Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Εσύ, πόσο πλανήτη έφαγες σήμερα;

● ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ η 16η Οκτωβρίου, μεταξύ άλλων. Έτσι απλά ως νούμερα:  5 πολυεθνικές ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών, ενώ μία πολυεθνική, η Μονσάντο ελέγχει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων στον κόσμο. Επίσης, 6 πολυεθνικές (BASF, Bayer, Dow, Dupont, Μonsanto και Syngenta) ελέγχουν το 75-80% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμάκων. Το 1994, ο αντίστοιχος αριθμός εταιριών ανερχόταν στις 12....

● Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση σε ραγδαίο ρυθμό (κάπου πρέπει να βοσκήσουν τα ζώα. Τα δάση καίγονται και μετατρέπονται σε βοσκοτόπους. Συνήθης τακτική και στην Ελλάδα!!!) Στην κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.

● Ακόμα, 10.000 διαφορετικά είδη έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για την παραγωγή τροφής εδώ και 10.000 χρόνια. Σήμερα, μόνο 150 είδη τρέφουν την ανθρωπότητα και μόνο 12 είδη παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας - το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η πατάτα καλύπτουν το 60%. Μέχρι κάποια στιγμή να λιγοστέψουν και αυτά. Και φυσικά, όσο λιγοστεύουν, τόσο περισσότερο θα ελέγχονται παγκόσμια από τις πολυεθνικές και τους διαφόρους παγκόσμιους οργανισμούς. Έρχονται δύσκολα χρόνια και ο κόσμος σίγουρα θα ξεσηκωθεί!

● ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ που έδωσαν στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, το γνωστό και ως WWF, η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος, αποκαλύπτεται ότι οι ανάγκες μας ξεπερνούν κατά 50% την παραγωγική ικανότητα  της Γης. Χρειάζεται δηλαδή ενάμιση πλανήτης για να συντηρηθούμε, με κύριους υπεύθυνους τις αναπτυγμένες χώρες.

● Και φυσικά, σκεφτείτε ότι δεν συντηρείται όπως θα έπρεπε όλος ο ανθρώπινος πληθυσμός επί της Γης! Υπολογίστε τη φτώχεια και την πείνα σε όλο τον πλανήτη συν την εξαθλίωση. Αν η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση αυτού του καταλόγου, σκεφτείτε που βρίσκονται άλλες χώρες σε χειρότερη κατάσταση από εμάς!

● Σύμφωνα με την έκθεση, εάν η ανθρωπότητα συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς την κατανάλωση των φυσικών πόρων, το 2030 θα χρειάζεται για να επιβιώσουμε το ισοδύναμο της παραγωγής δύο πλανητών όπως η Γη.

● Στην έκθεση τονίζεται ότι, από το 1996 έως το 2007, η ζήτηση για τις φυσικές πηγές έχει αυξηθεί κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι η Γη χρειάζεται ενάμιση χρόνο για να παράγει τους πόρους που η ανθρωπότητα καταναλώνει σε έναν χρόνο και δείχνει ότι τουλάχιστον το 1/3 της κατανάλωσης αφορά μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους και μεταφράζεται με μόνιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

● Η έκθεση προειδοποιεί ότι θα χαθούν πολύτιμα οικοσυστήματα από τα οποία οι άνθρωποι εξαρτώνται για την τροφή τους, τα καύσιμα, το καθαρό νερό και άλλες πηγές – με τους πληθυσμούς των ειδών να μειώνονται κατά 30% τα τελευταία 40 χρόνια. Στις τροπικές περιοχές η μείωση αυτή φτάνει το 60%.

● Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εάν τα 9,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι που υπολογίζεται ότι θα ζουν στη Γη το 2050 ήταν να φάνε ένα παραδοσιακό πιάτο της Μαλαισίας, θα χρειαζόταν 1,3 πλανήτης, ενώ εάν όλοι αυτοί ήταν να φάνε ιταλικά, θα χρειαζόταν δύο πλανήτες!!!

● ΕΔΩ ΧΩΡΑΕΙ εκείνο το ωραίο του Πάγκαλου τελικά: «Όλοι μαζί τα φάγαμε!» Τελικά, σ’ αυτόν τον πλανήτη, κάποιοι τρώνε και καταναλώνουν παραπάνω! Ποιοι; Ε, λέτε να μην φαίνεται;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ