Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Όλα γίνονται για κάποιο λόγο…


ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ, μαθαίνεις ότι σ’ αυτή τη ζωή, όλα γίνονται για κάποιο λόγο! Δεν μπορεί να γίνεται κάτι τυχαία χωρίς να επηρεάζει κάτι άλλο. Όλα είναι αλληλένδετα. Μια πράξη μας έχει αντίκτυπο σε μια άλλη πράξη, ή μπορεί να γίνει για ποικίλους λόγους. Η θεωρία της επιστήμης του Χάους, λέει ότι, όταν μια πεταλούδα φτερουγίζει στη Νέα Υόρκη, μπορεί να προκαλέσει μια καταιγίδα στο Πεκίνο! Κανείς όμως δεν σκέφτηκε ποτέ να μας πει τι γίνεται στη Νέα Υόρκη όταν φτερουγίζει ένας δράκος στο Πεκίνο, ή τι συμβαίνει στον κόσμο, όταν τα κύματα του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 σκάνε στις ακτές της Ιαπωνίας!

Πρόκειται για το περίφημο «φαινόμενο της πεταλούδας», το οποίο αρχικά διατυπώθηκε από έναν μετεωρολόγο κατά τη δεκαετία του 1960, ο οποίος μελετώντας διάφορα μετεωρολογικά μοντέλα, κατέληξε στο συμπέρασμα: «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα».
Το όλο φαινόμενο μπορεί να μοιάζει κάπως παρανοϊκό, αλλά έχει μια λογική σειρά. Στο ίδιο μοτίβο, αν η πεταλούδα κινήσει τα φτερά της σε κάποια άλλη στιγμή, μπορεί να σταματήσει τον τυφώνα ή τη βροχή στην Κίνα! Φυσικά, η όλη παρανόηση ξεκινάει, όταν προσπαθήσουμε να μελετήσουμε μ’ αυτό το μοντέλο την Ιστορία μας.
Τι θα γινόταν άραγε αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στο χρόνο και φτάναμε να σκοτώσουμε τον Χίτλερ τη στιγμή που γεννιόταν ή κάποια άλλη στιγμή πριν αυτός φτάσει να γίνει καγκελάριος; Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να εμποδίσουμε την γέννηση διαφόρων ανθρώπων, είτε εγκληματιών, είτε πολιτικών, είτε φιλοσόφων, επιστημόνων κτλ; Πώς θα ήταν ο κόσμος μας; Θα άλλαζαν αυτόματα όλα στο μέλλον; Αυτός που θα είχε ταξιδέψει στο χρόνο γνωρίζοντας για τον Χίτλερ και τα όσα είχε προκαλέσει, σε ποιον κόσμο θα γυρνούσε μετά από τη δολοφονία του Χίτλερ στην παιδική του ηλικία; Θα ήταν κόσμος ειρηνικός ή χειρότερος; Θα είχε τις ανακαλύψεις που ακολούθησαν του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου; Πολλά τα ερωτηματικά!
Τελικά, όλα γίνονται για κάποιο λόγο! Εννοώντας μ’ αυτό ότι, κάθε πράξη προκαλεί μιαν άλλη πράξη, που είναι απόρροια και αποτέλεσμα.
Από την πτώση των Δίδυμων Πύργων και μετά, ο κόσμος μπήκε σε διαφορετική τροχιά ανάπτυξης. Θα λέγαμε καλύτερα ότι, ο κόσμος μας σταμάτησε να αναπτύσσεται, η παγκόσμια οικονομία γνώρισε και γνωρίζει μεγάλη ύφεση και τα μεγάλα γεγονότα που ακολούθησαν, προκάλεσαν κι αυτά με τη σειρά τους μεγάλες «καταιγίδες» σε πολλά σημεία του κόσμου. Κι αν η μια «καταιγίδα» ακολούθησε την άλλη, φτάσαμε ήδη να γνωρίζουμε τους πρώτους «τυφώνες».
Ποιος και γιατί προκάλεσε την πτώση των Δίδυμων Πύργων και τι γνώριζε για τις αλλαγές που ερχόταν στον κόσμο; Τι ώθησε την Κίνα και πώς να γίνει μεγάλη οικονομική δύναμη και να ορίζει τις αγορές; Πώς ο Πόλεμος του Κόλπου οδήγησε στην πτώση των αγορών στον πλανήτη και γιατί; Πώς οδηγηθήκαμε στη μεγάλη πρόσφατη οικονομική κρίση, από μερικά οικόπεδα που δινόταν με δανειακές ευκολίες στο Οχάιο των ΗΠΑ;
Έχει υπολογίσει κανείς τι θα συμβεί στην Ευρώπη από την πτώχευση της Ελλάδας; Γνωρίζουμε τις αλλαγές που θα επέλθουν στα Βαλκάνια από την υποβάθμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα; Όλα γίνονται για κάποιο λόγο! Από πού όμως ξεκινούν; Από ποια κέντρο εκπορεύονται οι αλλαγές αυτές και για ποιον λόγο; Και πού έχουν σκοπό να καταλήξουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ