Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ



Οφειλές του Φεστιβάλ και ο κίνδυνος παραγραφής μετά από πενταετία


Διάνοιξη οδού Βοραζάνη – Βοηθητικό γήπεδο ΔΟΞΑΣ – Ποντιακό Μνημείο




Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΠΛΗΡΗ σύνθεση, από τις ελάχιστες, φορές, συνεδρίασε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας το δημοτικό συμβούλιο Δράμας, με 73 τακτικά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Πρόκειται για την τελευταία συνεδρίαση του σώματος πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Θυμίζουμε ότι η όποια νέα δημοτική αρχή εκλεγεί τον Μάιο, θα αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου από 1η Σεπτεμβρίου όπως ο νόμος ορίζει και όχι την επομένη των εκλογών που μπερδεύονται αρκετοί. Όσον αφορά το δημοτικό συμβούλιο, θα συνεχίσει να συνεδριάζει με την ίδια σύνθεση μέχρι και 31 Αυγούστου 2014.
            Από τα 73 θέματα της ημερήσιας διάταξης, η μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν θέματα διαδικαστικά και τα οποία ψηφίστηκαν σχεδόν όλα ομόφωνα με ελάχιστα τα οποία ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία. Τα θέματα που παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν.


Φεστιβάλ Μικρού Μήκους
            Το 15ο θέμα αφορούσε την τελική εκκαθάριση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας». Όπως είπε ο αντιδήμαρχος κ. Ζαχαριάδης, στο σκέλος της πολιτικής απόφασης, «ο Δήμος Δράμας θα αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις για τις οποίες έχουν εφαρμοστεί οι νόμιμες διαδικασίες και φυσικά οι οποίες θα κριθούν από τα αρμόδια προς έλεγχο όργανα».
            Ανάμεσα στα άλλα, υπάρχει ένα ζήτημα με τις χρηματικές οφειλές του Φεστιβάλ προς προμηθευτές, επιχειρηματίες και βραβεία κτλ., τα οποία λόγω παρέλευσης πενταετίας υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν. Όπως είπε η αρμόδια εκκαθαριστής, σε πολλές από τις οφειλές αυτές επειδή δεν έγιναν μέσω διαγωνισμών, υπάρχει πρόβλημα για το αν μπορεί να αποδειχθεί αν οι δαπάνες αυτές είναι νόμιμες ή όχι. Γι’ αυτό τον λόγο και ο Δήμος δεν μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές αυτές, ακόμα και να θελήσει να το κάνει.
            Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στην υπόθεση του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ, το οποίο κινήθηκε νομικά προκειμένου να πάρει παλαιότερες οφειλές του από το 2006 ακόμα. Όπως η νομική σύμβουλος του Δήμου κα Μπανά, τόνισε ότι όντως υπάρχει ζήτημα παραγραφής των οφειλών του Φεστιβάλ προς τους προμηθευτές μετά από την παρέλευση πενταετίας. Παρ’ όλα αυτά, σ’ αυτό το διάστημα των πέντε χρόνων, το Φεστιβάλ συνέχισε να πληρώνει μέρος των οφειλών του στην εν λόγω επιχείρηση και γι’ αυτό τον λόγο το αίτημα του Δήμου δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Αν δηλαδή δεν γινόταν καμιά τμηματική πληρωμή οφειλών από το ταμείο του Φεστιβάλ για συγκεκριμένους λογαριασμούς, τότε πιθανόν η διαγραφή των οφειλών αυτών εντός πενταετίας θα γινόταν αποδεκτή.
            Όσον αφορά το ζήτημα των χρηματικών βραβείων που μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί, αυτά παραγράφονται μετά από εικοσαετία. Το πρόβλημα θα εξεταστεί από τον Δήμο, καθώς πλέον αυτός είναι υπεύθυνος στο εξής, μετά από τη δημιουργία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας, όπου υπόκειται και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Θα έχουν να λαμβάνουν οι άνθρωποι…

Διάνοιξη οδού Βοραζάνη
            Η διάνοιξη της οδού Βοραζάνη, θέμα για το οποίο έχουμε γράψει αρκετές φορές παλαιότερα. Η γνωστή αποζημίωση για το οικόπεδο Βαμβακά όπου υπήρχε μια παλιά παράγκα που γκρέμισα παλαιότερα ο Δήμος. Τελικά, την αποζημίωση αποφάσισε να δώσει ο Δήμος Δράμας με ομόφωνη απόφαση, προκειμένου να γίνει επιτέλους η διάνοιξη της οδού. Κανονικά, οι αποζημιώσεις όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δίνονται από τους περίοικους ιδιοκτήτες. Επειδή όμως αργεί να γίνει κάτι τέτοιο και η κατάσταση επείγει, ο Δήμος αναλαμβάνει να πληρώσει την αποζημίωση και να ανοίξει ο χώρος. Το ποσόν της αποζημίωσης ανέρχεται περίπου στις 95.000 ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, όμως το τελικό ποσόν θα βγάλει η Πολεοδομία. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες γκρεμίζονται και τα παλιά κτίσματα στη γωνία Βεργίνας και Βοραζάνη, που συμπεριλαμβάνονται στην διάνοιξη της οδού Βοραζάνη. Ουσιαστικά ο Δήμος γίνεται ο επισπεύδων για λογαριασμό τρίτων.

Ποντιακό Μνημείο
            Ομόφωνα ψηφίστηκε το θέμα παραχώρησης δημοτικής έκτασης για ανέγερση μνημείου, που ζήτησαν οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Δράμας. Η έκταση που αποφασίστηκε, είναι αυτή που βρίσκεται μετά την γέφυρα Ζώνκε ανεβαίνοντας στην Ταξιαρχία, στο παρκάκι δεξιά. Αναφορικά με το ζήτημα, τόσο ο κ. Τερζής όσο και ο κ. Γ. Παπαδόπουλος εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τον χώρο και καυτηρίασαν την μεγάλη καθυστέρηση στο θέμα, καθώς το αίτημα προς τον Δήμο από τους Ποντιακούς Συλλόγους της Δράμας κατατέθηκε τον Ιανουάριο και ήρθε τώρα στο δημοτικό συμβούλιο προς συζήτηση. Αργότερα, όπως είπε ο κ. Μλεκάνης, το θέμα καθυστέρηση τόσο στην Τεχνική Υπηρεσία όσο και στην Πολεοδομία, που μόλις πριν από μερικές ημέρες έδωσαν την έγκρισή τους.

Ψήφισμα για ΔΕΗ
            Μετά από πρόταση του Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος» εκδίδεται ομόφωνα ψήφισμα διαμαρτυρίας για την πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.

Παλιό δημαρχείο
            Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η παράταση του έργου που ζήτησε εκ νέου, ο εργολάβος που έχει αναλάβει την μετατροπή του παλαιού δημαρχείου της πόλης σε πολιτιστικό κέντρο. Ο ίδιος είχε ζητήσει αναβολή και πριν από δύο συνεδριάσεις του σώματος. Το θέμα συζητήθηκε στα έκτακτα θέματα, ενώ διαφώνησαν στην αναβολή οι δημοτικοί σύμβουλοι, Αν. Τερζής, Γ. Παπαδόπουλος, Χρ. Μαμσάκος, Τ. Χατζηγιάννης.

Γήπεδο ΔΟΞΑΣ
             Ομόφωνα ψηφίστηκε το πρώτο θέμα, που αφορούσε την 3η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014, στο οποίο γινόταν αναφορά για πιστώσεις σχετικά με διάφορα έργα και άλλα. Αξίζει να αναφερθεί εδώ, ότι γίνεται μεταφορά ποσού 220.000 ευρώ για τοποθέτηση χλοοτάπητα στο βοηθητικό γήπεδο της ΔΟΞΑΣ και η οδοποιίας Νέας Σεβάστειας με το ποσό των 100.000 ευρώ. Όπως είναι γνωστό αναφορικά με το βοηθητικό γήπεδο της Δόξας, ο Δήμος Δράμας αναλαμβάνει να κάνει διάφορα έργα βελτίωσης στον εκεί χώρο, μετά την παραχώρηση χρήσης από τον Γ.Σ. ΔΟΞΑ προς τον Δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ