Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Αίρονται ακόμα και οι ελάχιστοι περιορισμοί…



Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα, το νομοσχέδιο που αφορά νέες ρυθμίσεις για τον αιγιαλό: «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας.
            Το μέτωπο των αντιδράσεων προέρχεται κυρίως από περιβαλλοντικές οργανώσεις και οικολογικές κινήσεις, αλλά και τοπικούς παράγοντες κατά περιοχή. Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο έχει παραταθεί μέχρι και 13 Μαΐου, ενώ ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές δηλώνουν ότι δεν θα το ψηφίσουν. Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο
καθοριστικής σημασίας προκειμένου να υλοποιηθούν μεγάλες τουριστικές επενδύσεις όπως του Ελληνικού, του Αστέρα, και της Αφάντου στη Ρόδο, καθώς οι διατάξεις του αφορούν θέματα ιδιωτικοποίησεων, τακτοποίησης ακίνητων και τον λεγόμενο παλαιό αιγιαλό με συνέπειανα συνδέονται άμεσα με τα σχέδια παραχώρησης κρατικών ακινήτων.

Οικολογική Κίνηση Δράμας
            Στο νομοσχέδιο για τις νέες ρυθμίσεις στον αιγιαλό, αντιδρά και η Οικολογική Κίνηση Δράμας, η οποία με επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει ότι «αίρονται οι ελάχιστοι περιορισμοί που είχαν απομείνει, όπως το μέγιστο μήκος 500 μ. που μπορούσαν να καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις…» κτλ.
            Ολόκληρη η επιστολή της Οικολογικής Κίνησης Δράμας προς το υπουργείο Οικονομικών έχει ως εξής:
 [Η Οικολογική Κίνηση Δράμας ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου σας για την για την "Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας".
Με αυτό το σχέδιο νόμου αίρονται οι ελάχιστοι περιορισμοί που είχαν απομείνει, όπως το μέγιστο μήκος 500 μ. που μπορούσαν να καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις, η υποχρεωτική ζώνη 100 μ. ελεύθερης πρόσβασης, η ελεύθερη ζώνη ακριβώς μπροστά από τη θάλασσα, ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη μετακίνηση των κολυμβητών. Επίσης, αφαιρέθηκαν οι σαφείς αναφορές για την προστασία της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες.
Αποκλείει τους μικρούς υγροτόπους και μικρές λίμνες από το νομικό καθεστώς προστασίας.
Επιτρέπει την παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, διευκολύνει το μπάζωμα και τη δημιουργία μόνιμων κατασκευών. Καταργεί την υποχρέωση παράκτιας ζώνης προκειμένου να εγκριθούν ιδιωτικά ή δημόσια αναπτυξιακά έργα. Προβλέπει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών για επιχειρηματικούς σκοπούς.
Το Σύνταγμα παραβιάζεται και το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά οδηγεί σε ξεπούλημα όσο-όσο των κοινόχρηστων πόρων.

Οι ακτές και οι θάλασσες πρέπει να προστατευθούν. Γι’ αυτό ζητάμε την άμεση απόσυρση του καταστροφικού αυτού νομοσχεδίου και καλούμε τους πολίτες και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών να τονίσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της Κυβέρνησης για ξεπούλημα και καταστροφή των παραλιών και του αιγιαλού, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση  (http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692) του Υπουργείου.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ