Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ημεροδείκτης ... της 6ης Μαΐου 2014


M ΣΤΟΝ καιρό των ισχνών αγελάδων, σκεφτείτε πόσο ισχνά μπορούν να είναι τα πρόβατα. Αυτή είναι η λογική άλλωστε!

M Ήταν κάποτε ένα μικρό χωριό με τέσσερις – πέντε στάνες, και το χορταράκι στα λιβάδια δεν έφτανε για όλα τα πρόβατα. Μια μέρα, ο  υποτσέλιγκας κλήθηκε να μαζέψει όλα τα πρόβατα σε μια στάνη, προκειμένου να τα μιλήσει ο αρχιτσέλιγκας.

M Όταν όλα τα πρόβατα μαζεύτηκαν στο μεγαλύτερο μαντρί του χωριού, ο αρχιτσέλιγκας εμφανίστηκε χαρούμενος, γιατί όπως είπε, θα ήταν μαζί τους ο μέγας τσέλιγκας, για να τους μιλήσει.

M Όταν αυτός εμφανίστηκε στο κέντρο της μεγάλης στάνης, τα πρόβατα άρχισαν να βελάζουν δυνατά και να χτυπάνε τα πόδια τους στο χώμα σε ένδειξη θερμής υποδοχής.


M Σηκώθηκε τόση σκόνη μάλιστα,  που έπρεπε να περάσει αρκετή ώρα για να μπορούν να βλέπουν καθαρά μπροστά τους τον υποτσέλιγκα, τον αρχιτσέλιγκα και τον μέγα τσέλιγκα.

M Τότε, ο μέγας τσέλιγκας μίλησε με βαριά φωνή και τους είπε ότι τα προβλήματά τους τελειώνουν σύντομα, υπό έναν όρο.  Ότι όλα μαζί τα πρόβατα, από όποια στάνη και αν προέρχονταν…

M … θα έπρεπε να δίνουν το μαλλί τους στον μέγα τσέλιγκα, ο οποίος θα το πουλούσε στη μεγάλη αγορά. Έτσι, μ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να έχουν περισσότερη τροφή. Τα πρόβατα χάρηκαν τόσο πολύ, που στο τέλος, αργά το βράδυ, το έριξαν στο χορό.

M Και το καλύτερο απ’ όλα, ήταν ότι είχαν μπροστά τους ακόμα λίγο καιρό ζωής, αφού το Πάσχα μόλις είχε περάσει και όπως είχε υποσχεθεί ο μέγας τσέλιγκας, θα έτρωγαν με χρυσά κουτάλια!

M ΟΙ ΝΕΟΙ τα λένε και οι πολιτικοί, υποτίθεται ότι πρέπει να τους ακούνε. Όμως το θέμα δεν είναι να τα λένε μόνο στους πολιτικούς της αντιπολίτευσης, αφού στο κάτω-κάτω αφού μπορούν να συμφωνούν μαζί τους έτσι κι αλλιώς για πολλούς, κατανοητούς λόγους.

M Έτσι λοιπόν όπως διαβάζω, ένας 28χρονο νέος από τον Άγιο Αθανάσιο, το είπε στον υποψήφιος περιφερειάρχη των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Τέρενς Κουίκ, όταν ο τελευταίος βρέθηκε προ ημερών στον Αμυγδαλεώνα.

M «Όταν φτάνουμε στο σημείο να ανοίγουμε και να συντηρούμεθα από κοινωνικά παντοπωλεία, τότε βρείτε το θάρρος εσείς οι πολιτικοί, να μιλήσετε για την απόλυτη κατάντια. Εμείς δεν θέλουμε κοινωνικά παντοπωλεία. Εμείς θέλουμε δουλειές για όλους και κυρίως για εμάς τους νέους. Αυτή είναι η μοναδική λύση (…)»

M «(…) Αλλά κι αν ακόμη βρω δουλειά 400 ή 500 ευρώ, με τα οποία βεβαίως δεν μπορώ να συντηρήσω καμία οικογένεια που θα ήθελα να φτιάξω, τουλάχιστον φροντίστε να κατέβουν οι τιμές σε όλα τα είδη διατροφής και διαβίωσης».

M Τι είπε δηλαδή ο 28χρονος; Τα αυτονόητα! Αυτό που όλοι λέμε μεταξύ μας. Το ζήτημα είναι όμως, πώς γίνεται ν’ αλλάξουν όλα αυτά, αφού χρειάζονται διαφορετικές πολιτικές πρακτικές, οι οποίες στην Ελλάδα δεν ασκούνται.

M Σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχει διαφορετική νοοτροπία. Είναι εκείνη που οι μεγαλόσχημοι πολιτικοί και οι μεγαλόσχημοι έχοντες χρήματα, κυβερνούν αυτόν τον τόπο. Και τον κυβερνούν με τρόπο κακό, άσχημο, όχι προς όφελος του λαού, αλλά προς όφελος προσωπικό, δικό τους, των ομάδων τους, των τσελιγκάτων τους.

M Όπως εκείνος ο μεγαλόσχημος αρχιτσέλιγκας παραπάνω, που μαζεύει τα πρόβατα στη στάνη και ζητάει περισσότερο μαλλί από αυτά! Αυτές είναι οι λογικές κυβέρνησης σήμερα στην Ελλάδα. Έτσι κυβερνάτε η χώρα… κι ας πάνε να μας πείσουν για το αντίθετο.

M Η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα σήμερα, πλήττει και την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ζωή. Η οποία έχει οπισθοδρομήσει πλέον, ολοταχώς προς τα πίσω, προς τα χρόνια εκεί, όπου οι πολιτικοί υπόσχονταν … ακόμα και θάλασσα στα ορεινά χωριά!

M Όπου έρχονται και μοιράζουν ξεδιάντροπα καθρεφτάκια και πολύχρωμες χάντρες, αρκεί να έχουν την ψήφο τους! Ξέρουν αυτοί γιατί… τα πρόβατα δεν γνωρίζουν όμως τον λόγο που όλα γίνονται στην πλάτη τους!


M ΠΟΥ ΗΤΑΝ όλοι αυτοί οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που ξαφνικά κατέκλυσαν την πόλη; Έρχονται δυο-δυο, έρχονται τρεις-τρεις, έρχονται σε ομάδες, υπόσχονται διάφορα, μιλάνε για την ανεργία, αλλά επί της ουσίας δεν λένε και τίποτα σπουδαίο!

M Μιλούν για μια Ευρώπη που δεν βλέπουμε και δεν ακούμε. Λένε ότι θα παλέψουν και θα αγωνιστούν… Πού; Και με τι; Με ποιες προϋποθέσεις εφόσον δεν τις έχουν;

M Πειθήνια στρατιωτάκια κι αυτοί, όταν έρθει η ώρα και η μεγάλη στιγμή να πουν το «μεγάλο ναι» ή το «μεγάλο όχι» για τον λαού που θα τους ψηφίσει, θα τον απαρνηθούν τρις… και θα γείρουν στη ζυγαριά του κόμματός τους! Ας όψεται ο σταυρός…

M ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ή όχι με το ζήτημα των λαθρομεταναστών, δεν παύει όμως η κατάσταση αυτή να αποτελεί μια απίστευτη, ατέλειωτη τραγωδία. Νέα ναυάγιο στο Αιγαίο, κόστισε τη ζωή σε τρεις μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε βάρκα και προσπαθούσαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

M Η γνωστή κατάσταση, θα πείτε. Για όλους εμάς, είναι νούμερα πνιγμένων και ζωντανών, είναι νούμερα σε μια ατέλειωτη λίστα με νεκρούς ανθρώπους, στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη ζωή.

M Πρόκειται όμως για ανθρώπους με όνειρα, που βιώσαν και βιώνουν απίστευτες καταστάσεις, πείνα, εξαθλίωση, αρρώστιες που δεν γιατρεύονται. Αλλά από όλες τις αρρώστιες που δεν γιατρεύονται, είναι εκείνες της ψυχής!

M Και το χειρότερο απ’ όλα, είναι τα νεκρά παιδιά σ’ αυτή την ατέλειωτη λίστα των νεκρών! Που είναι αδύναμα να ανταπεξέλθουν σε ότι δύσκολο βρεθεί μπροστά τους. Αδύναμα, απροστάτευτα, μόνα! Ποια μοίρα τα έρανε με τόση δυστυχία στη ζωή τους;

M Καταστάσεις απίστευτες, που αν κάτσουμε και τις ψάξουμε καλύτερα, αν τις αναλύσουμε περισσότερο και σκεφτούμε με την καρδιά μας πρώτα, θα λυγίσουμε! Κι όμως, αυτά τα παιδιά, αυτούς τους ανθρώπους, δεν τους προστατεύει κανένας απολύτως.

M Τα μεγάλα λόγια των μεγάλων Οργανισμών δεν αρκούν. Χρειάζονται πράξεις και έργα. Είναι κάτι που δεν πρόκειται να σταματήσει σήμερα ή στον επόμενο χρόνο! Όσο ο πλανήτης Γη μοιράζεται σε πλούσιους και φτωχούς, το ανθρώπινο γένος θα βασανίζεται εσαεί!


M Έτσι κι αλλιώς, αυτά συμβαίνουν χιλιάδες χρόνια. Γιατί να σταματήσει τώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ