Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ευρεία σύσκεψη στις 20 Ιανουαρίου στη Δράμα για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Ευρεία σύσκεψη στη Δράμα για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό την Πέμπτη 20 Ιαν.

Κ. Παπακοσμάς θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού: «η Δράμα έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να αναδειχθεί όχι μόνο ως τόπος προορισμού αλλά και ως περιοχή από όπου πηγάζουν πολιτιστικά δρώμενα»



ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ πραγματοποιούνται στους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης, σχετικά με τα ζητήματα του Τουρισμού και του Πολιτισμού στην περιοχή.
Αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου και ώρα 10.30 το πρωί, στην αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» (παλιά αίθουσα νομαρχιακού συμβουλίου) της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας (όπως λέγεται πλέον η Νομαρχία), πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τον Τουρισμό – Πολιτισμό, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλου, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού – Τουρισμού κ. Κώστα Παπακοσμά και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κώστα Μιχαηλίδη.

Κ. Παπακοσμάς: «Η Δράμα έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να αναδειχθεί ως τόπος προορισμού»
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού – Πολιτισμού κ. Κώστα Παπακοσμά, ο οποίος θα είναι και ο κεντρικός εισηγητής του θέματος στη σημερινή σύσκεψη, και μας έκανε μια πρώτη δήλωση σχετικά με το ζήτημα. Τόνισε μάλιστα, ότι, η Δράμα «έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε να αναδειχθεί ως τόπος προορισμού». Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακοσμάς σημείωσε:
«Θα δούμε τους ανθρώπους του Τουρισμού και του Πολιτισμού στη Δράμα, σε μια πρώτη συζήτηση καταγραφής των ζητημάτων που απασχολούν αυτούς τους δύο τομείς. Θα είναι μια πρώτη γνωριμία για να χαράξουμε μαζί μια κοινή δράση. Αυτό έχει ξεκινήσει και για τους πέντε νομούς της Περιφέρειάς μας. Ταυτόχρονα στη συνάντηση αυτή έχουν κληθεί και οι περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς και οι εκπρόσωποι των Δήμων. Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιφέρεια θα πρέπει ενωμένοι να χαράξουν ένα δρόμο ανάπτυξης με όχημα τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Και η Δράμα έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να αναδειχθεί όχι μόνο ως τόπος προορισμού αλλά και ως περιοχή από όπου πηγάζουν πολιτιστικά δρώμενα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα σχετικά με τα ζητήματα αυτά. Πιστεύω ότι υπάρχει μια υποδομή η οποία προέρχεται από το Δήμο και την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Σαφέστατα θα αξιοποιήσουμε ό,τι υποδομή υπάρχει και θα την επεκτείνουμε κιόλας. Όταν λέω επεκτείνουμε, δεν εννοούμε μόνο κτίρια, αναφέρομαι σε κτίρια, ανθρώπους και όλα όσα συνιστούν την επέκταση αυτή».

Η σύσκεψη στην Περιφέρεια
Η πρώτη σύσκεψη σχετικά με τα ζητήματα Τουρισμού – Πολιτισμού έγινε στην Τρίτη στην έδρα της Περιφέρειας, με τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες των πέντε νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με θέμα την τουριστική ανάπτυξη, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, παρόντος του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού - Τουρισμού Κώστα Παπακοσμά και με τη συμμετοχή των Προέδρων των Συνδέσμων Ξενοδόχων: Θάσου Δημήτρης  Παπαδημητρίου, Δράμας Άγγελος Καλλίας, Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου. Συμμετείχαν επίσης οι Αντιπρόεδροι του Συνδέσμου  Ξενοδόχων Θράκης Σούλα Χρυσοστόμου και Απόστολος Αγκόρτζας,  ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας Ηλίας Κουμουλίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων & Ταξιδιωτικών Γραφείων Περιφέρειας Α.Μ.Θ Δημήτρης  Δολιανίτης, οι εκπρόσωποι των Τουριστικών Πρακτόρων Καβάλας Δημοσθένης Γεωργής και Θάσου Γιώργος Φραγκιόγλου.
Ο κ. Γιαννακίδης ζήτησε να πληροφορηθεί την ακριβή κατάσταση που υπάρχει από πλευράς προβολής της περιοχής μας ενόψει της τουριστικής περιόδου. Άκουσε με προσοχή τις προτάσεις των τουριστικών παραγόντων και αφουγκράστηκε την αγωνία τους για τη συμμετοχή της Περιφέρειας τουλάχιστον στις Βαλκανικές εκθέσεις τουρισμού στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η περιφερειακή σκέψη και στον τουρισμό ήταν διάχυτη στη σύσκεψη με την επισήμανση ότι θα πρέπει να εξεταστεί η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων στα διάφορα είδη τουρισμού.
«Για μας ο τουρισμός και ο πολιτισμός αποτελούν ισχυρά χαρτιά στην αναπτυξιακή μας πολιτική γι’ αυτό και έχει οριστεί ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης. Είμαστε εδώ να σχεδιάσουμε και να συνδιαμορφώσουμε από κοινού με τους τουριστικούς παράγοντες μια δυναμική τουριστική πολιτική» μετέφερε.
Ο Περιφερειάρχης συμφώνησε ότι μπορούν να στηρίξουν σε κεντρικό επίπεδο το αίτημα των τουριστικών πρακτόρων της περιοχής για ένταξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στους αγαπημένους προορισμούς των μαθητικών εκδρομών, δημιουργώντας και τις ανάλογες προϋποθέσεις. Επίσης, ο κ. Γιαννακίδης δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου το αίτημα για επιμήκυνση της χρονικής περιόδου των σχολικών εκδρομών καταθέτοντας παράλληλα και σε εύθετο χρόνο στους αιρετούς Περιφερειάρχες την πρόταση να ενισχυθεί η Ελλάδα σαν προορισμός των μαθητών. Αναγνώρισε ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη του τουριστικού προϊόντος. 
Ο κ. Παπακοσμάς από την πλευρά του ενημέρωσε ότι πραγματοποιούνται συσκέψεις για τους τομείς των αρμοδιοτήτων του σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με σκοπό τον εντοπισμό και στη συνέχεια την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Τόνισε δε ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα της επιτρέψουν να μεταμορφωθεί σε τόπο προορισμού για δώδεκα μήνες το χρόνο. Αναφορικά με τη συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού διέκρινε ότι αποτελούν μεν σημαντικό εργαλείο τουριστικής προβολής, όχι όμως το μοναδικό, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να αξιοποιούνται σωστά και μετέφερε ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει τη συμμετοχή σε παρόμοιες εκθέσεις όσων σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής.
Στην προσπάθεια που επιχειρεί η Περιφέρεια για την ανάπτυξη, ανάδειξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος έγινε σαφής ο καθοριστικός ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών της ΠΑΜ-Θ.
 Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι θα εξετάσουν από κοινού το όλο μάρκετινγκ σε σχέση με το τουριστικό προϊόν της περιοχής, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη δημιουργίας ενός οργανογράμματος σχετικού με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ