Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΑΥΡΟ ΝΤΑΓΚΛΗ

«Ο αγώνας κατά των λιγνιτών συνεχίζεται και τα μηνύματα είναι θετικά»
«Η Δράμα εξελίσσεται σε έναν πρότυπο νομό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»
Συνέντευξη του προέδρου της Οικολογικής Κίνησης Δράμας 
Σταύρου Νταγκλή στον Θανάση Πολυμένη


ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας κ. Σταύρος Ντακγλής, σχετικά με την εξέλιξη του αγώνα κατά της εξόρυξης των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην περιοχή. Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» και στον Θανάση Πολυμένη τονίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν υιοθέτησε την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης για τη δημοπράτηση των λιγνιτών σε ιδιώτες, ενώ για το πρώτο αιολικό πάρκο που εγκαινιάστηκε προ ημερών στο Πυξάρι του Δήμου Νικηφόρου, ...
σημειώνει ότι η Δράμα εξελίσσεται σε έναν νόμο πρότυπο, όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.
Σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το περασμένο καλοκαίρι σε χώρο φύλαξης ελαστικών στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. στον Ξηροπόταμο, ο κ. Νταγκλής επισημαίνει ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα τώρα που είναι ακόμα νωρίς και ότι θα πρέπει να πιέζουμε ώστε να συνεχιστούν οι μετρήσεις για τους ρίπους για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Λιγνίτες
Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η φάση του αγώνα που κάνει η Δράμα κ. Νταγκλή, όσον αφορά την μη εξόρυξη των λιγνιτικών κοιτασμάτων;

Όσον αφορά το ζήτημα των λιγνιτών, δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το παρόν. Η μόνη θετική εξέλιξη που έχουμε, είναι η συνεργασία που έχει ξεκινήσει μεταξύ Δραμινών φορέων, WWF και φορέων από τη Λάρισα και την Κοζάνη, έχει βγει ένα κοινό κείμενο από τους φορείς και των τριών νομών και τη WWF, επίκεινται συναντήσεις στελεχών της WWF με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Ανταγωνισμού και περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις τις οποίες θα πάρει η κυβέρνηση.
Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι κινούνται στο να είναι αρνητικές στη δημιουργία νέων λιγνιτικών εξορύξεων, οπότε είμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο. Περιμένουμε και είμαστε πανέτοιμοι και οι τρεις νομοί, να αντιμετωπίσουμε, αν τυχόν πάει κάτι στραβά, κάποια κίνηση από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με τις εντολές που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημοπράτηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στη χώρα στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας, τι γίνεται; Έχουν εκλείψει οι προϋποθέσεις αυτές;

Ήταν μια απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, μια πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση…

Δεν ήταν εντολή της Ε.Ε. προς την Ελλάδα να δημοπρατήσει την εξόρυξη των λιγνιτών δηλαδή;

Όχι! Η εντολή της Ε.Ε. ήταν η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας. Αυτό απαιτούσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Και σαν μια πρόταση από την προηγούμενη κυβέρνηση, για να μπουν οι ιδιώτες στην παραγωγή ενέργειας, θα τους δώσουμε τέσσερα λιγνιτικά κοιτάσματα. Την συγκεκριμένη πρόταση δεν την υιοθέτησε η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί, μέσα από δημοσιεύματα, να βρει άλλους τρόπους προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά της ενέργειας. Βέβαια, και το σενάριο με τους λιγνίτες της Δράμας παίζει, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες από ό,τι τα άλλα σενάρια. Αυτό  που θα περιμένουμε όλοι, και οι τρεις νομοί και κυρίως η Δράμα, είναι το πού θα καταλήξει και πού θα προσανατολιστεί, η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.

Αιολικά πάρκα
κ. Νταγκλή. Την περασμένη Κυριακή έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου αιολικού πάρκου στο νομό. Πώς βλέπετε τη δημιουργία του ως Οικολογική Κίνηση; Πιστεύετε ότι μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα τέτοια πάρκα στην περιοχή;

Εδώ και αρκετό καιρό, έχουν μπει οι βάσεις στο νομό μας, να μετατραπεί η Δράμα σε έναν πρότυπο νομό παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή τη στιγμή κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο προς στιγμή αιολικό πάρκο στην περιοχή του Νικηφόρου, υπάρχουν επενδύσεις όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, είχαμε ξεκινήσει με τα ενεργειακά φυτά, και θέλω να πιστεύω ότι η στροφή την οποία κάνει ο νομός και οι επενδυτές που έρχονται, προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε και τα υδροηλεκτρικά φράγματα.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ως νομός, και το έχουμε πει επανειλημμένα ως Οικολογική Κίνηση, είναι να μην  υπάρξει υπερβολή και σ’ αυτό το θέμα. Δηλαδή, δεν είναι ανάγκη να γεμίσουμε όλα μας τα βουνά με ανεμογεννήτριες, δεν είναι ανάγκη να γεμίσει όλος ο κόσμος με γυαλί και με φωτοβολταϊκά,  θέλει ένα μέτρο. Και νομίζω ότι σ’ αυτό το σημείο, θα παίξει το ρόλο της και η Οικολογική Κίνηση και οι τοπικές αρχές.
Είναι σημαντικό όμως να ξέρουμε ότι, οι επενδύσεις που θα γίνουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχεδόν θα καλύψουν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, τις ανάγκες όλου του νομού. Είναι σημαντικό, οι επενδύσεις αυτές, να εξαπλωθούν και να γίνουν περισσότερες.

Η φωτιά στον Ξηροπόταμο
κ. Νταγκλή. Η φωτιά στην αποθήκη ελαστικών στην περιοχή της Βιομηχανικής στον Ξηροπόταμο, σβήστηκε όπως σβήστηκε, αφήνοντας όμως πίσω της μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Θα πρέπει να εφησυχάζουμε μέχρι αυτό το σημείο ή μήπως όχι;

Αυτό είναι για μας το δυσκολότερο και επικινδυνότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο νομό. Έχουμε κάνει επιστολές προς το Υπουργείο, προς την Περιφέρεια, προ τη Νομαρχία, για να ληφθούν κάποια μέτρα, γιατί έχουν εφησυχαστεί οι αρχές και νομίζουν ότι το καθήκον τους τελείωσε με το σβήσιμο της πυρκαγιάς. Δυστυχώς, όλοι ξέρουμε, ότι, τα υπολείμματα τα οποία έχουν μείνει στο καμένο έδαφος ακόμα καίνε και ακόμα παράγουν πυροληπτικό υγρό όπου μέσα υπάρχουν βαρέα μέταλλα και πολλών ειδών καρκινογόνες και βλαβερές ουσίες οι οποίες θα δημιουργήσουν πρόβλημα αν παραμείνουν εκεί, και για τον υδροφόρο ορίζοντα και για την ευρύτερη περιοχή.
Έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης ζητώντας την άμεση περίφραξη του χώρου. Θα πρέπει επίσης, άμεσα, να σκεπαστεί με ένα μη υδατοπερατό πανί η συγκεκριμένη περιοχή έως ότου μεταφερθεί το καμένο υλικό, μέχρι να βρεθούν τα κονδύλια να διαχειριστούν τα συγκεκριμένα υπολείμματα ως τοξικά απόβλητα και να απομακρυνθούν από την περιοχή. Είναι προτάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στο μέλλον. Γιατί, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, και με τις βροχές που είναι πάρα πολλές φέτος και περάσουν ουσίες βαρέων μετάλλων στον υδροφόρο ορίζοντα, η καταστροφή θα είναι τεράστια, και μετά δεν ξέρω ποιος θα απολογηθεί γι’ αυτό. Με λίγα χρήματα αυτή τη στιγμή, μπορούμε να προλάβουμε την καταστροφή. Αν επέλθει, δεν θα μπορέσουμε να καταφέρουμε τίποτα.

Όσον αφορά τις μετρήσεις που γίνονται όλο αυτόν τον καιρό. Υπάρχει κάποιος λόγος να τις αμφισβητούμε κ.  Νταγκλή;

Δεν έχουμε το δικαίωμα να αμφισβητήσουμε τις μετρήσεις. Δεν είμαστε επιστήμονες και δεν μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό που όλοι μας επισυνάπτουν όμως, και ο «Δημόκριτος», και το ΙΓΜΕ και το Πανεπιστήμιο της  Θράκης, είναι ότι πρέπει να συνεχιστούν. Σ’ αυτό που πρέπει να επιμείνουμε όλοι μας, και οι κάτοικοι και οι φορείς, είναι, για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, να πιέζουμε να γίνονται μετρήσεις. Γιατί, ξέρετε, δεν χάνονται οι ρίποι από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν εξαϋλώνονται, κάπου υπάρχουν, κάπου έχουν καθίσει. Πρέπει να τους βρούμε, να λάβουμε τα μέτρα μας, να διαφυλάξουμε την υγεία μας και τίποτα άλλο. Είναι καλό, δεν κοστίζει. Να μπορέσουμε δημιουργήσουμε ένα αίσθημα στους κατοίκους της περιοχής ένα αίσθημα σιγουριάς ότι και τα προϊόντα που καταναλώνουμε, και ο αέρας και το έδαφος, είναι καθαρά. Νομίζω ότι θα φροντίσει η Νομαρχία γι’ αυτό το διάστημα μέχρι το Δεκέμβριο και από εκεί και πέρα να πιέσουμε την καινούρια αιρετή Περιφέρεια, όπου εμείς ως Οικολογική Κίνηση θα επιδιώξουμε να έχουμε συνάντηση και θα επιδιώξουμε να έχουμε συνάντηση και με τους υποψήφιους περιφερειάρχες να τους θέσουμε το θέμα, ώστε, με την ανάληψη των νέων καθηκόντων τους, να είναι μία από τη μέριμνά τους ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν οι μετρήσεις στην περιοχή για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και τα μέτρα τα οποία ζητάμε.

Η μόλυνση του Νέστου
Σχετικά με τη μόλυνση του ποταμού Νέστου κ. Ντάγκλη. Συνεχίζει ακόμα να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, που ερχόντουσαν κύματα τα σκουπίδια από τη Βουλγαρία;

Οι πληροφορίες που έχουμε κυρίως μέσα από τη Βουλγαρία, είναι ότι γύρω στις 135 παράνομες χωματερές που υπήρχαν στις όχθες του ποταμού έχουν απομακρυνθεί, οπότε δεν υπάρχουν αστικά λύματα με τις βροχές να πέφτουν στο Νέστο και να έρχονται στην περιοχή μας, και νομίζω ότι η Βουλγαρία έχει λάβει τα μέτρα της. Έχει διαβεβαιώσει την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε., ότι έχουν ληφθεί μέτρα για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών. Και ήδη βλέπουμε ότι το φαινόμενο δεν είναι ίδιο με πέρυσι. Έχει μειωθεί η εισαγωγή αστικών λυμάτων από τη Βουλγαρία δια μέσω του ποταμού Νέστου.
Αυτό που μας ανησυχεί τελευταία και ψάχνουμε, είναι να δούμε τι θα γίνει με τα νεκρά ψάρια στους δύο παραποτάμους του Σιδηρονέρου, τις πέστροφες, οι οποίες έχουν μολυνθεί από κάποιον ιό. Είναι ένα δύσκολο και ενδιαφέρον θέμα, και νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε ανακοινώσεις σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει. 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΝΤΑΓΚΛΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ" ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ