Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ «ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ»
«Ασφυκτική η πίεση των εταιρειών με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ποσοστά κέρδους»
ΓΙΑ 9 και 10 Σεπτεμβρίου είχε προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς και απεργία πείνας στις 8 Σεπτεμβρίου, μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συρρικνούμενα ποσοστά κέρδους τους. Η Ομοσπονδία ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε άμεσο καθορισμό ποσοστών κέρδους στους επαγγελματίες του κλάδου.
Με τη συμμετοχή των προέδρων 44 πρωτοβάθμιων σωματείων από ολόκληρη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Βόλο, η έκτακτη γενική συνέλευση των περιπτερούχων, στον απόηχο της συνάντησης που είχε ο κλάδος με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη. Οι περιπτερούχοι αποφάσισαν να στραφούν και εναντίον των καπνοβιομηχανιών, που προτίθενται να μειώσουν τη λιανική τιμή των τσιγάρων, προσφεύγοντας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Τελικά, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, οι απεργιακές κινητοποιήσεις ανεστάλησαν, καθώς βρίσκονται ακόμα σε διαπραγματεύσεις με κυβέρνηση και καπνοβιομηχανίες, αλλά και επειδή ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να έρθει σύντομα στη Βουλή για ψήφιση.
Για όλα αυτά, αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιπτερούχοι, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Δράμας κ. Απόστολος Τζελίσογλου.
Συνέντευξη στον Θανάση Πολυμένη
Αναστείλατε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχατε προκηρύξει για 9 και 10 Σεπτεμβρίου κ. Τζελίσογλου. Για ποιο λόγο;
Αναστείλαμε τις κινητοποιήσεις μας γιατί βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τις καπνοβιομηχανίες, καθώς ετοιμάζεται νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή, ώστε να αλλάξει ο τρόπος που θα παίρνουμε τα ποσοστά μας, αλλά και να διαχωριστεί, αν είναι δυνατόν, από το ποσοστό που θα πρέπει να παίρνει το κράτος αλλά και οι καπνοβιομηχανίες. Από εκεί και μετά, πού θα καταλήξει όλο αυτό δεν το γνωρίζουμε.
Ποια είναι το ποσοστά κέρδους που έχετε εσείς ως περιπτερούχοι;
Το ποσοστά μας σήμερα βρίσκονται στο 3,6% το ανώτερο και 3,4% το κατώτερο, αφού όμως αφαιρεθεί το 87% περίπου που κερδίζει το κράτος, και στο υπόλοιπο ποσό που μένει για τις καπνοβιομηχανίες, για τα περίπτερα και τα μονοπώλια, εμείς τελικά παίρνουμε το 3,6% ως μέγιστο ποσοστό κέρδους. Και μάλιστα, με τον νέο του παιχνιδιού – ανταγωνισμού που κάνουν μεταξύ τους, κάνουν μειώσεις τιμών, με αποτέλεσμα να μην παίρνουμε ούτε και το 3,6%. Γιατί, όσο φθηναίνει και κατεβαίνει η τιμή του τσιγάρου, τόσο περιορίζεται και το δικό μας ποσοστό κέρδους. Δεν είναι σταθερό αυτό το 3,6%! Ήταν πολύ δύσκολα μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να είναι, γι’ αυτό και βρισκόμαστε σε αναστολή της απεργίας. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε διάθεση για απεργία! Αν δούμε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις που δεν μας ευνοούν, θα ξαναμπούμε στη διαδικασία.
κ. Τζελίσογλου, συμμετείχατε ο ίδιος στην έκτακτη γενική συνέλευση που έγινε στο Βόλο για τα συρρικνούμενα ποσοστά κέρδους; Τι ειπώθηκε εκεί;
Ναι, συμμετείχα. Το κύριο θέμα ήταν αυτό που αναφέραμε παραπάνω. Το επόμενο θέμα είναι το ποσοστό που παίρνουμε στις τηλεκάρτες όλων των τύπων και όλων των εταιρειών. Μας δίνουν ένα ποσοστό του 3,5% ή και λιγότερο ακόμα, ανάλογα με τον τύπο της κάρτας και πόσο «περπατάει» στην αγορά, και πάλι δεν είναι βιώσιμο ποσοστό. Είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο θέμα, αλλά απλά το αναφέραμε γιατί μας έκαιγε το ζήτημα με τα τσιγάρα επειδή βρισκόταν ήδη σε συζητήσεις οι καπνοβιομηχανίες με το κράτος. Και επειδή εισπρακτικά το κράτος δεν πήρε τα προσδοκώμενα και μετά τα ανταγωνιστικά παιχνίδια μεταξύ των εταιρειών, διαπίστωσαν ότι είναι προτιμότερο, προφανώς, να συνεργαστούν και μ’ εμάς σε μια πιο ολοκληρωμένη συζήτηση και να δουν ίσως αργότερα, έναν άλλον τρόπο φορολόγησης των περιπτέρων. Γιατί αν μαζέψουμε εμείς χρήματα από τις πωλήσεις, τότε θα μπορούμε να τους καταθέσουμε και τα ανάλογα ποσοστά με τη φορολόγησή μας. Προτιμότερο είναι να είναι βιώσιμος ένας χώρος, παρά να τον κλείνουμε. Κι αυτό γιατί είχαμε ένα μαζικό ρεύμα πώλησης και κλεισίματος περιπτέρων.
Σε γενικότερα πλαίσια και όσον αφορά την κρίση που αντιμετωπίζουμε στην οικονομία μας. Πώς ανταπεξέρχονται τα περίπτερα κ. Τζελίσογλου;
Σήμερα τα περίπτερα περνάνε δύσκολες μέρες. Προσπαθήσαμε, λόγω του καλοκαιριού και επειδή έχουμε να στηριχθούμε από αναψυκτικά, παγωτά και άλλα συναφή προϊόντα που έχουν ικανοποιητικά ποσοστά κέρδους, και λόγω της κίνησης του καλοκαιριού, από αυτό. Περίπτερα όμως τα οποία έχασαν τον έλεγχο των οικονομικών τους δεν άντεξαν, και ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού βγήκαν στην πώληση. Και μάλιστα πληγωμένοι από τις διαπραγματεύσεις με τους αγοραστές, αφού περίπτερα που πωλούνταν στα 20.000 και 30.000 ευρώ, πουλήθηκαν με 5.000 και 7.000 ευρώ! Είναι δύσκολα και για μας, οι καιροί άλλαξαν!
Που κυμαίνονται τα ενοίκια για ένα περίπτερο;
Τα ενοίκια στη Δράμα δεν είναι πάρα πολύ ψηλά. Υπάρχουν όμως περίπτερα τα οποία πληρώνουν και 300 και 400 και 500 ευρώ. Σχεδόν όσο και ένα κατάστημα. Και τα ποσοστό κέρδους μας είναι δεκάλεπτα στα τσιγάρα!
Όταν λοιπόν είσαι αναγκασμένος να πουλήσεις έναν μεγάλο όγκο για να μπορέσεις να βγάλεις ένα μεροκάματο για σένα και να πληρώσεις και τις υποχρεώσεις σου, γίνεται δυσβάσταχτο. Το θέμα είναι ότι σε γενικές γραμμές τα ενοίκια της Δράμας βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Είναι κοντά στα 200 με 250 ευρώ, το πολύ 300. Είναι λίγες οι εξαιρέσεις με μεγάλο ενοίκιο!
Η τάση όμως των ιδιοκτητών περιπτέρων είναι αντίθετη προς το νέο κλίμα, που λέμε ότι λόγω μεγάλων οικονομικών δυσχερειών σε όλο το εμπόριο και σε όλη τη χώρα, θα έπρεπε να μειώσουν τα ενοίκια, αυτοί βρίσκονται σε μια αντίθετη κίνηση. Όλοι έχουν μια τάση αύξησης. Και δεν μιλάμε για μια αύξηση του 10% που είναι κάπως λογική, αλλά για 40 ακόμα και 50 ευρώ επάνω. Μόνο πληθωριστικά να βάλουμε το ζήτημα, ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα φτάσουμε το 9% και 10% θα δούμε σύντομα μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια. Πάνω σ’ αυτό το ζήτημα θέλουμε να κάνουμε επίσης μερικές κινήσεις ως σωματείο.
Στη Δράμα κ. Τζελίσογλου, πόσοι από τους ιδιοκτήτες δουλεύουν οι ίδιοι τα περίπτερά τους και πόσοι τα ενοικιάζουν;
Οι περισσότεροι τα ενοικιάζουν. Είμαστε σωματείο ενοικιαστών, περισσότερο, παρά ιδιοκτητών περιπτέρων. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι υπερήλικες, δεν έχουν τη δυνατότητα να το δουλέψουν οι ίδιοι και λίγες είναι οι περιπτώσεις που έχουν παιδιά να τα δουλέψουν. Με αποτέλεσμα να είναι μια επιχείρηση και λίγο στον αέρα, γιατί τα συμβόλαια που κλείνουμε είναι για επτά χρόνια στο μέγιστο.
Εάν βρίσκεται εν ζωή ο ιδιοκτήτης μας, και προλάβουμε μετά την επταετία να ανανεώσουμε τα συμβόλαιά μας, μπορούμε να έχουμε μια βιωσιμότητα για 14 χρόνια. Από εκεί και ύστερα χάνεται και η εξέλιξή μας. Γιατί δεν υπάρχει αντικατάσταση. Κι αυτό μπορώ να πω ότι είναι το πέμπτο από τα φλέγοντα θέματα που μας απασχολούν.
Αν ο ιδιοκτήτης ενός περιπτέρου έχει πεθάνει, μεταβιβάζεται το περίπτερο;
Μεταβιβάζεται, αλλά υπάρχει μια μεγάλη και δύσκολη διαδικασία, όχι μόνο όσον αφορά την γραφειοκρατία.
Μεταβιβάζεται μόνο σε συγγενικά πρόσωπα;
Όχι. Υπάρχει και δικαίωμα σε συγγενείς, σε πρωτότοκη κόρη αν βρίσκεται σε χηρεία και άσχημη οικονομική κατάσταση. Συνήθως χάνεται από τον παλιό ιδιοκτήτη, μεταβιβάζεται σε νέο ιδιοκτήτη ανάπηρο που αυτή τη στιγμή εκλείπουν, δεν υπάρχουν, και ο θεσμός του περιπτέρου βρίσκεται σε μεγάλο μαρασμό και από αυτή την άποψη. Είμαστε αρκετά εκτεθειμένοι ως επαγγελματίες περιπτερούχοι. Γιατί δεν γνωρίζουμε κατά πόσο την επόμενη μέρα που θα ανοίξουμε τα μαγαζιά μας, θα έχουμε τη σχετική βιωσιμότητα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ή να πούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα και να ψάξουμε κάτι άλλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ