Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

«Αγανακτισμένοι» στην 3η του Σεπτέμβρη



Σ΄ όλη την Ελλάδα το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη οι πλατείες ξαναζωντανεύουν. Η επιλογή της ημέρας έχει να κάνει με το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας 3 Σεπτέμβρη 1843.
Ζούμε καθημερινά στο πετσί μας τις συνταρακτικές αλλαγές που συντελούνται με καταιγιστικούς ρυθμούς τόσο στον τόπο μας όσο και παγκόσμια.

…Η Δημοκρατία καταστρατηγείται. Οι τύχες των λαών παίζονται στον τζόγο του διεθνούς χρηματιστηρίου. Οι ανθρώπινες ζωές αντιμετωπίζονται ως αριθμοί. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται οδηγούν τους λαούς στην φτώχια και την εξαθλίωση. Μέρα με την μέρα χτίζεται ένα νέο καθεστώς φεουδαρχίας με πληβείους και κολίγους.
Απέναντι σ΄ όλα αυτά οι λαοί οφείλουμε να αντιδράσουμε , να ορθώσουμε το ανάστημα μας παίρνοντας πάλι τις ζωές μας στα χέρια μας. Να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί , όχι άλλο παραγκωνισμό του πολίτη από τους διαχειριστές της εξουσίας, όχι άλλο ξεπούλημα των λαών στο βωμό του κέρδους. Δεν τους επιτρέπουμε να μας κλέβουν την ζωή , την αξιοπρέπεια, το μέλλον μας.
Ο πρώτος κύκλος λειτουργίας της πλατείας έδειξε ότι ο λαός μπορεί με την αποφασιστικότητά του και την δράση του να περάσει στο προσκήνιο της ιστορίας, να «βγάλει την γλώσσα» σ΄ όλους αυτούς που τον θεωρούσαν «του χεριού του».Ο λαός με την ενότητά του την επιμονή του και πάνω απ΄όλα με την ωριμότητα του ως πολίτης , που δρα, σκέφτεται, συνδιαλέγεται και συναποφασίζει απέδειξε την σαθρότητα του πολιτικού συστήματος. Ενός συστήματος που θέλει τον πολίτη στο περιθώριο ή το πολύ ?πολύ στον «πάγκο» ενός κόμματος.
Ως « αγανακτισμένοι» υπήρξαμε απρόβλεπτοι και ακηδεμόνευτοι άρα δύσκολα αντιμετωπίσιμοι. τους ξαφνιάσαμε, τους χαλάσαμε τα δεδομένα.
Το σύστημα βέβαια παρά την προσωρινή του υποχώρηση ανασυντάχθηκε και πέρασε στην επίθεση επιστρατεύοντας όλους τους μηχανισμούς του, ΜΜΕ, κρατική καταστολή, παρακράτος, συστημικές πολιτικές δυνάμεις.
Η πλατεία όμως έχει πλέον μια άλλη δυναμική, έπαψε να είναι τα πλακάκια, το σιντριβάνι, τα δέντρα, απέκτησε τον πραγματικό της ρόλο, έγινε το κέντρο συνάθροισης των πολιτών. Έγινε ο τόπος όπου συναντήθηκε η αγωνία για ζωή, για το μέλλον , το σήμερα με το αύριο. Έγινε ο τόπος όπου ο πολίτης κατάφερε να συνυπάρχει, να μοιράζεται, να συναποφασίζει, να δρα. Κατάφερε να σπάσει την τραγική προπαγάνδα ότι ο πολίτης είναι λαμόγιο, ανώριμος, εγωπαθής που χρειάζεται τον τσομπάνη του.
3 του Σεπτέμβρη λοιπόν οι πλατείες σ΄όλη την Ελλάδα καλούν τους πολίτες να ανταμώσουμε ξανά να οργανώσουμε ξανά όλοι μαζί την δράση μας, με ενημέρωση, διάλογο, συναπόφαση με συνθήκες άμεσης Δημοκρατίας. Μπροστά στο κύμα των επερχόμενων εξελίξεων είναι απαραίτητο ο λαός να κάνει αισθητή την παρουσία του. Είναι επίσης απαραίτητο το κίνημα των πλατειών να κάνει καινούργια βήματα , με επικοινωνία με ανάλογους κινηματικούς χώρους, με συνεργασίες με εργασιακούς χώρους, με ανέργους με συνταξιούχους, αγρότες, φοιτητές και μαθητές.
Στόχος είναι οι πλατείες να μεταμορφωθούν σε κυψέλες ενημέρωσης, συμμετοχής, δράσης κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος είναι η κάθε μέρα που περνάει να είναι ένα βήμα μπρος τα εμπρός και όχι χαμένος χρόνος.
Είμαστε αναγκασμένοι να αγωνιστούμε-Είμαστε αναγκασμένοι να νικήσουμε
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ