Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Το πιστόλι στο τραπέζι!


Η ΕΛΛΑΔΑ είχε ένα καλό χαρτί να παίξει και ας φαίνεται … αφελές σε μερικούς: ήταν η ίδια η χρεοκοπία της! Ήταν το πιστόλι στο τραπέζι που έλεγε κάποτε ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά φοβήθηκε να το χρησιμοποιήσει άμεσα.

M Αν σήμερα οι Γερμανοί εκβιάζουν την Ελλάδα με την χρεοκοπία της, προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, υπέρογκη φορολογία, αυστηρά μέτρα μέχρις εξοντώσεως του πληθυσμού και της ανάπτυξης, εκχώρηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων και άλλα, η ίδια η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιτείνει κάτι τέτοιο.
M Είναι μια μορφή διαπραγμάτευσης αυτή και έχει τη λογική της. Η Ελλάδα δέχθηκε αδιαμαρτύρητα εξοντωτικούς όρους: τοκογλυφικό δάνειο, καμιά επιμήκυνση του τότε υφισταμένου χρέους και ένα Μνημόνιο που οδηγούσε κατ’ ευθείαν στον γκρεμό.
M Ένας όμως από τους συμβούλους του Γ. Παπανδρέου, ο Τζέφρι Σακς, λέει: «Η Ελλάδα πρέπει να πει όχι. Ως εδώ και μη παρέκει. Αν μας πιέσετε περισσότερο, θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία και αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν».
M Εν ολίγοις, το χαρτί της χρεοκοπίας θα μας είχε σώσει από την χρεοκοπία. Δώσαμε όμως χρόνο στη Γερμανία και τους άλλους Ευρωπαίους, να ξεφορτωθούν κατ’ αρχάς τα ελληνικά ομόλογα. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Οι Ευρωπαίοι, δεν μας αγαπάνε περισσότερο από τους εαυτούς τους για να μας βοηθήσουν. Βοηθούν την Ελλάδα με τα όποια τοκογλυφικά δάνεια και με άλλα μέτρα, γιατί αγαπούν τους εαυτούς τους. Σ’ αυτή την περίπτωση, η βοήθεια δεν είναι άδολη, δεν είναι ανιδιοτελής. Η αγάπη τους προς την Ελλάδα εξαργυρώνεται, με το να μην πυροδοτηθεί το ντόμινο της κατάρρευσης!
M Αν μπορούσαν να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να την αναγκάσουν να κηρύξει χρεοκοπία χωρίς να … τους έπεφτε ο ουρανός στο κεφάλι, πιστεύει κανείς ότι δεν θα το είχαν κάνει μέχρι σήμερα;
M Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα έπρεπε να παίξει αυτό το χαρτί από την αρχή ακόμα. Σήμερα η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και εξωθούμαστε προς το τέλος των τίτλων! Τώρα η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει, χωρίς σχέδιο, χωρίς φίλους, σε έναν φαύλο κύκλο που δημιουργεί δίνη που μας οδηγεί στο βυθό. Και δώσαμε το δικαίωμα στους Γερμανούς υπουργούς Οικονομικών Σόιμπλε και Οικονομίας Ρέσλερ, το δικαίωμα να εκβιάζουν με χρεοκοπία.
M «Προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ, δεν πρέπει να απαγορεύεται πια να σκεφτούμε ορισμένες εκδοχές. Ανάμεσα σ’ αυτές υπάρχει, σε περίπτωση ανάγκης, και η χρεοκοπία της Ελλάδας, αν έχουμε στη διάθεσή μας τα απαραίτητα εργαλεία». Είναι ξεκάθαρος ο άνθρωπος!
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ