Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Διαμαρτυρία - καταγγελία της Οικολογικής Κίνησης Νέστου


Κατανοούμε την πίεση της κυβέρνησης για λύση στο θέμα των σκουπιδιών στην περιφέρεια Α.Μ.Θ. Αλλά θα θέλαμε να επισημάνουμε μερικά γενικότερα ζητήματα ως προς την διαχείριση των σκουπιδιών στην Ελλάδα και τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η πολιτική ατολμία και ανικανότητα. Εδώ και χρόνια και σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο έπρεπε να είχαμε προχωρήσει σε ένα εθνικό πλάνο. Το κάναμε; Όχι. Οι λόγοι πολλοί και κυρίως οικονομικοί. Γιατί αγαπητοί κύριοι το σκουπίδι είναι χρυσωρυχείο για κάποιες εταιρείες και πραγματικά big bussiness. Οι παράνομες χωματερές, αν και κοστίζουν στην χώρα εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, καλά κρατούν. Κάποτε και μόνο σε ένα νησί υπήρχαν πάνω από 100 (!!!). Γιατί υπήρχαν; Μα γιατί κάποιος πετάει το σκουπίδι τζάμπα, ενώ στον οργανωμένο χώρο από κράτος και ΟΤΑ πρέπει να πληρώνει για να θάβει.

Προβλήματα στην Πάτρα, στην Ζάκυνθο, στην Λευκίμμη στην Κέρκυρα, στην Κερατέα , στο Γραμματικό είναι μόνο μερικά ζητήματα που μας απασχόλησαν λόγω των έντονων αντιδράσεων. Αλλά υπάρχουν και άλλες βόμβες που καθόμαστε επάνω και εκτός αυτών θέλουν να δημιουργήσουν και νέες με το σχέδιο περιφερειακής διαχείρισης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (στην ουσία ανεξέλεγκτης εναπόθεσης  και ταφής) στη θέση Ξεροβούνι ή Δεξαμενή μεταξύ Γέροντα και Ν. Ξεριά. Η ονομασία της περιοχής (Δεξαμενή) δεν είναι τυχαία. Στο χώρο υπάρχουν επιφανειακά ύδατα και ο τόπος είναι διαρρηγμένος από εκρήξεις του επί χρόνια λειτουργούντος Λατομείου μαρμάρου που βρίσκεται στην καρδιά της χαρτογραφημένης από την μελέτη περιοχής. Περιοχής με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος (Αλατζά γκιόλα-Νέστος) και κλίμα, περιοχής με αρχαιολογικά ευρήματα (Λιθοχώριου) , περιοχής με έντονες αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Σ’αυτήν την όμορφη  γωνιά του νομού μας, κάποιοι αποφάσισαν – χωρίς να ενημερώσουν τους κατοίκους – να εγκαταστήσουν ΧΥΤΑ, παρουσιάζοντάς το σαν εργοστάσιο σκουπιδιών.
Στην περιβαλλοντική μελέτη της Περιφέρειας που έτυχε να έρθει στα χέρια μας – λες και είναι κρατικό και επτασφράγιστο μυστικό- χρειάζονται 370 στρέμματα γης. Ποιο σύγχρονο εργοστάσιο στην Βιέννη ή στην Βαρκελώνη είναι 370 στρέμματα?  Κανένα κύριοι…. Τα στρέμματα αυτά ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.  Αυτή η πρόχειρη περιβαλλοντική μελέτη που βρίσκεται προς ψήφιση στην Περιφέρεια ΑΜΘ αγνοεί ή αποκρύπτει τεχνηέντως πράγματα και περιβαλλοντικά δεδομένα της περιοχής, με αποτέλεσμα αν προχωρήσει το έργο αυτό, όλη η ευρύτερη περιοχή (Δήμος Νέστου) με μαθηματική ακρίβεια σε πενήντα χρόνια, θα μετατραπεί σε κρανίου τόπος, γλαρότοπος και όχι η γη που οραματίστηκαν οι πρόγονοί μας για εμάς και εμείς για τα παιδιά μας. Και το πρόβλημα των σκουπιδιών διογκώνεται, ενώ τελικά μετά από τόσες οδηγίες, νόμους, μελέτες, το σύστημα παραμένει άναρχο, γραφειοκρατικό, δυσκίνητο. Και τα πρόστιμα από την ΕΕ θα έρχονται συνέχεια. Και ο πολίτης δεν θέλει να πληρώσει για το σκουπίδι του. Και οι ιδιωτικές εταιρείες  που αναμένουν να διαχειριστούν τον όγκο των σκουπιδιών θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους  την υγεία του πολίτη και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Και επειδή δεν μας αρέσει μόνο η γκρίνια, έχουμε και προτάσεις :
1. Ας πούμε ειλικρινά στην ΕΕ πόσο άσχημα τα φέραμε τα πράγματα.
2. Ας  εκμεταλλευτούμε τον  χρόνο για να σχεδιάσουμε σωστά το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων με συναίνεση και με ευρύτατη διαβούλευση και όχι με στυλ αποφασίζω και διατάσσω, πιεζόμενοι από το Γ΄ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ.
 3. Ας ενημερώσουμε και τον πολίτη αλλά κυρίως και τους ΟΤΑ με διαφάνεια, για όλες τις πιθανές τεχνολογικές λύσεις. Χωρίς τους εργολάβους σκουπιδιών και τα συμφέροντα. Χωρίς υποσημειώσεις και «νυχτερινές» αποφάσεις ερήμην του λαού και των τοπικών φορέων.
4. Αφού πολλά  ΜΜΕ εμπλεκόμενα (?)  στο επιχειρηματικό παιχνίδι των σκουπιδιών αποσιωπούν την αλήθεια, ας ανοίξουμε τον διάλογο στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ που είναι ανοιχτά στην  διαφορετική άποψη. Ας τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και κάποιοι φορείς για να ενημερώσουν και να παραδεχτούν τα λάθη τους.
5. Ας εξηγήσουμε με απόλυτη διαφάνεια στον πολίτη όχι μόνο τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν αλλά κυρίως  τις επιπτώσεις στην υγεία του και στο περιβάλλον από την διαχείριση των απορριμμάτων. Ας του δώσουμε την πλήρη εικόνα. Και μετά ας συζητήσουμε τι πρέπει να γίνει.
6. Ας αφήσουμε προσωρινά ότι λειτουργεί, μέχρι να δούμε τι θέλει  ο κόσμος, τι μπορεί και τι πρέπει η  χώρα να υλοποιήσει σωστά. Και ας βάλουμε ένα στόχο : ότι μέχρι το 2016 ας πάμε σε μια ολοκληρωμένη λύση. Χωρίς ΧΥΤΑ και εργολαβικά συμφέροντα, χωρίς παράνομες χωματερές,  ΜΕ προηγμένες τεχνολογικές λύσεις οι οποίες θα είναι περιβαλλοντολογικά εφικτές και επιστημονικά παραδεκτές.
Για τους παραπάνω λόγους  ιδρύουμε περιβαλλοντική κίνηση πολιτών του Δήμου Νέστου ώστε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας ως κάτοικοι του δήμου μας, χρησιμοποιώντας κάθε  νόμιμο μέσο για την δικαίωση των αγώνων μας και προτείνουμε τα εξής:
α. διαλογή στην πηγή
β. κίνητρα στους πολίτες για κομποστοποίηση στο σπίτι
γ. ανακύκλωση έτσι ώστε τα απορρίμματα  που φτάνουν στις μονάδες επεξεργασίας  να είναι όσο το δυνατό λιγότερα αλλά και φιλικότερα προς το περιβάλλον για να είναι εφικτή η επαναχρησιμοποίηση του παραγόμενου κομπόστ (κηπουρική, γεωργία κλπ.)
δ. οι μονάδες επεξεργασίας να γίνονται σε απόσταση ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές έτσι ώστε να μην επηρεάζεται  η ποιότητα ζωής των κατοίκων της εκάστοτε περιοχής.
         Στην προκειμένη περίπτωση   οι κάτοικοι των χωριών Γέροντα και Ξεριά ( σε ποσοστό 99%) υπέγραψαν ενωμένοι ότι αρνούνται τον σκουπιδότοπο και την δημιουργία οποιασδήποτε παρέμβασης στην περιοχή τους και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Νέστου.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταγγέλλουμε το κατάπτυστο σχέδιο της μελέτης. Αναδεικνύουμε την προχειρότητα λήψης μιας τόσο σημαντικής απόφασης για το μέλλον του τόπου μας. Ενημερώνουμε όλους τους πολίτες του νομού μας για την ύποπτη ταχύτητα υλοποίησης των σχεδίων της περιφέρειας ΑΜΘ. Αντιδρούμε δυναμικά και με οποιοδήποτε μέσο μας δίνει ο νόμος και το Σύνταγμα ώστε να μην πραγματοποιηθεί ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ-έκτρωμα δίπλα στις αυλές των σπιτιών μας.
«Οικολογική Κίνηση Νέστου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ