Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Κυρία υπουργέ, ιδού ο στρατός των ανέργων σας!

28-29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ
Στη Δράμα η υπ. Εργασίας Λούκα Κατσέλη

Κυρία υπουργέ, ιδού ο στρατός των ανέργων σας!

Η Δράμα είναι ένας νομός που σβήνει!!!


Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων του Νομού Δράμας, η Βουλευτής κ. Χαρά Κεφαλίδου, το τελευταίο διάστημα προχώρησε σε κύκλο επαφών με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για την ενημέρωση και αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει το νομό και των Εργασιακών Σχέσεων.
Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011, στο πλαίσιο συνεργασίας με την Υπουργό Εργασίας κα Λούκα Κατσέλη, η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου πρότεινε στην υπουργό τον καθορισμό συνάντησης με εκπροσώπους των Κοινωνικών Φορέων του Νομού, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, ώστε να δοθούν εξειδικευμένες λύσεις με παρεμβάσεις και προτάσεις του Υπουργείου.
Η υπουργός κα Λούκα Κατσέλη αποδέχτηκε την πρόταση – πρόσκληση της βουλευτού και έτσι την 28η-29η Ιανουαρίου 2011 η Υπουργός Εργασίας μαζί με Κλιμάκιο Συνεργατών του Υπουργείου θα βρίσκεται στην Δράμα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Δραμινής βουλευτού με στόχο τον εξαντλητικό διάλογο με όλους του εμπλεκόμενους φορείς στην κατεύθυνση υλοποίησης ενός Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης διαμορφωμένου ειδικά για τις ανάγκες του Νομού Δράμας.

Έκρηξη ανεργίας στη Δράμα
Η ανεργία στη Δράμα είναι στα υψηλότερα ποσοστά που γνώρισε ποτέ ο νομός. Μετά την αποχώρηση του φασόν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Δράμα συνεχίζει να γνωρίζει όλο και χειρότερες ημέρες. Το κλείσιμο του εργοστασίου της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας», ήρθε για να αποτελειώσει ό,τι είχε απομείνει από βιομηχανία στο νομό. Εκατοντάδες οικογένειες έμειναν χωρίς δουλειά και δεκάδες παράπλευρα επαγγέλματα έχασαν τεράστια ποσά από εισοδήματα.
Οι επιχειρήσεις συνέχισαν να φθίνουν και να κλείνουν η μία μετά την άλλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι, οι περισσότερες βιοτεχνίες μετακόμισαν στη Βουλγαρία, χωρίς να γίνει καμιά απολύτως προσπάθεια από την Πολιτεία, να τις κρατήσει στον τόπο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας, η οποία μάζεψε τα μηχανήματά της μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο και έφυγε στη Βουλγαρία. Όταν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι, που δεν γνώριζαν τίποτα, πήγαν στη δουλειά, οι εγκαταστάσεις ήταν άδειες. Και το σπουδαιότερο απ’ όλα; Το ίδιο το Εργατικό Κέντρο δήλωνε άγνοια!
Μπορούμε να πούμε ότι η Δράμα έχει μια μεγάλη πρωτιά: την ανεργία και την ανυπαρξία έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανέγερση των φυλακών Νικηφόρου. Έργο το οποία ξεκίνησε με μεγάλη δυσκολία και έχει μείνει στο τελείωμά του. Πάνω από 15 μήνες τώρα, το έργο έχει σταματήσει. Χρειάζονται 5 εκατομμύρια ευρώ για την αποπεράτωσή του.
Ο νότιος περιφερειακός δακτύλιος ο οποίος έμεινε στη μέση. Ο δρόμος ξεκίνησε από τη διασταύρωση του Μυλοποτάμου και σταμάτησε στη διασταύρωση των Κουδουνίων. Για το έργο αυτό, ολόκληρο παρασκήνιο παίχτηκε, το οποία ακόμα δεν έχει βρει το δρόμο του. Φυσικά, υπάρχει πάντα η σύνδεση του νομού Δράμας με την Εγνατία Οδό. Ο μοναδικός νομός που δεν έχει σύνδεση μέσω καθέτου με την Εγνατία!
Στη Δράμα έχουν γίνει κατά καιρούς συνέδρια για την ανάπτυξή του, αλλά επί της ουσίας όλα παρέμειναν στα λόγια και τίποτα περισσότερο. Η Δράμα αργοπεθαίνει. Η πολιτεία προφανώς δεν εννοεί να το καταλάβει. Αλλά και αν το καταλαβαίνει, δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό. Διάφοροι υπουργοί επισκέπτονται συχνά-πυκνά την πόλη και το νομό. Μιλάνε με τους παράγοντες του τόπου, ακούνε, υπόσχονται και φεύγουν. Σπανίως γίνονται όσα μας υπόσχονται και ακόμα πιο σπάνια τους ξαναβλέπουμε να επιστρέφουν!
Σήμερα, οι λιγοστοί εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στις λιγοστές επιχειρήσεις που προσπαθούν να ορθοποδήσουν ακόμα στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας, εργάζονται με παράλογες συμβάσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν τη νέα σύμβαση εργασίας δεχόμενοι μείωση μέχρι και 9% του μισθού τους. Και να σκεφτεί κανείς ότι η ΝΕΟΓΑΛ είναι από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις στο νομό Δράμας.
Αν λοιπόν η ΝΕΟΓΑΛ εξαναγκάζει τους εργαζομένους της σε τέτοιες συμβάσεις, βάλτε με το νου σας τι γίνεται σε άλλες επιχειρήσεις, στις οποίες επικρατεί και ο νόμος της σιωπής. Υπάρχουν επιχειρήσεις στη Δράμα, οι οποίες ανοίγουν με 2-3 άτομα καθημερινά, και όταν κλείσουν κάποια καλή δουλειά, καλούν πίσω κάποιους από τους εργαζομένους τους που τους έχουν …στο σπίτι και περιμένουν στο τηλέφωνο, για να δουλέψουν για 10-20 μέρες. Και μετά πάλι στην αφάνεια!
Τι θα δει στη Δράμα η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη; Θα δει όλα αυτά; Προφανώς η ίδια τα γνωρίζει καλύτερα από εμάς. Τα λόγια πια δεν έχουν νόημα. Χρειάζονται πράξεις και έργα κα Κατσέλη και κα Κεφαλίδου και λοιπές κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης! Χρειάζονται πράξεις και έργα, για να μπορέσει αυτός ο τόπος να ορθοποδήσει!
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ