Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑμεΑ & ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Γ. ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

Το Πρωτάθλημα Μπάσκετ ατόμων με νοητική αναπηρία στη Δράμα το 2015
 
Ο κ. Γ. Φουντουλάκης, με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Αγωνιστές» κ. Β. Κουντουρά δεξιά, και πίσω αριστερά τον προπονητή του Συλλόγου κ. Α. Διβανίδη.
 
Ο κ. Φουντουλάκης μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» για τα ΑμεΑ και την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο



Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ του Συλλόγου Αθλητών ΑμεΑ «Αγωνιστές» της Δράμας, βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πόλη μας, ο πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ και πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιώργος Φουντουλάκης, ο οποίος είναι και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
            Ο κ. Φουντουλάκης, παρέστη σε εκδήλωση που διοργάνωση ο Δραμινός Σύλλογος Αθλητών ΑμεΑ στην μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, όπου παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη του Συλλόγου «Αγωνιστές».
            Σε μια σύντομη και λιτή τελετή, τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Κουντουράς, όσο και ο προπονητής κ. Ανέστης Διβανίδης, μίλησαν για το έργο του Συλλόγου, για την Εθνική Ομοσπονδία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ, αλλά και το σημαντικό κίνητρο που έχουν μέσω του αθλητισμού να ενταχθούν στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνίας. Ο Σύλλογος, βράβευσε τον ίδιο τον κ. Φουντουλάκη για το έργο του, αλλά και το δήμαρχο Δράμας κ. Χαρακίδη καθώς και τον βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδη για την προσφορά και τη σημαντική βοήθεια τους προς τον Δραμινό Σύλλογο.
            Κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, ο κ. Γ. Φουντουλάκης ανακοίνωσε και ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός. Το Πρωτάθλημα Μπάσκετ Ατόμων με Νοητική Υστέρηση του 2015 θα γίνει στη Δράμα. Είναι κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα τους παρευρισκόμενους, αλλά πρόκειται και για ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στο χώρο του Αθλητισμού ΑμεΑ.
            Ο πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ και πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιώργος Φουντουλάκης, με ευγένεια παραχώρησε μια σύντομη συνέντευξη στον «Πρωινό Τύπο».

Κύριε Φουντουλάκη, ευρισκόμενος στη Δράμα, ανακοινώσατε ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός για την πόλη μας.
«Είμαι καλεσμένος από τον Αθλητικό Σύλλογο «Αγωνιστές» ΑμεΑ και είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι εδώ, σε μια εκδήλωση που έχει να κάνει σε σχέση με την πορεία του συλλόγου. Είναι ένας σύλλογος καινούριος, έχει την στήριξη της Ομοσπονδίας, διότι πράγματι, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο προπονητής καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να αναβαθμίσουν τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και να τα βγάλουν όλα τα άτομα με αναπηρία από το σπίτι. Ήδη, σκοπεύουμε, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Αγωνιστές», να διοργανώσουμε ένα αθλητικό πρωτάθλημα στη Δράμα. Θα διοργανώσουμε λοιπόν το Πρωτάθλημα Μπάσκετ Νοητικής Αναπηρίας, το οποίο θα είναι ένα καλό γεγονός για την πόλη. Πιστεύω να το στηρίξετε όλοι, η δημοτική αρχή και η περιφέρεια. Νομίζω ότι είναι μια πρωτόγνωρη εκδήλωση που θα γίνει στην πόλη και θέλουμε κι εμείς να κάνουμε μια αποκέντρωση. Να μην γίνονται όλα τα αθλητικά γεγονότα στην Αθήνα, κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο στη Θεσσαλονίκη.»

Ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση των Αθλητικών Συλλόγων ΑμεΑ στην Ελλάδα κ. Φουντουλάκη;
«Η κατάσταση δεν είναι καλή, γιατί λόγω των οικονομικών δυσκολιών και λόγω που μπορώ να τολμήσω να πω, ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη βούληση για να στηριχθεί ο αθλητισμός με αναπηρία. Γιατί έχω επανειλημμένως δηλώσει, ότι ο αθλητισμός ΑμεΑ, δεν είναι μόνο οι διακρίσεις και τα μετάλλια, έχει έναν κοινωνικό χαρακτήρα, έχει έναν χαρακτήρα να βγάλουμε όλα τα ΑμεΑ από το σπίτι τους. Ο αθλητισμός είναι ένα μέσον με ισότιμη ένταξη στην κοινωνία των ΑμεΑ.»

Το μέλλον τους;
            «Μέχρι σήμερα, παρ’ όλες τις δύσκολες συγκυρίας που περνάμε, η Ομοσπονδία που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, καταφέρνει πάρα πολύ μεγάλες διακρίσεις. Στόχος μας είναι οι Παραολυμπιακοί του 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας. Μπορώ να πω ότι, παρ’ όλες τις δυσκολίες μας προ ημερών, μια αθλήτρια από τη Θεσσαλονίκη, η Καλπακίδου, κατέρριψε ένα παγκόσμιο ρεκόρ στην κολύμβηση σε αγώνες που έγιναν στη Νάουσα και ο αθλητής Μάμαλος της άρσης βαρών, έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στο Ντουμπάι, σηκώνοντας 240 κιλά. Αυτό δείχνει ότι κάνουμε καλή δουλειά, έχουμε καλούς συνεργάτες και τεχνικούς και παρ’ όλες τις δυσκολίες, τα παιδιά καταφέρουν να αντιπροσωπεύουν επάξια την Ελλάδα.»

Τι θα λέγατε ότι είναι αυτό το οποίο λείπει, απουσιάζει από την Πολιτεία, που θα πρέπει να προσφέρει στα ΑμεΑ με σκοπό να ενταχθούν στο ευρύ κοινωνικού σύνολο, να υπάρξουν θέσεις εργασίας κτλ.;
            «Τα άτομα με ειδικές ανάγκες είχαν κάποιες θέσεις εργασίας από τις παγκόσμιες διακρίσεις και τους Παραολυμπιακούς αγώνες που γινόταν. Δυστυχώς και το καταγγέλλω αυτό, απαράδεκτα, η κυβέρνηση, μέσα στο πλαίσιο του σταματήματος των προσλήψεων, δεν φρόντισε να εξαιρέσει τα άτομα με αναπηρία, τους αθλητές ειδικά που είχαν ένα κίνητρο και μιλάμε για 20-25 άτομα στα 4 χρόνια. Δηλαδή ούτε 6 άτομα τον χρόνο. Και δεν νομίζω η Τρόικα να ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα, να έβαζε πρόβλημα για τα ΑμεΑ. Απλούστατα, πιστεύω ότι είναι αδιάφοροι και ούτε καν σκέφτηκαν να κρατήσουν ένα κομμάτι έστω. Γιατί ένας ανάπηρος δεν μπορεί να βρει εύκολα μια δουλειά. Ήταν ένα κίνητρο που ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό. Ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα που υπήρχε. Δυστυχώς υπάρχει μια ζοφερή κατάσταση στον τομέα της εργασίας, διότι ακόμα και από πριν που υπήρχε ένα ποσοστό περίπου 5% που ήταν υποχρεωμένοι, ο ιδιωτικός φορέας και ο ευρύτερος δημόσιος να προσλαμβάνουν όταν κάνουν διαγωνισμούς, και εκεί έμπαιναν οι πολιτικές ίντριγκες και τα ρουσφέτια και έβαζαν στη θέση μας άτομα μαϊμούδες που δεν ήταν καν ανάπηροι. Και αυτό ήταν το τραγικό!»

Μιας και είστε και υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Φουντουλάκη. Τι συμβαίνει πανευρωπαϊκά και πόσο μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βοηθήσει στην όλη κατάσταση των ΑμεΑ στην Ελλάδα;
            «Μέσα σε ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προφανώς βγαίνουν  κάποιες κατευθυντήριος γραμμές αποφάσεων. Για τον αθλητισμό, για την πολιτική, για την κτηνοτροφία, για όλα. Πιστεύω ότι μέχρι σήμερα, από την ελληνική πλευρά, οι Έλληνες ευρωβουλευτές, δεν στάθηκαν στο ύψος τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Θα πρέπει να πιέσουμε, διότι πιστεύω ότι τα ΑμεΑ, είναι η πιο ασθενής τάξης του λαού μας. Γιατί αυτοί πλήττονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Και πιστεύω ότι μια εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, από ανθρώπους που θα ενδιαφέρονται πραγματικά, θα ξυπνήσει, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε και να στηρίξουμε αυτά τα άτομα, τα οποία έχουν τόσο ανάγκη και στον βιοποριστικό τρόπο ζωής τους, και στον αθλητισμό που νομίζω ότι κι αυτός είναι απαραίτητος για τα ΑμεΑ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ