Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιαμερικανοί μεν, αλλά…


ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ έχουν πρόβλημα με τους Έλληνες, γιατί στην πλειονότητά μας, είμαστε, υποτίθεται, αντιαμερικανοί! Είναι αλήθεια ότι, για μια εποχή, ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα θριάμβευσε! Και πώς να μην θριαμβεύσει, αφού η χώρα τράβηξε τόσα και τόσα από τους «φίλους» και «συμμάχους» Αμερικανούς. Η σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, έχει καταγράψει ουκ ολίγες μαύρες σελίδες.

M Είμαστε δεμένοι στο αμερικανικό άρμα, όπως και να το κάνουμε. Η Ιστορία τα έφερε έτσι και η Ελλάδα διάλεξε τη δική της πλευρά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι ώρα να ανοίξουμε σελίδες τώρα. Όμως στα χρόνια που πέρασαν, οι Έλληνες κατάλαβαν ποιοι τους έπαιζαν άσχημο παιχνίδι στην πλάτης τους.
M Το χειρότερο δεν είναι να γνωρίζεις τους εχθρούς σου ποιοι είναι στ’ αλήθεια. Είναι αυτοί,  κι αυτοί, κι αυτοί. Για παράδειγμα, με την Τουρκία, η Ελλάδα γνωρίζει ότι θα την έχει πάντα απέναντί της. Οι διαθέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να είναι φιλικές και ειρηνικές. Γνωρίζεις η Ελλάδα τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας.
M Το χειρότερο είναι όταν πιστεύεις ότι έχεις έναν φίλο και σύμμαχο, κι αυτός από πίσω σου αλυχτάει σαν το τσακάλι, σαν τον λύκο, σαν το λυσσασμένο σκυλί να σου κάνει κακό και να σε ρημάξει! Εκεί ακριβώς βρίσκεται η σχέση του Έλληνα με την Αμερική. Και όταν λέμε Αμερική, εννοούμε φυσικά τις ΗΠΑ!
M Οι Έλληνες μπορεί να υπήρξαμε ένθερμοι αντιαμερικανοί και να τιμήσαμε δεόντως τον αντιαμερικανισμό, όμως, είμαστε αυτοί που αλωθήκαμε από τον αμερικανικό τρόπο ζωής! Θα μου πείτε και ποιος έμεινε αλώβητος, αλλά οι Έλληνες είμαστε ένα βήμα παραπάνω. Ο Δυτικός πολιτισμός μαστίζεται κυρίως από τον αμερικανικό τρόπο ζωής. Κινηματογράφος, πολιτισμός, τέχνες, σύγχρονος τρόπος ζωής κτλ.
M Πηγαίνετε μια βόλτα το απόγευμα στην περιοχή της ανάπλασης στη Δράμα. Εκεί στην 1ης Ιουλίου, στον ξεροχείμαρρο Καλλιφύτου. Ο τρόπος που η πιτσιρικαρία κάθεται και περνάει την ώρα της στα γήπεδα του μπάσκετ, ή στο μικρό γήπεδο του σκέιτμπορντ! Ξεκάθαρος αμερικανικός τρόπος. Όπως αυτά που συχνά βλέπουμε σε ταινίες του Χόλιγουντ, σε γειτονιές των αμερικανικών πόλεων! Κι αν βρείτε κάποια διαφορά, το συζητάμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ