Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΡΑΜΑΣ



Αποκαρδιωτική και απογοητευτική η συμμετοχή


Ομιλία του προέδρου Γ. Σαβρίδη σε άδεια αίθουσα – Για το ΠΑΜΕ: Όποιος θέλει να κάθεται στον ήλιο και να λιάζεται, θα του δώσω και αντηλιακό!




Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΗ και απογοητευτική η εικόνα της χθεσινής απεργιακής συγκέντρωσης έξω από το Εργατικό Κέντρο Δράμας. Ελάχιστοι οι συγκεντρωθέντες, και μεταξύ αυτών οι γνωστοί – άγνωστοι που πάντα βρίσκονται εκεί σταθεροί. Η διοίκηση του ΕΥΚ και ελάχιστοι εκπρόσωποι σωματείων. Από τους υπόλοιπους κανένας. Προφανώς και τα νούμερα των απεργών στους διάφορους χώρους απογοητευτικά, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Αφού όπως είπε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αρτεμιάδης, οι περισσότεροι το σκέφτονται και να απεργήσουν γιατί δεν συμφέρει πια!

            Η συγκέντρωση των ελαχίστων έγινε μέσα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου ο πρόεδρος κ. Γ. Σαβρίδης ασχολήθηκε περισσότερο με την παράταξη που υποστηριζόταν από το ΠΑΜΕ και η οποία κατήγγειλε τις εκλογικές διαδικασίες για τη διοίκηση του ΕΥΚ που έγιναν την περασμένη Κυριακή, ενώ ο νέος γραμματέας κ. Κ. Γκούμας διάβασε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης. Πορεία δεν υπήρξε, αφού δεν υπήρχε ικανός κόσμος να την πραγματοποιήσει. Ακόμα και όταν έγινε η συνάθροιση στην αίθουσα, οι περισσότεροι από τους ελάχιστους παρευρισκόμενους παρέμειναν έξω από το κτήριο και σχημάτισαν πηγαδάκια.

Δηλώσεις προέδρου ΕΥΚ
            Σε δηλώσεις του στον τοπικό, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Σαβρίδης, ο οποίος ήδη από χθες διανύει την δεύτερη περίοδο της θητείας του, στηλίτευσε την απουσία του κόσμου, λέγοντας ότι «η κινητοποίηση δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της μιζέριας και της εξαθλίωσης. Το Εργατικό Κέντρο είχε την υποχρέωση να συμμετέχει στην απεργία».
            Αναφέρθηκε επίσης στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην ανεργία, λέγοντας ότι «αν όλοι οι εργαζόμενοι βγουν για μια μέρα στους δρόμους, τα προβλήματά μας θα λυθούν όλα. Αν όλος ο εργαζόμενος κόσμος, γιατί εμείς είμαστε οι πολλοί, ξεσηκωθεί, θα αλλάξουμε αυτή την πολιτική της εξαθλίωσης, της μιζέριας και της φτώχειας. Θέλουμε τα παιδιά μας να μείνουν εδώ, θα πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτό. Θα πρέπει στα νέα παιδιά να αφήσουμε κάτι στα εργασιακά. Αυτή η πολιτική θέλει τα μεροκάματα να είναι χαμηλά, ανταγωνιστικότητα να υπάρχει, παρ’ όλα αυτά δεν βλέπουμε ούτε μια θέση εργασίας».
            Κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του στην αίθουσα, ο πρόεδρος του ΕΥΚ αφού τόνισε ότι η συγκέντρωση δεν ήταν η αναμενόμενη, σημείωσε ότι ήδη το βράδυ της Τρίτης ορίστηκε η νέα διοίκηση και αναφέρθηκε στις καταγγελίες που έκανε δημόσια για τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η παράταξη «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα», η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ (βλέπε και «Πρωινός Τύπος» 8 Απριλίου 2014).
            Όπως είπε ο κ. Σαβρίδης: «Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν το βγάζει ούτε ο Σαβρίδης, ούτε κανένα άλλο μέλος της διοίκησης. Οι διαδικασίες ήταν δημοκρατικές, ψήφισαν 66 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τα σωματεία και είχαμε ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα, που όποιος θέλει το αποδέχεται και όποιος θέλει δεν το αποδέχεται. Αυτά γινόταν πριν από 30 χρόνια. Όσοι θέλουν να κάνουν ξεχωριστές συγκεντρώσεις μέσα από το Εργατικό Κέντρο, μπορούν να κάθονται εκεί στον ήλιο και να λιάζονται όσο θέλουν. Αν θέλουν, τους δίνω και αντηλιακό.»

Σαλπιστής: «Δεν τα έχουμε συνειδητοποιήσει…»
            Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας της ΑΔΕΔΥ κ. Γ. Σαλπιστής, αναφέρθηκε στα εξής: «Οι έννοιες δημόσια Παιδεία και δημόσια Υγεία, έχουν μεγάλη αξία. Όσο κι αν τις έχουμε συνηθίσει, κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνουν. Δημόσια Παιδεία με κλειστά σχολεία και χωρίς καθηγητές, δεν γίνεται. Δημόσια Υγεία, όπου πληρώνουμε όλοι οι ασφαλισμένοι, για να μην μπορούμε να έχουμε ούτε δωρεάν φάρμακα, ούτε δωρεάν παροχή υγείας, δεν υπάρχει. Γι’ αυτά αγωνιζόμαστε σήμερα. Αγωνιζόμαστε για τους συναδέλφους μας που απολύονται, αγωνιζόμαστε για το ενάμιση εκατομμύριο ανέργους που υπάρχουν και δυστυχώς το νούμερο θα μεγαλώσει. Αυτή η λαίλαπα δεν έχει τελειώσει. Τα σχέδιά τους είναι, μισθοί στο δημόσιο των 480 ευρώ μικτά, συντάξεις των 360 ευρώ. Αυτά είναι νούμερα που ακούγονται καθημερινά, αλλά δυστυχώς δεν τα συνειδητοποιούμε.»

Αρτεμιάδης: «Δεν έχουν τη δυνατότητα για απεργίες»
            Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Λ. Αρτεμιάδης, είπε μεταξύ άλλων: «Η εικόνα δεν είναι ικανοποιητική. Δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός συμμετοχών. Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά οι συνάδελφοι όπως και οι υπόλοιποι δεν έχουν την δυνατότητα για απεργίες και επιλέγουν ποιες ημέρες θα απεργήσουν.

Το ψήφισμα
            Από το Εργατικό Κέντρο εκδόθηκε και το παρακάτω ψήφισμα:
            [ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.
Άμεση κατάργηση των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου που ισοπεδώνουν τον Επιστημονικό και Επαγγελματικό ρόλο των Διπλωματούχων Μηχανικών και οδηγούν στην καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας και των επιστημόνων.
Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας. Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων ομάδων (νέων, γυναικών, εργαζομένων πλησίον της σύνταξης).
Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων -εκποιήσεων -τεμαχισμού των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως της αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας και των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων.
Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής κατά των μικρομεσαίων, συγκαλυμμένης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλοφειλετών, εκχώρησης του δημόσιου πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους, πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ:
- Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
- Κατάργηση των διατάξεων αποψίλωσης των δημοσίων υπηρεσιών από εργατικό δυναμικό (διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απολύσεις).
- Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
- Αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
- Παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των εργατικών οικογενειών, για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση, οι μνημονιακές δεσμεύσεις – πολιτικές και οι επιπτώσεις τους στα εισοδήματα των εργαζομένων. ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ