Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.?

Θα συμμετείχατε σε ένα δημοψήφισμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας; Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να κριθεί ποια είναι η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η τουρκική κυβέρνηση, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο Εγκεμέν Μπαγκίς, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Οι εν λόγω δηλώσεις του Μπαγκίς φιλοξενούνται σε δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης www.euractiv.com, όπου και παρατίθενται παλιότερες (από τον Οκτώβριο του 2009) δηλώσεις του Αμπντουλάχ Γκιουλ, Προέδρου της Τουρκίας, στις οποίες φέρεται να υποστηρίζει πως «το σημαντικότερο για την Τουρκία είναι να υιοθετήσει τους κανόνες της Ε.Ε. παρά να ενταχθεί σε αυτήν».
Στις δηλώσεις του ο Γκιουλ είχε υποστηρίξει πως οι κανόνες αυτοί πρέπει να υιοθετηθούν με πρωτοβουλία της Τουρκίας και χωρίς την πίεση της Ε.Ε., προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως όταν η Τουρκία φτάσει τα πρότυπα της Ε.Ε. «τότε ίσως μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που έκανε η Νορβηγία και να παραμείνουμε εκτός της Ένωσης». Η λύση «τύπου Νορβηγίας» φέρεται -σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα - να είναι μια πρόταση την οποία εξετάζει η Τουρκία, αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά ο επιχειρηματικός τομέας της χώρας.
«Η Ε.Ε. θα έχει ενδυναμωμένη παγκόσμια ισχύ με την ένταξη της Τουρκίας» δήλωσε ο Μπαχαντίρ Καλεάγκασι, διεθνής συντονιστής του Τουρκικού Συνδέσμου Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων, ο οποίος σημείωσε πως προτεραιότητα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να είναι ο καθορισμός ημερομηνίας- στόχου για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Για κοίτα, που όλοι θυμούνται τα δημοψηφίσματα, κατά πως τους συμφέρει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ