί της ουσίας… από κερδοσκόπους που θα έχουν τα ομόλογα στα χέρια τους…


- … και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα απαιτήσουν τα λεφτά τους πίσω… και με αγγλικό δίκαιο παρακαλώ… φυσικά πάντα με επαχθείς όρους… ας αφήσουν λοιπόν τα παραμύθια και τα πανηγύρια… έξοδος στις αγορές σημαίνει ότι, η Ελλάδα, μπόρεσε να δανειστεί και πάλι ένα ποσό…

- …μερικά δισεκατομμύρια, ελάχιστα μπροστά στο χρέος που της έχουν φορτώσει… τα οποία θα ξαναγυρίσει… αλλά δεν μας λένε ότι γυμνοί και ξυπόλητοι βγαίνουμε στις αγορές… σ’ αυτές τις αδηφάγες αγορές… εκεί όπου η οποιαδήποτε κατάσταση δεν έχει γυρισμό…

- Ξέρετε τι έγραφε ο Τζορτζ Όργουελ, ο συγγραφέας του «1984»; «Ένας λαός που εκλέγει  διεφθαρμένους, κλέφτες, προδότες και απατεώνες, δεν είναι θύμα! Είναι συνεργός τους!»

- Βγήκαμε λοιπόν στις αγορές… με κοντά δύο εκατομμύρια ανέργους, με χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν βάλει λουκέτο, με την αγορά εργασίας εντός Ελλάδας στο χειρότερο σημείο της και ακόμα να μην έχει πιάσει πάτο… με μισθούς πείνας και μεροκάματα του ξεροκόμματου…

- Οι έξι σοκολάτες της Αλίκης στην «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» και τα τρία μπουκάλια κρασί, το μπόλικο ζαμπόν των 200 γραμμαρίων, το ένα κιλό μακαρόνια και τα τρία μπουκάλια γάλα, σύντομα τελειώνουν… όσο κράτησαν ήταν καλά…

- … όμως δεν είναι ψάρια και άρτοι και δεν υπάρχει κανένας Ιησούς να τα πολλαπλασιάσει για να χορτάσει ο Έλληνας… που απλώνει χέρια για μια σακούλα φρούτα κι ένα ματσάκι μαρούλια!

- Ο Έλληνας σήμερα βρίσκεται σε δυσχερή θέση και μια εικόνα, σε ανασφάλεια. Λουκέτο μιας επιχείρησης, σημαίνει διάλυση κάποιων οικογενειών. Ο ένας ή ο μισός μισθός που θα χαθεί, σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να πληρωθούν ενοίκια…

- … λογαριασμοί πρώτων αναγκών της οικογένειας, τα παιδιά θα κοιτάζουν με λυπημένα μάτια τον πατέρα στα χέρια... μη τυχόν και σου πέσει ένα δεκάλεπτο στο δρόμο και το χάσεις… θα σημαίνει λιγότερο ψωμί στο τραπέζι!

- «Ξέρεις πώς μας κοίταζε χθες η Βασιλική; Έλεγε στη γιαγιά της, ότι φέτος η μαμά και ο μπαμπάς δεν της πήραν δώρο στα γενέθλια… αλλά σου λέω, έχω τρεις μήνες να πληρωθώ… δεν έχει μείνει τίποτα…»

- Μ’ αυτόν τον φόβο ζουν όσοι δουλεύουν και αισθάνονται υπερτυχεροί όσοι πληρώνονται! Κατά τ’ άλλα, όταν έρχεται η ώρα να μετρήσεις τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, είσαι τυχερός αν σου αρκούν να αγοράσεις πέρα από τα ελάχιστα απαιτούμενα τρόφιμα, κάτι παραπάνω!

- Φυσικά, δεν μιλάμε για ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια για τα παιδιά και άλλα πολλά και διάφορα. Μπορεί να μιλούσαμε κάποτε για υπερκατανάλωση, για καταναλωτικές ανάγκες, αλλά δεν έχουμε καταλάβει ακόμα, ότι, μιλάμε πλέον μόνο για την αναγκαία διατροφή!

- Όπως και δεν έχουμε καταλάβει, αρκετοί θα έλεγα, ότι η συχνή αλλαγή των κινητών τηλεφώνων και τα διάφορα έξοδα περί των διαφόρων συσκευών υψηλής τεχνολογίας, δεν είναι ανάγκη, αλλά υπερκατανάλωση, όταν την ίδια στιγμή δεν έχεις να πληρώσεις το ενοίκιο ή τα απαραίτητα τρόφιμα για την οικογένεια!

- Και φυσικά, το θαύμα του Έλληνα! Ζει ακόμα, με περισσότερο από όσα παράγει… τουλάχιστον εντός της οικογένειας!

- ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια χρονιά στο παζάρι της Δράμας για την τιμή των αμνοεριφίων, δεν μπόρεσαν να τα βρουν κτηνοτρόφοι και έμποροι… που βέβαια αυτό μεταφράζεται σε χάσιμο για τους κτηνοτρόφους! Οι έμποροι δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να δώσουν ούτε ένα σεντ, παραπάνω από 5 – 5,20 ευρώ.

- Ουσιαστικά αυτές είναι οι περυσινές τιμές! Και φυσικά, οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να πουλήσουν όσο μπορεί ο καθένας στον έμπορο, που σημαίνει ότι θα πουλήσει ανάλογα με τις ανάγκες του! Άρα χαμένος θα βγει για άλλη μια χρονιά.

- Και να σκεφτούμε και την μεγάλη ζημιά που έπαθαν με την αρρώστια της ευλογιάς πέρυσι, όπου στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θανατώθηκαν τουλάχιστον 16.000 ζώα, πρόβατα και κατσίκια! Το πώς θα βγουν όλες αυτές οι ζημιές, δεν γίνεται συζήτηση!

- Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των ζωοτροφών που ανεβάζουν στα ύψη το κόστος παραγωγής κρέατος και γάλακτος, τα χρέη που «τρέχουν» στις τράπεζες και οι χαμηλές τιμές πώλησης στο γάλα και το κρέας είναι μερικά από τα «αγκάθια» της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ