Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Λ. Μπαλάσκας: «Για πρώτη φορά μετά το 1946 δεν θα έχουμε βιβλία»

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Λ. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ «Π.Τ.»

«Για πρώτη φορά μετά το 1946 δεν θα έχουμε βιβλία»

«Αποχώρησαν στη σύνταξη 7.000 εκπαιδευτικοί και προσελήφθησαν 580. Την περυσινή χρονιά είχαν προσληφθεί 12.000»


Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΠΟ τις πιο δύσκολες σχολικές χρονιές ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011. Από τα σημαντικότερα προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, θα είναι η έλλειψη σχολικών βιβλίων. Όπως είναι ήδη γνωστό, βιβλία δεν έχουν τυπωθεί, και το Υπουργείο Παιδείας … φρόντισε να στείλει DVD και CD στα σχολεία, από τα οποία οι καθηγητές θα πρέπει να αναπαράγουν φωτοτυπίες των βιβλίων.
Μεγάλο πρόβλημα επίσης θα είναι και τα μεγάλα κενά στα σχολεία όλης της χώρας, καθώς τηρείται ήδη η εντολή της Τρόικας στο ζήτημα των προσλήψεων του 10 προς 1. Στους 10 δηλαδή συνταξιοδοτούμενους, θα προσλαμβάνεται μόνο ένας.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Δράμας κ. Λάμπρος Μπαλάσκας, επισημαίνει ότι για φέτος έχουν προσληφθεί μόνο 580 εκπαιδευτικοί, ενώ αντίστοιχα την περυσινή σχολική χρονιά είχαν προσληφθεί 12.000 εκπαιδευτικοί. Την ίδια στιγμή, αποχώρησαν με σύνταξη 7.000 εκπαιδευτικοί!


Περικοπές μισθών
Σχετικά με το ζήτημα της περικοπής των μισθών των εκπαιδευτικών ο κ. Μπαλάσκας επισημαίνει:
«Η αλήθεια είναι ότι, πριν ακόμα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, είχαμε μια μεγάλη περικοπή, στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Η οποία ανέρχεται περίπου στα 150 ευρώ για το μήνα Σεπτέμβριο. Για τους επόμενους μήνες, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, θα είναι μια περικοπή της τάξης των 310 ευρώ. Από αυτά τα 170 θα είναι αναδρομικά, δηλαδή περικοπή του 2% υπέρ των ανέργων, 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας κτλ., τα οποία υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και τα οποία επιμερίζονται στους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Τα υπόλοιπα 140 ευρώ θα είναι μια μόνιμη περικοπή η οποία θα ισχύει για πάντα, ανεξάρτητα από το αν έχουμε το νέο ή το παλαιό μισθολόγιο. Με την καλημέρα λοιπόν, είχαμε μια σημαντική περικοπή στους μισθούς μας, η οποία είναι της τάξης του 10% για τον Σεπτέμβριο και το 20% για τους επόμενους μήνες».

Βιβλία
Αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης των βιβλίων, ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Δράμας κ. Λάμπρος Μπαλάσκας, λέει ότι η έλλειψη βιβλίων είναι αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας και συνεχίζει:
«Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, βλέπουμε ότι, για πρώτη φορά μετά το 1946 θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να υπάρχουν βιβλία. Αυτό γίνεται γιατί από πέρυσι έκλεισε ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και ανατέθηκε η έκδοση των βιβλίων σε έναν ιδιωτικό φορέα, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ». Ο οποίος στηρίζεται για τη λειτουργία του σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, το οποίο όμως τελειώνει το 2013!
Βέβαια βιβλία δεν εκδόθηκαν μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται να εκδοθούν πριν από τον Δεκέμβριο, γιατί απ’ ό,τι λέει η κα Διαμαντοπούλου, δεν υπάρχει χαρτί για να τυπωθούν τα βιβλία. Το τραγελαφικό είναι ότι, τον περασμένο Μάιο, η κα Διαμαντοπούλου έστειλε ένα κείμενο στα σχολεία που μας ζητούσε να μαζέψουμε όλα τα παλιά βιβλία από τα παιδιά και να τα στείλουμε για ανακύκλωση. Κι αυτό κάναμε. Και σήμερα δεν υπάρχουν ούτε καν τα παλιά βιβλία των μαθητών για να χρησιμοποιηθούν έστω αυτά για φέτος.
Για να καλύψει αυτή την αδυναμία της η κα Διαμαντοπούλου, την αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας, λέει ότι θα στείλει από ένα DVD και CD για κάθε καθηγητή για το μάθημα που διδάσκει, και από εκεί θα αναπαράγουμε φωτοτυπίες για να δίνουμε καθημερινά στα παιδιά.
Απ’ ό,τι ξέρουμε μέχρι τώρα, οι φωτοτυπίες θα γίνονται στα σχολεία από τους καθηγητές. Εκτός κι αν αναλάβουν το κόστος των φωτοτυπιών οι ίδιοι οι μαθητές μέσω των Συλλόγων Γονέων κτλ. Αυτό σημαίνει ένα τεράστιο κόστος πολύ μεγαλύτερο, από αυτό το οποίο θα είχαμε με το τύπωμα των βιβλίων».

Συγχωνεύσεις
«Πολλά παιδιά θα φτάσουν στο σημείο να σταματήσουν το σχολείο», επισημαίνει ο κ. Μπαλάσκας, μιλώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις των σχολείων και σημειώνει:
«Για τη φετινή χρονιά, επίσης, μετά από τις συγχωνεύσεις που έγιναν, τα παιδιά θα στοιβαχτούν κυριολεκτικά, σε αίθουσα 30 ατόμων. Και αυτό χαρακτηρίστηκε από την υπουργό Παιδείας κα Διαμαντοπούλου ως παιδαγωγικό μέτρο. Μας λέει δηλαδή ότι, είναι καλύτερα να κάνουμε μάθημα με 30 παιδιά, παρά με 20 και με 15!
Έχουν ήδη γίνει, όπως είναι γνωστό, περίπου 1.000 συγχωνεύσεις σε όλη την Ελλάδα, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αναμένεται νέος κύκλος,  που θα γίνει την επόμενη σχολική χρονιά στα ΕΠΑΛ. Για την τεχνική εκπαίδευση δηλαδή, μετά από το νέο νόμο για τα ΕΠΑΛ θα ακολουθήσουν οι συγχωνεύσεις των σχολείων της τεχνικής εκπαίδευσης, με απρόβλεπτα πάντα αποτελέσματα.
Ένα άλλο θέμα είναι, οι συγχωνεύσεις που γίνονται και θα γίνουν λόγω «Καλλικράτη». Με αποτέλεσμα και εκεί πολλά παιδιά να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το σχολείο. Ένα παράδειγμα: Τα παιδιά από την Χωριστή που πήγαιναν στο Γυμνάσιο Δοξάτου, από φέτος, λόγω «Καλλικρατικού» Δήμου, θα πηγαίνουν στο 6ο Γυμνάσιο Δράμας (στον περιφερειακό Κορυλόβου). Κι εδώ θα υπάρξει πρόβλημα, αν οι Δήμοι θα μπορέσουν να καλύψουν ή όχι τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών. Οι Δήμοι θα μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα μετακίνησης μαθητών μόνο εντός των ορίων των Δήμων τους και όχι εκτός. Πολλά παιδιά δεν θα μπορούν να μετακινηθούν από τον ένα Δήμο στον άλλο, δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο, ή θα πρέπει να μετακινούνται με την ευθύνη και με έξοδα των γονέων τους.
Την περυσινή σχολική χρονιά, όπως θυμάστε, είχαν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα με την μεταφορά των μαθητών σε όλο το νομό, γιατί το ΚΤΕΛ και τα ΑΣΤΙΚΑ και τα ΤΑΞΙ δεν είχαν πληρωθεί. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η φετινή σχολική χρονιά».

Διορισμοί
Ο κ. Μπαλάσκας επισημαίνει επίσης και το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών σε όλο το χώρο της εκπαίδευσης, καθώς για φέτος έχουν προσληφθεί μόνο 580 άτομα:
«Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, είναι η έλλειψη προσωπικού. Τα παιδιά θα έρθουν στο σχολείο την επόμενη Δευτέρα, και δεν θα έχουν όχι μόνο βιβλία, αλλά πιθανό ούτε τους απαιτούμενους καθηγητές. Κι αυτό γιατί οι διορισμοί, ακολούθησαν φέτος το 1 προς 10 που επέβαλε η Τρόικα: δέκα συνταξιοδοτούνται ένας προσλαμβάνεται και έγιναν διορισμοί μόνιμων καθηγητών και δασκάλων μόνο 580 ατόμων από 12.000 που είχαν γίνει πέρυσι. Ενώ αποχώρησαν με σύνταξη 7.000 εκπαιδευτικοί.
Βέβαια, θα υπάρξουν αρκετά κενά, τα οποία όπως είπε η κα Διαμαντοπούλου, θα καλυφθούν με αναπληρωτές. Και ανακοίνωσε ένα μεγάλο αριθμό αναπληρωτών, που όμως είναι πλασματικός. Γιατί δεν πρόκειται για αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, αλλά μειωμένου ωραρίου. Ο θεσμός που έφερε για πρώτη φορά η κα Διαμαντοπούλου λέει ότι, για παράδειγμα, έχουμε ανάγκη από έναν μαθητικά πέντε ωρών στην Λήμνο. Φύγε από τη Δράμα και πήγαινε στη Λήμνο για να κάνεις πέντε ώρες την εβδομάδα μάθημα. Και να πληρώνεσαι τα χρήματα που αντιστοιχούν στο ωράριο των πέντε ωρών. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για ένα νέο άνθρωπο. Κάποιοι που θα αναγκαστούν να πάνε να κάνουν αυτή τη δουλειά, δεν θα μπορούν με τα χρήματα τα οποία θα πάρουν, να καλύπτουν ούτε τα ενοίκια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ