Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Στο χορό των καταλήψεων Λύκεια στη Δράμα


ΑΕΡΑΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Στο χορό των καταλήψεων Λύκεια στη Δράμα

-         Με αιτήματα την έλλειψη βιβλίων και το νέο παιδαγωγικό σύστημα
-         Στα σκαριά και οι κινητοποιήσεις των καθηγητών στις 5 και 19 Οκτωβρίου


ΑΠΟ ΧΘΕΣ το πρωί ξεκίνησαν και στην πόλη της Δράμας, καταλήψεις μαθητών σε σχολεία της πόλης. Την αρχή έκαναν το 1ο και το 2ο Γενικά Λύκεια Δράμας, ενώ αναμένεται από σήμερα να μπουν στο χορό των καταλήψεων και το 3ο και 4ο ΕΠΑΛ.
Η κατάληψη στο 1ο Λύκειο ξεκίνησε στις 6 το πρωί και άφησαν μερικούς από τους καθηγητές να μπουν στο σχολείο. Σύμφωνα με τα όσα μας είπαν μαθητές του 1ου Γυμνασίου, «ο μέσος όρος των μαθητών ήταν υπέρ των καταλήψεων». Γενικότερα υπάρχει στήριξη και από τους καθηγητές, και άγνωστο για πόσες μέρες θα κρατήσει.
Το βασικό αίτημα των μαθητών είναι η έλλειψη βιβλίων, που φέτος σε πολλά μαθήματα, όπως και της θεωρητικής κατεύθυνσης δεν υπάρχουν βιβλία. Για το νέο εκπαιδευτικό σύστημα, τα ελλιπή κονδύλια για την θέρμανση και για το ρεύμα. Μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους μαθητές, τους έχουν δοθεί λίγα βιβλία, ούτε καν τα μισά από το σύνολό τους. Βιβλία δεν υπάρχουν ούτε για τα αρχαία. Και είναι δύσκολο να τα βρεις, όπως λένε οι μαθητές.
Όπως υποστηρίζουν, με το ντιβιντί δεν μπορείς να διαβάσεις με τις ώρες στον υπολογιστή. Αλλά είναι και αρκετοί μαθητές που δεν έχουν υπολογιστή στο σπίτι για να μπορέσουν να διαβάσουν. Κάνουν επίσης την παρατήρηση, ότι, κάποια μαθήματα, ειδικά τα αρχαία, είναι γραμμένα στα γκρίκλις! «Είναι απαράδεκτο, βιβλία για αρχαία ελληνικά να είναι γραμμένα στα γκρίκλις», καταγγέλλουν οι μαθητές. Μάλιστα, πολλά από τα σιντί, ειδικά των μαθητών, για να ανοίξουν χρειάζονται σύνδεση με το ίντερνετ, επισημαίνουν.
Η κατάσταση στην Παιδεία στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς 2011-2012, γενικά δεν είναι καλή. Μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα ξεσηκώνονται και προχωρούν σε καταλήψεις. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τα υπό κατάληψη Λύκεια σε όλη τη χώρα πλησιάζουν τα 300!
Από την πλευρά τους οι καθηγητές αποφάσισαν ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης και απεργιών για να αντισταθούν στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, στην εργασιακή εφεδρεία και στους μισθούς πείνας.
Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας με το που θα ξεκινήσει η εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και θα ανακοινωθούν απολύσεις ή μετακινήσεις εκπαιδευτικών. Επίσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων στις 5 και 19 Οκτωβρίου μαζί με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Τέλος, η Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ καλεί τους γονείς να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων αλλά να απαιτήσουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς άμεση γενναία επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών των σχολείων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες διδασκαλίας, προσανατολίζεται ακόμα και στη διενέργεια μαθημάτων τα Σάββατα. Το υπουργείο Παιδείας προβληματίζεται αν θα πρέπει να προειδοποιήσει άμεσα τους μαθητές, ότι αν κάνουν καταλήψεις και χάσουν μαθήματα, αυτά θα αναπληρωθούν ακόμη και τα Σάββατα, ή τις ημέρες των διακοπών ή και των ημερήσιων εκδρομών.
Τα κρούσματα που είχαν παρατηρηθεί άλλες χρονιές, όταν υπήρχαν καταλήψεις με τους βανδαλισμούς σε ορισμένα σχολεία, φαίνεται να επαναλαμβάνονται και τώρα από εξωσχολικούς, που μπαίνουν στα υπό κατάληψη σχολεία και καταστρέφουν.
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ