Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ρούχα και σχολικά ελληνικά!

ΚΑΙΡΟΣ για σχολική. Εδώ και μέρες, οι γονείς προσπαθούν να αγοράσουν όλα όσα χρειάζονται τα παιδιά τους για το σχολείο. Τσάντες, σχολικά είδη, γραφική ύλη και φυσικά καινούρια ρούχα μιας και περσυνά … κόντιναν, παπούτσια, φόρμες γυμναστικής και άλλα!

M Εδώ που τα λέμε, σχολείο δεν είναι μόνο τα βιβλία. Αυτά είναι το λιγότερο. Σχολείο σημαίνει νέα έξοδα, πολλά χρήματα, τα περισσότερα κυριολεκτικά στο πουθενά. Από τη νέα τσάντα που θα πρέπει να έχει το παιδί, κυρίως του δημοτικού, καθώς η περυσινή δεν είναι πια στη μόδα! Οι νέοι αγαπημένοι του ήρωες από κόμικς και άλλες χολιγουντιανές παραγωγές, θα πρέπει να είναι αποτυπωμένοι στη σχολική σάκα! Αλλιώς, άντε να μην ντραπεί το πιτσιρίκι στο σχολείο που θα το κοροϊδεύουν τα άλλα παιδιά!
M Οι ανάγκες της διαφήμισης και η υπερκατανάλωση που έχει γίνει τρόπος ζωής, ρίχνουν έξω τον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε έναρξη της σχολικής χρονιάς. Και φυσικά τα ρούχα, τα παπούτσια, οι φόρμες γυμναστικής και άλλα πολλά!
M Βλέπω όμως και αυτά τα … κλασικά πλέον σλόγκαν, που μιλούν για τα ελληνικά προϊόντα. Και αυτές τις μέρες, περπατάει πολύ και αυτό το: «Ρούχα και σχολικά τα προτιμώ ελληνικά», που κυκλοφορεί από την ιστοσελίδα του «Κινήματος Πολιτών – Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε». Προφανώς και δεν είμαι κατά του ελληνικού προϊόντος. Προφανώς και δεν είμαι υπέρ των εισαγομένων.
M Πείτε μου όμως. Πόσα από τα ρούχα που θα βρεις να αγοράσεις από την αγορά της πόλης σου είναι ελληνικά; Πόσα από τα σχολικά είδη είναι ελληνικά; Και εννοούμε κατασκευασμένα στην Ελλάδα! Μόνο μια – δυο μάρκες τετραδίων κι αυτές είναι φουσκωμένες στο ράφι! Τα περισσότερα τετράδια, διάφορα μπλογκ, χαρτί φωτοτυπίας, μπλοκ ζωγραφικής, μολύβια, μαρκαδόροι, κασετίνες, τσάντες σχολικές κτλ., είναι εισαγόμενα. Για να μην πούμε ότι η πλειοψηφία τους έρχεται από τα εργοστάσια της Κίνας!
M Αλήθεια, πόσα από τα ρούχα για παιδιά που θα βρείτε στα Δραμινά καταστήματα είναι ελληνικά; Όταν εταιρείες εισαγωγής φορτώνουν εκατοντάδες κοντέινερ με σχολικά είδη από την Κίνα και τα ρίχνουν στην αγορά στο τσάμπα, ποια ελληνική εταιρεία τετραδίων για παράδειγμα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει; Ποια ελληνική εταιρεία θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα για να αντιμετωπίσει τον διπλό ΦΠΑ της παραγωγής και της πώλησης, όταν η ελληνική εταιρεία καταπλακώνεται από την αβάσταχτη φορολογία;
M Όλοι λέμε ναι στα ελληνικά προϊόντα, αλλά μόνο ο καταναλωτής να τα αγοράζει, δεν αρκεί! Χρειάζεται η ίδια η Πολιτεία να δώσει ώθηση στην ελληνική βιοτεχνία – βιομηχανία. Στο σχολικό ρούχο, στη βιοτεχνία που κατασκευάζει σχολικές τσάντες, στο βιοτεχνία που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει μολύβια, σβήστρες, ξύστρες. Αλήθεια, πόσες τέτοιες βιοτεχνίες υπάρχουν αλήθεια στη χώρα;
M Το να προτρέπεις τον Έλληνα καταναλωτή να μην αγοράζει εισαγόμενα σχολικά ή άλλα ήδη, δεν αρκεί. Χρειάζεται και ένα κλικ περισσότερο, ώστε να επιλέξει κάτι, με το οποίο θα βγει και οικονομικά κερδισμένος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ