Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ημεροδείκτης της 29 Απριλίου 2014

Έκαναν τα εσώρουχα σημαία… και διαδήλωσαν μπροστά από τη Βουλή χθες το πρωί, οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών, διαμαρτυρόμενοι για το νέο νόμο. «Το νέο νομοσχέδιο είναι ταφόπλακα για τις λαϊκές αγορές, θα διώξει του παραγωγούς και τους επαγγελματίες από τις λαϊκές και θα οδηγήσει το λιανεμπόριο των οπωροκηπευτικών στα μεγάλα συμφέροντα και τα σούπερ μάρκετ», υποστηρίζουν: Το σύνθημά τους; «Μας πήραν και τα σώβρακα»!

M ΔΕΝ ξέρω αν πρόκειται για πραγματικές ευαισθησίες ή απλά αναγκάζονται να το κάνουν. Σημασία όμως έχουν πάντα οι πράξεις, έστω και εκ των υστέρων και αναφέρομαι στον Νοτιοκορεάτη πρωθυπουργό που παραιτήθηκε μετά από την τραγωδία του πλοίου με τα εκατοντάδες παιδιά που βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα σ’ αυτό!

M Και φυσικά, η αποτυχία των αρχών να μπορέσουν να βγάλουν όσα άτομα απέμειναν, πνιγμένα λογικά, μετά από τόσες μέρες.


M Να θυμίσω ότι στην Ελλάδα, σε ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια, στο «Εξπρές Σάμινα», έχασαν τη ζωή τους 81 άτομα. Κανενός το αυτί δεν ίδρωσε από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

M Δύο μήνες περίπου μετά το ναυάγιο, ο εφοπλιστής Παντελής Σφηνιάς, μη αντέχοντας το βάρος της τραγωδίας και τις Ερινύες να τον κατατρώγουν, αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον έκτο όροφο του κτηρίου της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο Σφηνιάς είχε κάνει χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και ήταν σε κατάσταση μέθης κατά τη διάρκεια της αυτοκτονίας του.

M Κι όμως, κανένας πολιτικός προϊστάμενος δεν παραιτήθηκε. Άπαντες, θεώρησαν ότι έκαναν τα πάντα όπως έπρεπε, αφού πάντα στην Ελλάδα… φταίνε οι άλλοι! Ούτε ένα δείγμα ευθιξίας για παραίτηση!!!

M Λίγο πιο κοντά όμως στη Νότια Κορέα, η Μαλαισία. Μια χώρα, από το αεροδρόμιο της οποίας σηκώθηκε το μοιραίο εκείνο τζάμπο, το οποίο χάθηκε οριστικά στον αέρα καθώς πετούσε.

M Γνωστή η ιστορία. Μέχρι σήμερα αγνοείται παντελώς, δεν έχει βρεθεί τίποτα απολύτως, ούτε καν ένα κομμάτι από το θηριώδες αεροσκάφος, τίποτα απολύτως. Οι αρχές της Μαλαισίας προσπάθησαν να παραπλανήσουν τους συγγενείς των επιβατών και επί της ουσίας, δεν ήξεραν τι τους γινόταν.

M Κι όμως, και εδώ, ούτε ένας σκέφτηκε στο ελάχιστο να παραιτηθεί από την πολιτική ηγεσία της Μαλαισίας. Κανένας δεν θεώρηση τον εαυτό του υπεύθυνο, αν όχι για την απίστευτη και πρωτοφανή εξαφάνιση του τεράστιου αεροπλάνου, ούτε καν για την απίστευτη ανικανότητά τους να βρουν το αεροπλάνο!

M ΚΟΙΤΑΞΤΕ τώρα συμπτώσεις. Ψάχνοντας να βρούμε στοιχεία για το «Εξπρές Σάμινα», πέσαμε πάνω σε έναν ναυαγό που διασώθηκε τότε από το τραγικό ναυάγιο.

M Πρόκειται για τον Ν.Β., 29 ετών στο ναυάγιο του «Σάμινα», ο οποίος έχασε τη μητέρα του εκείνη την μέρα, ενώ ο ίδιος διασώθηκε. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, ο ίδιος ήταν ο επικεφαλής λιμενικός του καταδιωκτικού σκάφους που διεξήγαγε τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου για τον εντοπισμό των παράνομων μεταναστών. Απλώς για την ιστορία!

M ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να πεις ότι είναι παράνομο… αφού υπάρχει σχετικός νόμος! Άλλωστε έτσι γίνεται πάντα στην Ελλάδα. Τι κάνουν τώρα με τις εκλογές;

M Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής κατατέθηκε τροπολογία από την κυβέρνηση και θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη… σύμφωνα με την οποία καταργείται η νομοθετική ρύθμιση που θέτει περιορισμούς στις τηλεοπτικές εμφανίσεις των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών.

M Μέχρι σήμερα, ο νόμος προέβλεπε συγκεκριμένες εμφανίσεις για τους υποψηφίους. Πλέον, αυτό καταργείται και τα τηλεοπτικά κανάλια θα μπορούν να φιλοξενούν και να προβάλουν όποιον υποψήφιο θέλουν, αν το θέλουν και όσες φορές θέλουν!

M Επί της ουσίας, όποιος πληρώνει περισσότερα και ανάλογα με το ενδιαφέρον του καναλάρχη! Τα υπόλοιπα καταργούνται. Περνάμε πλέον στην ασυδοσία των τηλεοπτικών εκλογών…

M Μέχρι σήμερα, ένας υποψήφιος επιτρεπόταν να εμφανίζεται δύο φορές σε κάθε τηλεοπτικό μέσον πανελλήνιας εμβέλειας και από μία φορά σε κάθε τοπικό τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσον. Τώρα όμως αυτό αλλάζει.

M Στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης αναφέρεται ότι «κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των τριάντα ημερών οι επικεφαλής των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών επιτρέπεται να εμφανίζονται σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, παροχής και μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες υπό οποιαδήποτε μορφή χωρίς περιορισμό εμφανίσεων».

M ΚΟΙΤΑΞΤΕ… τα πράγματα είναι απλά! Αυτός που αποκαλεί τα Σκόπια … με το όνομά τους… «Μακεδονία», ας πάει από εκεί να πάρει ψήφους! Τα υπόλοιπα εκ του πονηρού έσονται…

M ΠΡΙΝ από περίπου δύο χρόνια, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος αρνήθηκε να παραλάβει το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, έτσι τώρα και ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργης Γιατρομανωλάκης, αρνήθηκε το Κρατικό Βραβείο απόδοσης έργου ελληνικής γραμματείας στα νέα Ελληνικά.

M Η άρνηση, αυτή τη φορά, δεν έχει σχέση με μια στάση, όπως αυτή του ποιητή, που τάσσεται εναντίον τέτοιου είδους βραβεύσεων, αλλά -όπως φαίνεται στην περίπτωση του κ. Γιατρομανωλάκη- το θέμα ήταν μοιρασιά του βραβείου.

M Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, το Κρατικό Βραβείο απόδοσης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά απονεμήθηκε ομόφωνα εξ ημισείας στον Γιώργη Γιατρομανωλάκη για τη μετάφραση του έργου «Ιεροί λόγοι» (Άγρα) του Αίλιου Αριστείδη και στον Λίνο Μπενάκη για τη μετάφραση του έργου «Προτρεπτικός επί φιλοσοφίαν» (Ακαδημία Αθηνών) του Ιαμβλίχου Χαλκιδέως.

M Η άρνηση του κυρίου Γιατρομανωλάκη συνοδεύτηκε από την ακόλουθη δήλωσε: «Ευχαριστώ πολύ τους κυρίους και τις κυρίες που διάβασαν και βράβευσαν το βιβλίο μου, ωστόσο να μου επιτραπεί για λόγους προσωπικού γούστου και αυτοσεβασμού να μη δεχτώ τη μοιρασιά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ