Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ»


ΕΛΜΕ Ν. Δράμας: «Ασχετοσύνη ή Σκοπιμότητα;»



Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΕΜΙΕΡΑ χθες για το λεγόμενο «Νέο Λύκειο» που όρισε το υπουργείου Παιδείας, με τους μαθητές της Α΄ Λυκείου να γράφουν προαγωγικές εξετάσεις σε μορφή πανελλαδικών εξετάσεων. Όπως είναι γνωστό, η εφαρμογή του μέτρου των προαγωγικών εξετάσεων στην Α΄ Λυκείου, ορίστηκε εν μέσω της φετινής σχολικής χρονιάς, χωρίς να δοθεί χρόνος προσαρμογής σε μαθητές και γονείς.

            Οι αντιδράσεις ήταν έντονες από την αρχή, καθώς οι προαγωγικές εξετάσεις γίνονται με μορφή πανελλαδικών εξετάσεων, αφού το 50% των θεμάτων ορίζονται μέσα από μια «Τράπεζα Θεμάτων» που λειτουργεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Το άλλο 50% τίθεται από τον καθηγητή του μαθήματος.
            Με το νέο σύστημα ρίχνονται στα βαθιά περίπου 80.000 μαθητές της πρώτης τάξης του Λυκείου, ενώ για πρώτη φορά, ο βαθμός της τάξης θα μετρήσει σε μικρό ποσοστό, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο νέος θεσμός δεν εφαρμόζεται στα Εκκλησιαστικά Λύκεια, στα Λύκεια Ειδικής Αγωγής, στα Λύκειο Μειονοτικών Σχολείων και Ιεροδιδασκαλείων καθώς και στα Ελληνικά Λύκεια του εξωτερικού.

Ζητούν την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
            Πολλές ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και η ΕΛΜΕ Ν. Δράμας, έχουν ήδη ζητήσει την κατάργηση της «Τράπεζας Θεμάτων», επισημαίνοντας ότι αυτή καθίσταται «επικίνδυνη» για τους μαθητές.
            Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Ν. Δράμας σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι, παρά το γεγονός ότι γονείς και μαθητές έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία τους, παρά το γεγονός ότι ακόμη και το Ι.Ε.Π. (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) που έχει αναλάβει τον εμπλουτισμό της Τράπεζας με θέμα, πρότεινε την πιλοτική εφαρμογή του τρόπου εξέτασης, τουλάχιστον για την χρονιά που διανύουμε, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έρχεται να επιβάλει την άμεση και πλήρη εφαρμογή του νόμου και να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους μας.
            Όπως επισημαίνει η ΕΛΜΕ Ν. Δράμας, «Η Τράπεζα ανοίγει μόλις 3 ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων με θέματα που δεν ελέγχθηκαν από κανέναν, με αποτέλεσμα να έχουμε: - Λάθη και ασάφειες στις εκφωνήσεις. – Θέματα εκτός ύλης. – Θέματα που έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων. – Εξαιρετικής δυσκολίας, εξεζητημένα και με πολλά ερωτήματα που θυμίζουν πανελλαδικές της Γ΄ Λυκείου. – Ζητήματα  που δεν έχουν καμία σχέση με τη φιλοσοφία των σχολικών βιβλίων και τα αναλυτικά προγράμματα».

«Εγκληματική ανευθυνότητα»
            Η ΕΛΜΕ Ν. Δράμας, τονίζει ότι πρόκειται για «εγκληματική ανευθυνότητα» του υπουργείου Παιδείας και καταλήγει: «Για όλα αυτά τι έχει να μας απαντήσει ο Υπουργός Παιδείας και οι ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι του; H προχειρότητα και η εγκληματική ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή οι 16χρονοι μαθητές έχει στοιχίσει ήδη 1.067.102€, χρήματα που θα μπορούσαν να δαπανηθούν προκειμένου να προσληφθούν εκπαιδευτικοί και να κάνουν οι μαθητές μάθημα!

Ακόμη και μια ημέρα πριν την έναρξη των εξετάσεων έρχονται καινούριες οδηγίες και αποσύρονται λανθασμένα θέματα!!! Φτάνει πια! Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πειραματίζεται με τη ζωή και το μέλλον των παιδιών! Πέρσι τέτοια εποχή ο υπουργός παιδείας επικαλούμενος την ψυχική υγεία των μαθητών, επιστράτευσε τους καθηγητές…  Τώρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει τους μαθητές να εγκαταλείψουν το σχολείο! Το υπουργείο παιδείας, αναλαμβάνοντας έστω και την τελευταία στιγμή τις παιδαγωγικές ευθύνες που θα όφειλε να έχει, πρέπει να αποσύρει την Τράπεζα Θεμάτων και τον συγκεκριμένο τρόπο προαγωγής των μαθητών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ