Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Προδιαγεγραμμένη πορεία!


Ο ΚΑΘΕΝΑΣ τα λέει διαφορετικά! Άλλοι μιλούν για πτώχευση, άλλοι την αναβάλουν και άλλοι προσπαθούν να κρατήσουν την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης! Ο καθένας από την σκοπιά του τα βλέπει και ανάλογα με το μπόι του απλώνει τα πόδια στο κρεβάτι! Αυτή είναι η πραγματικότητα των δηλώσεων. Ποιος σου λέει την αλήθεια και ποιους πρέπει να πιστέψεις ή να απορρίψεις, είναι ένα ζήτημα!

M Όλοι μας αναρωτιόμαστε, πώς θα είναι την επόμενη μέρα από αυτήν που η Ελλάδα θα δηλώσει επίσημα πτώχευση! Προφανώς δεν θα είναι όπως η σημερινή!!! Αυτό είναι το μόνο βέβαιο! Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία!
M Ο μεγάλος χρηματιστής και τζογαδόρος με τις οικονομίες των λαών Τζορτζ Σόρος, μιλάει για πτώχευση της Ελλάδας και έξοδό της από το ευρώ. Δεν το προβλέπει απλώς, αλλά λέει ότι έτσι πρέπει να γίνει. Στο «ΒΗΜΑ»: «Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το αδιανόητο: την πτώχευση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, ίσως και της Ιρλανδίας και την έξοδό τους από ευρώ».
M Για αναδιάρθρωση του χρέους και έξοδο από το ευρώ μιλάει και ο βραβευμένος με Νόμπελ, Στίγκλιτς, ο οποίος συμπληρώνει επίσης: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα (στην Ελλάδα) είναι η χειρότερη τιμωρία».
M Ο οικονομικός αναλυτής Βόλφγκανγκ Μίνχαου («Financial Times/Καθημερινή»), θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ελπίδες επιτυχίας και σημειώνει: «Η σημερινή στρατηγική καταδικάζει την Ελλάδα σε μια ημι-μόνιμη ύφεση. Μια χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Πρέπει όμως το κούρεμα να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να δρομολογήσει την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή από 160% του ΑΕΠ σε 80% ή και λιγότερο. Το ερώτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι αν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερο να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή να την εγκαταλείψει».
M Η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου, εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Σε συνέντευξή του στο γνωστό περιοδικό «Capital» επισημαίνει ότι «τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα», και συμπληρώνει ότι, ακόμα κι αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, που πολύ αμφιβάλλει, το βάρος του χρέους θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ. Και καταλήγει: «Γι’ αυτό, το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο το πότε».
M Στον αντίποδα όμως βρίσκεται ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν. Στο ερώτημα για το πόσο πιθανή βλέπει μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, έσπευσε να απαντήσει ότι «κάτι τέτοιο δεν αποτελεί για μας ούτε καν υπόθεση εργασίας. Δεν είναι μέρος της στρατηγικής μας». Φυσικά, μπορεί να το λέει για άλλους λόγους, προσπαθώντας να προλάβει ίσως κάποια τετελεσμένα!
M Η εμβληματική φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, επιμένει για άλλη μια φορά: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, διότι θα είχαμε αλυσιδωτές συνέπειες τύπου ντόμινο. Η κερδοσκοπία δεν θα σταματήσει και θα έλθει η σειρά της Ιταλίας και της Ισπανίας».

Χρεοκοπίες!!!
M  «Αυτό που πρωτίστως έχει χρεοκοπήσει είναι η πολιτική πρόταση με την οποία το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές και μαζί η μέθοδος διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου» (Παντελής Καψής, στο «Βήμα») Αν και όψιμη, χαρακτηριστική και ενδεικτική η σαρωτική δύναμη της κριτικής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ