Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Καταναλωτική μετανάστευση


ΕΔΩ και χρόνια έχει ξεκινήσει η μετανάστευση των Ελλήνων επιχειρηματιών σε άλλες χώρες και κυρίως στην όμορη Βουλγαρία για πολλούς και διάφορους λόγους, που κυρίως φυσικά ευνοούν την ύπαρξη νέων επιχειρήσεων, την εισροή ξένου κεφαλαίου και φυσικά αρκετές φοροαπαλλαγές.

M Και σαν να μην έφτανε αυτό, τελευταία άρχισε να μετακομίζει στις όμορες χώρες και η καταναλωτική δύναμη των Ελλήνων. Το διασυνοριακό εμπόριο και παρεμπόριο, μαστίζουν κυριολεκτικά την Μακεδονία και τη Θράκη. Οι Έλληνες τρέχουν να ψωνίσουν κυρίως στη Βουλγαρία και κατά δεύτερο λόγο στα Σκόπια. Ακόμη και ψωμί από γυρολόγους Βούλγαρους και Σκοπιανούς αγοράζουν οι Έλληνες, επειδή είναι φθηνότερο, χωρίς να μπορούν βεβαίως να ελέγξουν την ποιότητά του.
M Η Ομοσπονδία Εμπορικών – Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Έβρου με επιστολές της προς τους φορείς των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, ζήτησε «την απόλυτη και άμεση εφαρμογή του νόμου, που μεταξύ άλλων προβλέπει και την πάταξη του παραεμπορίου». Η Ομοσπονδία επικαλείται συγκεκριμένο άρθρο του σχετικού νόμου, το οποίο αναφέρει ότι είναι υποχρεωτική -με ευθύνη των τοπικών δημοτικών αρχών- η κατάσχεση και επιτόπου καταστροφή κάθε είδους εμπορευμάτων-απομιμήσεων που διακινούνται στην αγορά. Επίσης ζητεί μεγαλύτερη αστυνόμευση των λαϊκών αγορών.
M Σύμφωνα με υπολογισμούς των εμπορικών επιμελητηρίων των ακριτικών νομών, περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ «ζεστού» ελληνικού χρήματος διαρρέουν κάθε μήνα προς Βουλγαρία και Σκόπια, για την αγορά υπηρεσιών και προϊόντων. Μάλιστα οι «γείτονες» έχουν αναρτήσει ταμπέλες στα ελληνικά που διαφημίζουν τα φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες τους. Στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων καταναλωτών είναι τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, η βενζίνη, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες, οι επισκευές και βαφές των αυτοκινήτων, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αγοράζουν ακόμη και τα τρόφιμα της εβδομάδας. Θραύση κάνουν και τα κομμωτήρια, αφού το κούρεμα έχει μόλις δύο ευρώ στο Μοναστήρι των Σκοπίων.
M  «Ουρές» σχηματίζουν κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας και στα βενζινάδικα της γειτονικής Βουλγαρίας, όπου χιλιάδες γεμίζουν σε τακτική βάση τα ρεζερβουάρ τους. Στα παραμεθόρια πρατήρια η βενζίνη κοστίζει από 1,10 έως και 1,25 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,60 με 1,70 ευρώ που κοστίζει στη χώρα μας. Η προτίμηση στη φτηνότερη βουλγαρική βενζίνη οδήγησε τον τελευταίο χρόνο σε μπαράζ λουκέτων βενζινάδικων των νομών της ανατολικής Μακεδονίας.
Πολλοί τοπικοί φορείς έχουν προχωρήσει σε συμβολικούς αποκλεισμούς τελωνείων τόσο στις εξόδους προς Σκόπια όσο και προς Βουλγαρία.
M Πρόσφατα η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κίνησε εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε οι καταναλωτές να μην αγοράζουν ψωμί και προϊόντα ζύμης από Βούλγαρους γυρολόγους, που περνούν καθημερινά τα σύνορα, πωλούν τα προϊόντα τους και φεύγουν. Στις ανακοινώσεις τους αφ' ενός θέτουν θέμα ποιότητας και αφ' ετέρου επιβίωσης των επιχειρήσεών τους, αλλά και της ενίσχυσης της τοπικής και της συνολικής οικονομίας γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ