Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ημεροδείκτης




Παλαιότερο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ» για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα.

- ΤΟ ΛΕΕΙ ξεκάθαρα μελέτη του Πανεπιστημίου του Portsmouth: «Κάθε πτώση 1% των κρατικών δαπανών στην Ελλάδα, οδήγησε σε αύξηση 0,43% των αυτοκτονιών μεταξύ των ανδρών». Η συγκεκριμένη μελέτη βρίσκει ότι υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ περικοπών δαπανών και αύξησης του αριθμού των ατόμων που αυτοκτόνησαν μεταξύ 2009 και 2010.

- Οι περικοπές δαπανών στην Ελλάδα προκάλεσαν αύξηση των αυτοκτονιών στο ανδρικό φύλο, σύμφωνα με έρευνα που επιχειρεί να αναδείξει τις κόστος της υγείας από την λιτότητα. «Αυτό είναι σχεδόν ένα άτομο ανά ημέρα. Δεδομένου ότι το 2010 υπήρχαν περίπου δύο αυτοκτονίες στην Ελλάδα την ημέρα, φαίνεται το 50% οφειλόταν στη λιτότητα», δήλωσε ο Ν. Αντωνακάκης, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή Οικονομικών Alan Collins, δήλωσαν έκπληκτοι με το πόσες πολλές αυτοκτονίες εμφανίστηκαν να συνδέονται με την λιτότητα και πόσο σαφής ήταν η σύνδεση.


- Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Social Science and Medicine, οι άνδρες ηλικίας 45-89 αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας ως απάντηση στη λιτότητα. Η έρευνα δεν είναι η πρώτη που ισχυρίζεται ότι οι περικοπές έχουν κοστίσει σε ζωές. Πέρυσι, ο πολιτικός οικονομολόγος David Stuckler και ο γιατρός-επιδημιολόγος Sanjay Basu επεσήμαναν στο βιβλίο τους «Τα Οικονομικά του Σώματος. Γιατί η λιτότητα σκοτώνει», ραγδαία αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών, αύξηση των μολύνσεων από τον HIV και ακόμη και μια επιδημία ελονοσίας.

- ΑΛΗΘΕΙΑ, ποιος ελέγχει αυτά που λένε οι πολιτικοί; Πόσοι από εμάς θυμόμαστε τι έχουν πει προεκλογικά και τι πράττουν μετεκλογικά; Είμαι σίγουρος ότι ελάχιστοι το κάνουν!

- Πρέπει να έχεις, άλλωστε, ένα καλό αρχείο μ’ αυτά που κατά καιρούς λένε και κάθε λίγο να ανατρέχεις σ’ αυτό και να ανασύρεις περιπτώσεις. Χαρακτηριστικά δείγματα στην Ελλάδα, πολλά.

- Πολιτικοί που κάποτε είχαν αλλάξει κόμμα ή έκαναν δικά του κόμματα, αργότερα ξαναγύρισαν στα μητρικά τους κόμματα, ανέλαβαν την ηγεσία και προχώρησαν.

- Κάποιοι άλλοι πάλι, όσο δεν ήταν στην εξουσία, καταφέρονταν κατά των Μνημονίων που είχε υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου. Αργότερα όμως τα υιοθέτησαν και αυτοί, λέγοντας ότι η χώρα το έχει ανάγκη!

- Το θέμα είναι ότι οι πολιτικοί και τα κόμματα ελέγχονται από τον ίδιο τον λαό με τις εκλογές. Εκεί επιδοκιμάζεται ή αποδοκιμάζεται το έργο ενός πολιτικού. Υπάρχει βέβαια και το ζήτημα, κατά πόσο ένας λαός ψηφίζει αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να ψηφίσει…

- … ή για να το θέσουμε και διαφορετικά, κατά πόσο ένας λαός έχει τις κυβερνήσεις που του αξίζουν!

- Σ’ αυτά τα πλαίσια, για να ξέρουμε ή να θυμόμαστε τι έλεγαν οι πολιτικοί πριν γίνουν κυβέρνηση ή πριν πάρουν πραγματική εξουσία στα χέρια τους, και τι λένε μετά που συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση ή μετά που παίρνουν εξουσία στα χέρια τους…

- … δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στο ίντερνετ, η οποία θα ελέγχει τα λεγόμενα όλων αυτών που χρήζονται αυτόκλητοι σωτήρες μας!

- Η ιστοσελίδα θα λέγεται FactcheckEU, και θα ελέγχει τα λεγόμενα των πολιτικών της Ευρώπης, τι λένε και τι δεν λένε… Πίσω από το εγχείρημα αυτό, βρίσκονται δημοσιογράφοι που θέλουν να αναγκάσουν τους υποψηφίους να λένε την αλήθεια, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του euractiv.com.

- Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι ανάλογο. Στις ΗΠΑ, από το 2007 το PolitiFact τσεκάρει αλήθειες και ψέματα στα όσα λένε οι πολιτικοί και το 2009 οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται πίσω από αυτά βραβεύθηκαν με Πούλιτζερ.

- Κάτι παρόμοιο ίσως θα έπρεπε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα! Εκεί να δείτε υλικό κατά χιλιάδες!!!

- «Ο ΓΙΑΝΝΗΣ δουλεύει χωρίς μισθό»! Γιατί όμως ο Γιάννης δουλεύει χωρίς μισθό; αναρωτιέται το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Και έχει ένα σχετικό ρεπορτάζ στις σελίδες του.

- Ο Γιάννης είναι 32 ετών και άνεργος. Κάποια στιγμή κατάφερε να βρει μια δουλειά με αμοιβή 400 ευρώ, επιδοτούμενη από την Ε.Ε. Η γραφειοκρατία, όμως, τον εμπόδιζε για μήνες να πάρει και αυτά τα λίγα χρήματα!  Ο νεαρός Γιάννης δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ένας από το ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην Ελλάδα που εργάζονται χωρίς να αμείβονται, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ που αναδημοσιεύει το Spiegel.

- Με τίτλο «Γιατί και ο Γιάννης δουλεύει χωρίς μισθό», το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται σε μακροσκελές ρεπορτάζ της στους χιλιάδες νέους Έλληνες που τα τελευταία χρόνια αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης. «Πολλοί δεν βρίσκουν αυτό που περίμεναν και επιστρέφουν. Άλλοι πάλι επιμένουν και το "παλεύουν"», αναφέρει χαρακτηριστικά.

- Ο νεαρός Γιάννης δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ένας από το ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην Ελλάδα που εργάζονται χωρίς να αμείβονται, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ που επίσης αναδημοσιεύει το Spiegel.

- Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην Ελλάδα χωρίς μισθό, είναι εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες. Εργάζονται νυχθημερόν, γεμάτοι άγχος και αγωνία για το αύριο, αν μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα της οικογένειας και των παιδιών.

- Και ο μισθός είναι πάντα… στο δρόμο, έρχεται!

- ΔΕΝ ΞΕΡΩ, αλλά εμένα μου μοιάζει παράλογο! Από τη μια μεριά να προσπαθήσεις να ικανοποιήσεις το τουριστικό αίτημα… για την «Λευκή Εβδομάδα» στα σχολεία, με έξτρα αργίες…

- … για να πηγαίνουν οι μαθητές εκδρομές στα χιόνια και στα χιονοδρομικά και σε άλλους χειμερινούς προορισμούς τις ημέρες της Καθαράς Δευτέρας, και από την άλλη να προσπαθείς να κόβεις επίσημες αργίες ή να λες διάφορα παλαβά!

- Και όλα αυτά στο όνομα της δήθεν έγνοιας της πολιτείας, να μάθουν οι μαθητές γράμματα! Στο ζήτημα του περιορισμού των αργιών που έχει ανησυχήσει τους περισσότερους αναφέρεται ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος.

- Προσπαθούν λοιπόν να μειώσουν τις εκδρομές και από πέντε τον χρόνο να τις κάνουν τρεις, όπως και την μεγάλη πενθήμερη να την κάνουν τριήμερη. Προτείνεται επίσης η περικοπή της αργίας του Αϊ-Γιαννιού στις 7 Ιανουαρίου…

- … και όπως είπε και ο ίδιος ο υπουργός… να παραμείνει η αργία των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου αλλά να γιορτάζεται εντός του σχολείου… και «αντί να πηγαίνουν οι μαθητές στα μπιλιάρδα, θα τους ζητούμε να έρχονται στο σχολείο και να τους διδάσκουμε πνευματικά θέματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ