Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ACTIONAID ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΑΝΑΔΟΧΩΝ ΤΗΣ

Πάνω από 1.000 ανάδοχοι στους νομούς Σερρών, Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Τρίτης 3 Μαΐου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Ιμαρέτ της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμή των αναδόχων των νομών Σερρών, Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, οι οποίοι υπολογίζονται πάνω από 1.000 άτομα.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η υπεύθυνη της ActionΑid στην Ελλάδα κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, σε μια σύντομη δήλωσή της, μας είπε:
«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη βραδιά για μας, γιατί είναι μια γιορτή για τους υποστηρικτές μας και τους αναδόχους μας. Ήρθαμε εδώ για να γνωριστούμε, για να μας γνωρίσουν καλύτερα. Δεν θέλουμε να πείσουμε τους καινούριους αυτή τη φορά. Θέλουμε να μοιραστούμε τη χαρά της αναδοχής μ’ αυτούς που μας στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, την οποία χαιρόμαστε και ελπίζουμε να τη χαρούνε κι αυτοί».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, στην Ελλάδα οι ανάδοχοι ανέρχονται περίπου σε 44.000. Να σημειώσουμε επίσης εδώ, ότι, αρκετοί ήταν οι Δραμινοί ανάδοχοι παιδιού, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με έναν χαιρετισμό της κας Μητσοτάκη και στη συνέχεια προβλήθηκε ένα δεκάλεπτο βίντεο με τις δραστηριότητες της ActionΑid στις περιοχές του κόσμου που στηρίζει τα παιδιά. Στη συνέχεια, εθελοντές και ανάδοχοι της ActionAid Ελλάς, αναφέρθηκε στις εμπειρίες τους από τα ταξίδια τους σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως το Νεπάλ, τη Βραζιλία, την Γκάνα και αλλού, όπου ταξίδεψαν για να συναντήσουν τα παιδιά των οποίων είναι ανάδοχοι, είτε για να βοηθήσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα σε εργασίες στις κοινότητές τους στην Αφρική.

Ανάδοχος παιδιού
Το να γίνει κάποιος ανάδοχος παιδιού, σημαίνει ένα έξοδο 22 ευρώ το μήνα. Με τα χρήματα αυτά, θα έχει μια σταθερή επικοινωνία μέσω αλληλογραφίας με συγκεκριμένο παιδί που θα επιλέξει από τα χιλιάδες που περιμένουν τη βοήθεια όλων μας. Τα συγκεκριμένα χρήματα φυσικά, δεν πηγαίνουν άμεσα στο παιδί, αλλά σε ολόκληρη την κοινότητα στην οποία ζει.  Με 22 ευρώ το μήνα, μπορείτε να συνδεθείτε άμεσα με ένα παιδί και να αλλάξετε για πάντα τη ζωή του αλλά και ολόκληρης της κοινότητας που ζει.
Τι μπορεί να κάνει η ActionAid με λίγα χρήματα: 24 ευρώ αρκούν για να εξασφαλίσει τροφή για δύο μήνες ένα υποσιτισμένο παιδί στη Γουατεμάλα.- 45 ευρώ καλύπτουν τον μηνιαίο μισθό ενός δασκάλου στην Γκάνα. – 80 ευρώ αρκούν για να πάρει δάνειο μια γυναίκα στο Νεπάλ και να ξεκινήσει τη δική της μικρή επιχείρηση, με κατασκευή υφασμάτων, πώληση τροφίμων κτλ., και να μπορέσει έτσι να ενισχύσει το οικογενειακό της εισόδημα. – 150 ευρώ καλύπτουν τον μηνιαίο μισθό ενός γιατρού σε ένα Κέντρο Υγείας στο Μπαγκλαντές. – 600 ευρώ καλύπτουν το κόστος αγοράς του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού για να λειτουργεί ένα χρόνο ένα Κέντρο Υγείας στο Πακιστάν.

Δράση εθελοντών
Συγκινητικές ήταν οι περιγραφές από τους εθελοντές αναδόχους Έλληνες της ActionAid, οι οποίοι με προσωπικά τους έξοδα ταξίδεψαν στις διάφορες περιοχές του κόσμου, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τα παιδιά των οποίων είναι ανάδοχοι αλλά και να βοηθήσουν με εργασία την κοινότητά τους.
Όπως οι 40 εθελοντές της ActionAid Ελλάς που ταξίδεψαν τον Δεκέμβριο μέχρι τη Langobaya της Κένυας, για την κατασκευή έργου άρδευσης για μια ομάδα οροθετικών, τους Kuluhiro. Οι Kuluhiro ζουν περιθωριοποιημένοι από τους υπόλοιπους κατοίκους της Langobaya, υποφέροντας από το στίγμα και την απόλυτη φτώχεια. Kuluhiro - όπως οι ίδιοι ονόμασαν την ομάδα τους - σημαίνει «ελπίδα» και αυτός ήταν και ο στόχος της αποστολής των εθελοντών της ActionAid, να προσφέρουν ελπίδα και μια ζωή με περισσότερη αξιοπρέπεια στη φτωχή αυτή κοινότητα, κατασκευάζοντας ένα έργο άρδευσης που έδωσε ζωή στην άνυδρη γη τους.
Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το τουριστικό Malindi, η Langobaya είναι μια πολύ φτωχή και άνυδρη περιοχή που το 48% των κατοίκων της προσπαθεί να επιβιώσει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Γεωργοί στην πλειοψηφία τους, οι κάτοικοι πασχίζουν να καλλιεργήσουν την άγονη γη τους με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν, ελπίζοντας σε μια καλή σοδειά για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Η αυξανόμενη ξηρασία των τελευταίων ετών, οι κλιματικές αλλαγές και η έλλειψη υποδομών επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη πραγματικότητα της ομάδας Kuluhiro, που εκτός των άλλων προβλημάτων τους, είναι και αντιμέτωποι με τον ιό HIV. Όταν ξεκίνησε η προετοιμασία του ταξιδιού αυτού η ομάδα Kuluhiro είχε 41 μέλη. Όμως, όταν τους συνάντησαν οι εθελοντές ήταν 36 καθώς 5 μέλη της ομάδας είχαν στο μεταξύ χάσει τη ζωή τους από το AIDS.

Στο Νεπάλ
Το ενδιαφέρον του κοινού προκάλεσε, η διήγηση ενός εθελοντή από τη Θεσσαλονίκη, του Κυριάκου, ο οποίος πριν από δυο χρόνια είχε ταξιδέψει στο Νεπάλ, σε μια κοινότητα πάνω στα Ιμαλάια, για να γνωρίσει τη μικρή Μάγια, της οποίας είναι ανάδοχος. Το ταξίδι του κράτησε αρκετές ημέρες, για να φτάσει σε μια κοινότητα επάνω στα βουνά, που ζουν χωρίς νερό, ρεύμα, ελάχιστη τροφή που είναι μόνο το ρύζι και με προσδόκιμο ζωής τα 50 χρόνια!
Σύμφωνα με τα όσα είπε, είδε να αξιοποιούνται τα χρήματά του για την κοινότητα, τα οποία πήγαιναν κυρίως στη λειτουργία ενός σχολείο 4 τάξεων.

Η ActionAid Ελλάς
Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στην Ελλάδα το 1998. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, τους στόχους και το όραμά της δυνάμωσαν με την αμέριστη υποστήριξή τους περισσότεροι από 43.000 Έλληνες που με την προσφορά τους υποστηρίζουν μακροπρόθεσμα τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε 54 πολύ φτωχές κοινότητες σε 16 χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Η ActionAid Ελλάς, μέσα από τα προγράμματα υποστήριξης που προτείνει, γίνεται η γέφυρα αλληλεγγύης που συνδέει τους Έλληνες πολίτες με τα παιδιά, τις οικογένειες και τις κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών. Παράλληλα, η ActionAid Ελλάς, ως ενεργό μέλος της ActionAid συμμετέχει στις διεθνείς εκστρατείες και τα παγκόσμια δίκτυα άσκησης πίεσης για να επηρεάσει την πολιτική των διεθνών οργανισμών, των οποίων οι αποφάσεις έχουν άμεση επίδραση στη ζωή των φτωχών του κόσμου.
Στο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη, η ActionAid Ελλάς αναπτύσσει έντονη δράση και στην Ελλάδα ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους μαθητές των ελληνικών σχολείων για τα παγκόσμια προβλήματα μέσω εκστρατειών ενημέρωσης  και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ