Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Κύριε διευθυντά… απαιτώ επίδομα πλυσίματος χεριών!


● ΓΟΝΑΤΙΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ από τις αυξήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, αλλά κυρίως από τις αυξήσεις της ΔΕΗ! Πολλοί είναι εκείνοι  που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ένας στους τρεις καταναλωτές (το 31,18%) στην Αθήνα, δεν μπορεί να εξοφλήσει το τιμολόγιο της ΔΕΗ!

Στη χώρα συνολικά το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 27,62% (ένας στους τέσσερις καταναλωτές). Μόνο τον φετινό Ιούνιο 1.094.585 καταναλωτές δεν μπόρεσαν να πληρώσουν ...
τον λογαριασμό της ΔΕΗ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της επιχείρησης που παρουσιάζει η εφημερίδα «Έθνος». Στον ΟΤΕ εκτιμάται πως οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ξεπερνούν τις 500.000.

● Στην ΕΥΔΑΠ διαπιστώνεται πως... αυξάνονται θεαματικά τα κρούσματα των απλήρωτων λογαριασμών, ιδιαίτερα αυτών με υψηλά ποσά. Η κατάσταση στη ΔΕΗ αναμένεται να επιδεινωθεί από τον Ιανουάριο, οπότε το ηλεκτρικό ρεύμα θα ακριβύνει κατά 13,7% τουλάχιστον. «Βουνό» οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί, με τα χρέη των καταναλωτών στη ΔΕΗ να είναι αυξημένα κατά 168% πέρυσι σε σχέση με το 2004. Η κατάσταση είναι πλέον δραματική, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι κατά την ίδια πενταετία (2004-2009) αυξήθηκαν κατά 208% τα χρέη των «μη ενεργών» καταναλωτών. Δηλαδή αυτών στους οποίους έχει γίνει και διατηρείται διακοπή της ηλεκτροδότησης τους.

● Τη στιγμή που η ΔΕΗ κατεβάζει τον διακόπτη σε χιλιάδες καταναλωτές (ανέργους, μικροσυνταξιούχους, βιοτέχνες, καταστήματα κ.ά.) που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, το Δημόσιο ως... γνήσιος μπαταχτσής αρνείται να εξοφλήσει το «φέσι» που έχει στη ΔΕΗ και ανέρχεται σε 99,21 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρέη υπουργείων και δημόσιων φορέων έως τις 30 Ιουνίου 2010, σύμφωνα με «ενημερωτικό σημείωμα» που εισήχθη στο γραφείο της διοίκησης της ΔΕΗ στις 30 Ιουλίου 2010.

● Το πλέον εξοργιστικό είναι πως ενώ στους πολίτες που μπορεί να χρωστάνε ακόμη και 100 ευρώ, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα το πολύ εντός 100 ημερών αν δεν πληρώσουν, το ελληνικό... ντοβλέτι χαίρει απόλυτης ασυλίας. Από το έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα το «Έθνος» αποδεικνύεται πως από το 1988 (!) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, π.χ., το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και παρ’ όλα αυτά δεν... έχει ιδρώσει το αυτί κανενός.

● ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ Παγκόσμια Ημέρα Φτώχειας την περασμένη Κυριακή, το ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 21% των Ελλήνων ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αλλά ανεπίσημα στοιχεία ανεβάζουν το ποσοστό στο 25%!

● Όπως τονίζουν τα μέλη του Δικτύου σήμερα είμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου, όπου αντί το κράτος να παρέχει προστασία απέναντι στη φτώχεια, την ανεργία και την ασθένεια, οι πολίτες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ιδιαίτερα τα παιδιά και οι νέοι, που αποτελούν τα τραγικότερα θύματα αυτής της κατάστασης. Μάλιστα στοιχεία που αφορούν το 2007 αναφέρουν ότι 450.000 παιδιά μέχρι 17 χρόνων ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

● Σύμφωνα με την έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών για το 2008 της ΕΣΥΕ, με στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2007, το ποσοστό των φτωχών έμεινε αμετάβλητο παρά την οικονομική ανάπτυξη που γνώριζε τότε η χώρα. Ένας στους πέντε Έλληνες, δηλαδή 2.186.869 άνθρωποι, βίωναν εκείνη την περίοδο τη φτώχεια και συγκέντρωναν ετήσιο εισόδημα 6.480 ευρώ το χρόνο.

● ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», στις ΔΕΚΟ όλα αυτά τα χρόνια, γίνεται ένα όργιο σπατάλης, κακοδιαχείρισης, εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων και ικανοποίησης συντεχνιακών διεκδικήσεων σε συνθήκες αδιαφάνειας. Τα επιδόματα και οι έκτακτες αμοιβές αυξάνουν τις τακτικές αποδοχές κατά 40%-50%, σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, τις υπερδιπλασιάζουν.

● Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ποιος παίρνει ποια επιδόματα και εάν τα δικαιούται. Και υπάρχουν επιδόματα κάθε είδους, μικρά και μεγάλα, για κάθε ειδικότητα, ώστε κανένας να μην έχει παράπονο. Το τεχνικό προσωπικό για παράδειγμα, εκτός των άλλων παίρνει κι ένα επίδομα που είναι γνωστό ως … «επίδομα πλυσίματος χεριών» και ισούται με το 4% του μέσου μισθού!

● Ουδείς είναι σε θέση να πει ποια εποχή και υπό ποιες συνθήκες υγιεινής δόθηκε το συγκεκριμένο επίδομα. Πάντως, όταν άλλαξαν οι συνθήκες, άλλαξε η επίσημη ονομασία του επιδόματος σε εργατοτεχνικό και συνέχισε να δίδεται. Πέρασαν επίσης οι εποχές που οι νυχτοφύλακες των ΗΣΑΠ ξετύλιγαν την πετσέτα κι έβγαζαν από μέσα ψωμί και τυρί για να κολατσίσουν. Ωστόσο, το «αντίτιμο τροφής στους νυχτοφύλακες της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης» εξακολουθεί να καταβάλλεται και να αποκαλείται... «ψωμοτύρι». Υπάρχει κι άλλο επίδομα φύλαξης για τους εργαζομένους που παρέχουν σχετικές υπηρεσίες και ισούται με το 5% του μισθού. Η δαπάνη για «ψωμοτύρια» δεν είναι μεγάλη, όπως και το επίδομα φωτοτυπικού ή το επίδομα εκτυπωτικού μηχανήματος. Αλλά όλα μαζί τα επιδόματα κόστισαν το 2009 στον ΗΣΑΠ 6 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ