Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Δύσκολο να είσαι τσιγγάνα στη Σλοβακία!


ΔΥΣΚΟΛΟΙ καιροί και για τσιγγάνους! Και ειδικά στη Σλοβακία, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της οποίας έχει καταθέσει ένα νομοσχέδιο – σοκ, μέσω του οποίου προβλέπεται η δωρεάν στείρωση των φτωχών τσιγγάνων μέσω επιδοτήσεων!

M Φυσικά το νομοσχέδιο δεν μιλάει για στειρώσεις στους τσιγγάνους, αλλά γενικότερα στους φτωχούς της χώρας. Όμως στην περίπτωση της Σλοβακίας οι φτωχοί στην πλειονότητά τους, ανήκουν κυρίως στους Ρομά, που είναι μια από τις πλέον περιθωριοποιημένες μειονότητες της Ευρώπης.
M Η Γηραιά Ήπειρος φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει να βλέπει με το πλέον ρατσιστικό μάτι τους Ρομάς. Εδώ και δυο χρόνια, ο Σαρκοζί προσπαθεί να τους διώξει όλους από τη Γαλλία, ενώ στην Ουγγαρία υποβάλλονται σε πογκρόμ από τους ακροδεξιούς της Μαγυάρικης Φρουράς.
M Το σλοβακικό νομοσχέδιο επικαλείται τις καλύτερες προθέσεις: να δοθεί στους φτωχούς που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ανατροφή πολλών παιδιών η επιλογή να μην κάνουν άλλα. Οχι με χάπι ή με προφυλακτικό, αλλά με δωρεάν στείρωση, που θα επιβραβεύεται με επιδοτήσεις σε ευρώ. Όμως στην Μπρατισλάβα έχει ξεσπάσει πολεμική. Οι Χριστιανο-Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα δέχονται κατηγορίες για προγραμματισμένη εξόντωση και συγκρίνονται με τους Ναζί που στείρωναν όσους δεν ήταν Αριοι ή έπασχαν από αναπηρίες.
M Η αλήθεια είναι πως το κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγγύη δεν αναφέρει ως στόχο του τους Ρομά. Όμως όλοι ξέρουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των λίγων φτωχών Σλοβάκων αποτελείται απ' αυτούς: είναι από 200 έως 400 χιλιάδες μέσα σε 5,5 εκατομμύρια. «Αν δει κανείς τα κριτήρια στο νομοσχέδιο, μπορεί να συμπεράνει πως οι προτάσεις αυτές απευθύνονται ειδικά στους Ρομά», καταγγέλλει η κοινωνιολόγος Έλενα Γκριγκλέροβα Γκαλόβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ