Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ποινή 90.000.000€ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο


Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τουρκικά ΜΜΕ, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλλε το απόγευμα της Δευτέρας πρόστιμο 90 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, για την εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου μέχρι σήμερα.
Το Δικαστήριο, στην απόφαση του, στις 10 Μαΐου 2011, με την οποία είχε καταδικασθεί η Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει μεταγενέστερη απόφαση του, για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν κατά και μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 όσο και για τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Τα 30 από αυτά τα εκατομμύρια αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.
Πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, η ποινή δεν δεσμεύει την χώρα του.
Στην τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται ρητά ότι:
Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία:
* Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση της πρωταρχικής απόφασης στις 10 Μαΐου του 2001, δεν καθιστά μη αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης της Κύπρου για αποζημίωση.
* Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το Άρθρο 41 (καθορισμός αποζημίωσης) εφαρμόζεται στην παρούσα υπόθεση στο βαθμό που αφορά τους αγνοούμενους.
* Με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ότι το άρθρο 41 έχει εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση στο βαθμό που αφορά στους ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους κατοίκους της Καρπασίας (χερσονήσου).
Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:
I. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα κυβέρνηση εντός διαστήματος τριών μηνών, 30 εκατ. ευρώ, συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων,
[α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· [β] το παραπάνω ποσό πρέπει να καταβληθεί από την κυπριακή κυβέρνηση (την προσφεύγουσα κυβέρνηση) στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των Υπουργών σε διάστημα 18 μηνών από την εξόφληση / καταβολή του ποσού (από την Τουρκία) ή εντός άλλου διαστήματος που αποφασίζεται από την Επιτροπή των Υπουργών).
Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:
II. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλλει, εντός τριών μηνών, 60 εκατ. ευρώ συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένου ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Καρπασίας.
[α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· [β] το παραπάνω ποσό θα διανεμηθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση – την προσφεύγουσα – στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των υπουργών εντός 18 μηνών από την πληρωμή του ποσού από την Τουρκία ή εντός άλλου διαστήματος που κρίνεται αποδεκτό από την επιτροπή των υπουργών.
Πηγή: 24h.com.cy, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ