Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. ΜΗΤΡΟΥ: «ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΝΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ»

Γ. ΜΗΤΡΟΥ: «ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΝΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ»
Τελικός στόχος να φτάσουν οι μισθοί στο επίπεδο της Κίνας
«Δεν είναι κάτι καινούριο. Η συμφωνία του Μπόλκενστάιν έλεγε ότι, εργαζόμενοι από χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος, μπορούν να εργάζονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας όμως μισθούς και δικαιώματα των χωρών καταγωγής τους».




«ΣΕ συνθήκες πλήρους ένδειας για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και το σύνολο του ελληνικού λαού, έχει οδηγήσει η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος», λέει στον «Π.Τ.», ο γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΚΚΕ Γιώργος Μήτρου και καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
«Ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα, κάθε φορά που θα μπαίνει το ζήτημα της επικαιροποίηση της νέας δόσης για το Μνημόνιο 1 και το Μνημόνιο 2. Με αυτές τις προφάσεις θα παίρνει συνεχώς νέα μέτρα».
Ο κ. Μήτρου, επισημαίνει ότι χρειάζεται συνεχής αγώνας: «Να πούμε στους εργαζόμενους ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει, από αυτόν της αντίστασης, και της ανυπακοής σ’ αυτές τις επιλογές, που έχει να κάνει με την προσπάθεια να γυρίσουν την πλάτη μια και καλή στα κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου».

Εκλογές και συνεργασίες
Ερωτώμενος αν μέχρι τέλος του 2011 γίνουν εκλογές, ο γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΚΚΕ Γιώργος Μήτρου απαντά:
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι κατ’ αρχήν, η κυβέρνηση, ετοιμάζει δημοψήφισμα, ως ένα τρόπο να αποφύγει τις εκλογές. Στόχος των δημοψηφισμάτων είναι να εγκλωβίσει την λαϊκή συνείδηση, με ζητήματα τα οποία ουσιαστικά δεν αμφισβητούν την πολιτική και την εξουσία που σήμερα υπάρχει, αλλά θα οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε έναν συμβιβασμό. Μέσα σ’ αυτά προφανώς, θα περιλαμβάνονται κάποια ερωτήματα κυρίως συμβουλευτικού χαρακτήρα και τα οποία θα είναι υπερώριμα, που ο καθένας θα μπορούσε να τα σκεφτεί ότι μπορούν να περάσουν. Παράλληλα όμως και με ένα δόλιο τρόπο, θα μπαίνουν και ζητήματα όπως η χρηματοδότηση των κομμάτων, το οποίο τελικό στόχος είναι να χτυπήσουν κόμματα που βρίσκονται την αντίπερα όχθη, που αμφισβητούν το ίδιο το σύστημα, και ευρύτερα να χτυπήσουν το λαϊκό και εργατικό κίνημα».
Αναφερόμενος στο ζήτημα των πιθανών συνεργασιών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ο κ. Μήτρου σημειώνει:
«Προφανώς υπάρχει από την άλλη πλευρά και μια συζήτηση περί συνεργασιών, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μετά τις εκλογές. Μάλιστα στελέχη των μεγάλων κομμάτων, μιλάνε για συνεργασίες. Αυτά θα κριθούν από το πόσο δύσκολα η αστική τάξη, το μεγάλο κεφάλαιο, θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει όσον αφορά την οικονομική κρίση και αν το πολιτικό προσωπικό θα διαχειριστεί αυτή την κατάσταση της εναλλαγής μονοκομματικών κυβερνήσεων, του δικομματισμού όπως τα τελευταία 35 χρόνια, ή θα 0δηγηθεί, το πιθανότερο, σε συγκυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., με άλλα πρόθημα κόμματα όπως το ΛΑΟΣ και το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη».

Μισθοί Βουλγαρίας
Ερωτώμενος σχετικά με την εντολή της Τρόικας να δημιουργηθούν διασυνοριακές ζώνες, όπου οι μισθοί θα είναι παρόμοιοι μεταξύ των δύο χώρων. Όπως για παράδειγμα μια διασυνοριακή ζώνη, όπου οι μισθοί στην Ελλάδα θα φτάσουν στο επίπεδο των μισθών της Βουλγαρίας.
«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι η κρίση, είναι η αφορμή. Στόχος του κεφαλαίου και των κυβερνώντων, είναι αυτό  που λέμε εμείς, να διαχειριστεί την ίδια την κρίση, να την ξεπεράσει το σύστημα, κι από την άλλη να κάνει αυτό που λένε πιο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία. Βασική επιδίωξη όμως εδώ, είναι, να κάνει την εργατική δύναμη, τον μισθό, τις παροχές, όσο το δυνατόν πιο φθηνά. Για να ξαναπάρει μπρος η καπιταλιστική ανάπτυξη. Άρα, εκτός από το να μειώνει μισθούς, δικαιώματα κτλ., το σύστημα μπορεί να βρίσκει και άλλους τρόπους για να πετύχει αυτό τον στόχο. Να σας θυμίσω στην ίδια λογική, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Είναι μορφές που διαλέγουν οι κυβερνώντες, οι οποίες αμφισβητούν τα ίδια κατακτημένα δικαιώματα, εφαρμόζοντάς τα με ένα θεωρητικό πιλοτικό σχέδιο στην αρχή, στη συνέχεια όμως παραμένουν και εφαρμόζονται στο σύνολο των εργαζομένων, είτε γεωγραφικά είτε ανά κατηγορίες.
Τελικός στόχος είναι να φτάσουν τους μισθούς στο επίπεδο της Κίνας. Παλιά οι επιχειρήσεις που έφευγαν από την Ελλάδα πήγαιναν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που τα μεροκάματα ήταν πιο φθηνά, στη συνέχεια φεύγουν προς την Κίνα και αλλού. Και αυτό θα ακολουθήσει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν θα μείνει μόνο στην Ελλάδα. Να θυμίσω την συμφωνία του Μπόλκεστάιν. Όπου εργαζόμενοι από χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος, μπορούν να εργάζονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας όμως μισθούς και δικαιώματα των χωρών καταγωγής τους».
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ