Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΣΠ-ΤΕΙ: Το ΤΕΙ Δράμας έχει πρότυπες εγκαταστάσεις και δεν είναι στα σχέδια για να κλείσει

Από τη συνέντευξη Τύπου στο ΤΕΙ Δασοπονίας Δράμας. Στο μέσον, ο γραμματέας της ΠΑΣΠ-ΤΕΙ Δράμας Κων/νος Κατσινίκας, και δεξιά ο Αλέξανδρος Θεοδωράκος γραμματέας της ΠΑΣΠ-ΤΕΙ και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΣΠ-ΤΕΙ & ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Το ΤΕΙ Δράμας έχει πρότυπες εγκαταστάσεις και δεν είναι στα σχέδια για να κλείσει

Οι φοιτητές Δασοπονίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, αποκτούν αυτόνομη και πλήρη άσκηση με την έκδοση του οδηγού των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους



Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου, ο κ.  Θεοδωράκος Αλέξανδρος, γραμματέας της ΠΑΣΠ-ΤΕΙ και Μέλος του Εθνικού Συμβουλιου ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενημερώσει φοιτητές και διοίκηση του ΤΕΙ Δράμας, όσον αφορά τις εξελίξεις στα ιδρύματα αυτά.
Το πλαίσιο της ενημέρωσής του, αφορούσε τρεις κύριους άξονες:
- Το Κείμενο Διαβούλευσης για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της εκπαίδευσης,
- τον «Καλλικράτη» στην εκπαίδευση και,
- την έκδοση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων του αποφοίτων ΤΕΙ Δασοπονίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου κ.α.
Στη σχετική ενημερωτική συνάντηση που έγινε στην αίθουσα συσκέψεων του ΤΕΙ Δασοπονίας Δράμας, συμμετείχαν επίσης: Ο κ. Κων/νος Κατσινίκας μέλος της ΠΑΣΠ-ΤΕΙ Δράμς, ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ γραμματέας ΠΑΣΠ – ΤΕΙ Δράμας και η κα. Βασιλική Καζάνα, προϊσταμένη του Τμήματος Δασοπονίας Δράμας.
Τη συνέντευξη Τύπου του κ. Θεοδωράκου, προλόγισε ο κ. Κατσινίκας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ΠΑΣΠ-ΤΕΙ Δράμας είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, καθώς την εμπιστεύθηκε το 75% των σπουδαστών τις περυσινές φοιτητικές εκλογές. Σημείωσε επίσης ο κ. Κατσινίκας, ότι, «το ΤΕΙ Δράμας αποτελεί αναπόσπαστο μοχλό της ανάπτυξης της περιοχής μας και ότι θα πρέπει να δούμε την ενίσχυσή του ενδεχομένως και με άλλες ειδικότητες, καθώς οι εγκαταστάσεις του θεωρούνται πρότυπες μεταξύ των άλλων ΤΕΙ της Περιφέρειας. Σημείωσε τέλος, ότι, υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη, που είναι η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που εκκρεμούσαν για τις ειδικότητες και του τμήματος Δασοπονίας και της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα πλήρους άσκησης των επαγγελμάτων μας».

Ο «Καλλικράτης» στην εκπαίδευση
Την ενημέρωση σχετικά με τις τρεις παραπάνω ενότητας που αναφέρθηκε στην αρχή, δηλαδή: Για το Κείμενο Διαβούλευσης για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της εκπαίδευσης, για τον «Καλλικράτη» στην εκπαίδευση και για την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, έκανε ο φιλοξενούμενος στη Δράμας κ. Αλέξανδρος Θεοδωράκος, γραμματέας ΠΑΣΠ-ΤΕΙ και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Αναφορικά με το ζήτημα του «Καλλικράτη» στην εκπαίδευση ο κ. Θεοδωράκος είπε:
«Αυτή τη στιγμή θα υπάρξει ένα κείμενο διαβούλευσης για τον «Καλλικράτη» στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η ΠΑΣΠ και η ΠΑΣΠ ΤΕΙ Δράμας πιστεύουν ότι τα ΤΕΙ είναι μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης και είναι μοχλός καταπολέμησης αυτής της αστυφιλίας που παρατηρούμε συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργείται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Βλέπουμε όλοι στο ΤΕΙ Δράμας, ότι οι εγκαταστάσεις είναι πρότυπες. Η δική μας λογική για τον «Καλλικράτη» στην εκπαίδευση είναι η εξής: μιλάμε για συγχώνευση τμημάτων όμορων γνωστικών αντικειμένων για να μην υπάρχει επικάλυψη στην αγορά εργασίας αργότερα και να υπάρχει δυνατότητα από νέους ανθρώπους που έρχονται και σπουδάζουν Δασοπόνοι, για παράδειγμα, να βρίσκουν δουλειά πιο εύκολα, άρα μιλάμε για συνενώσεις όμορων γνωστικών αντικειμένων και παράλληλα μιλάμε για αξιολόγηση κτιριακών υποδομών και όσα ΤΕΙ πληρούν τις προϋποθέσεις για να υπάρχουν ως ιδρύματα και να επεκταθούν ενδεχομένως, γιατί υπάρχει και μια τεράστια έκταση εδώ στο ΤΕΙ της Δράμας των 100 στρεμμάτων, αυτά τα ΤΕΙ να συνεχίσουν να υπάρχουν, να παραμείνουν, να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν ως πόλοι ανάπτυξης της περιοχής. Εμείς πιστεύουμε ότι, το ΤΕΙ Δράμας πρέπει να υπάρχει, πιστεύω ότι θα υπάρχει, καθώς και με κάποιες συνομιλίες που είχαμε με παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και με το συμβούλιο γραμματέων της ΠΑΣΠ ΤΕΙ που έγινε στην Αθήνα πριν από 4 ημέρες, ειπώθηκε ότι το ΤΕΙ Δράμας είναι ένα ΤΕΙ με πρότυπες εγκαταστάσεις, πάνω σ’ αυτή τη λογική κινούμαστε.
Θέλουμε εδώ να ενδυναμωθεί το ΤΕΙ, να υπάρχει η δυνατότητα περιφερειακής ανάπτυξης και το ΤΕΙ να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.
Είχα μια συνάντηση και με την προϊσταμένη του τμήματος, με ενημέρωσε για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν το ΤΕΙ και έμεινα εντυπωσιασμένος από την ενημέρωση την οποία μου έκανε».

Κείμενο διαβούλευσης
Για το κείμενο διαβούλευσης σχετικά με τις αλλαγές στο νόμο πλαίσιο, ο κ. Θεοδωράκος σημείωσε ότι:
«Όσον αφορά το ζήτημα του κειμένου διαβούλευσης και τις αλλαγές για το νόμο πλαίσιο για τις αλλαγές για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ όπως επίσης και η ΠΑΣΠ ΤΕΙ Δράμας, έχει εκφραστεί θετικά για το 90% των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή στο σύνολο των ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω του θεσμικού πλαισίου. Για μας, θα πρέπει να καταπολεμηθούν οποιαδήποτε φαινόμενα υπάρχουν – ευτυχώς δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ – φαινόμενα διαφθοράς, συναλλαγής, διαπλοκής, θα πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική ότι οι φοιτητές φταίνε για όλα, και να θυμίσω ότι ο προηγούμενος νόμος της Γιαννάκου, ο προηγούμενους νόμος πλαίσιο για τον οποίο οι φοιτητές είχαν βγει στο δρόμο, ήταν της λογικής ότι οι φοιτητές φταίνε για όλα, θα πρέπει να μπουν σε μια άλλου είδους λογική ανάπτυξης των ιδρυμάτων μας, και σε μία άλλου είδους λογική διαφάνειας και καθαρών σχέσεων εμπιστοσύνης, μεταξύ φοιτητών, ακαδημαϊκών, πολιτείας ενώ και την τοπική κοινωνία.
Ο καινούριος νόμος φέρνει κάποιες διατάξεις οι οποίες είναι πάρα πολύ καλές, όπως είναι το σπάσιμο της γραφειοκρατίας μέσω της κάρτας του σπουδαστή. Όπως είναι η αξιολόγηση των καθηγητών από ξένους αξιολογητές, όπως είναι η αξιολόγηση των καθηγητών ουσιαστικά από τους φοιτητές, όπως είναι ο ακαδημαϊκός συνήγορος, όπως είναι η δυνατότητα της εκμετάλλευσης της έρευνας που μπορεί να κάνει κάποιος φοιτητές μέσω της πτυχιακής του ή της εκμετάλλευσης της έρευνας από το ΤΕΙ ως προς την παραγωγή για να μπορεί να επανεπενδύσει κάποια χρήματα που θα κερδίσει μέσα από την έρευνα την οποία κάνει.
Εμείς σε όλα αυτά τα ζητήματα συμφωνούμε. Όπως επίσης συμφωνούμε και με την κατάργηση της μονιμότητας των καθηγητών σε τρεις βαθμίδες αυτή τη στιγμή στην Ανώτατη Εκπαίδευση και δη στα ΤΕΙ. Στη βαθμίδα του ειδικού τεχνικού προσωπικού, στη βαθμίδα του καθηγητή εφαρμογών και στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή. Και γιατί το λέμε αυτό. Γιατί παρατηρούμε αυτή τη στιγμή, σε διάφορα ΤΕΙ της χώρας, δύο και τρεις καθηγητές μαθήματα δύο ωρών να μη διδάσκουν οι δύο για παράδειγμα και να διδάσκει ο ένας, δηλαδή μιλάμε για δύο και τρεις καθηγητές σε ίδιο γνωστικό αντικείμενο, όπως επίσης παρατηρούμε αυτή τη στιγμή να υπάρχει μια ασυδοσία από την πλευρά των διοικήσεων των ιδρυμάτων. Εκεί που κρατάμε τις επιφυλάξεις μας είναι ακριβώς το τελευταίο και είναι στο συμβούλιο διοίκησης. Για μας, δεν πρέπει να απεμποληθεί το δικαίωμα των φοιτητών να εκφράζονται και μέσα από τη διαδικασία εκλογών διοικήσεων αλλά από εκεί και πέρα προφανώς θα πρέπει να δούμε ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν θεσμικές, έτσι ώστε να μην έχουμε αυτή την κακοδιαχείριση που υπάρχει σήμερα».

Επαγγελματικά δικαιώματα
Αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων από τα τμήμα ΤΕΙ Δασοπονίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, ο γραμματέας της ΠΑΣΠ-ΤΕΙ κ. Θεοδωράκος σημείωσε:
«Το τρίτο ζήτημα αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα, ο σύντροφος Κατσινίκας έθεσε το πλαίσιο και τι αφορά αυτή τη στιγμή το ΤΕΙ της Δράμας. Το ΤΕΙ της Δράμας το αφορά η έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στην ειδικότητα Δασοπονίας και στην ειδικότητα της Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Έχουν υπογραφεί απ’ όλα τα συναρμόδια υπουργεία τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων που είχαν βγει προς δημόσια διαβούλευση από τον υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο. Στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτά τα προσχέδια επαγγελματικών δικαιωμάτων. Είναι σχέδια επαγγελματικών δικαιωμάτων που δίνουν αυτόνομη και πλήρη άσκηση επαγγέλματος στους αποφοίτους των ΤΕΙ των αντίστοιχων ειδικοτήτων που είπα και πριν, και προφανώς είναι μια πρώτη κατάκτηση που έχουν πετύχει οι φοιτητές των ΤΕΙ της χώρας, όπου υπάρχουν αντίστοιχες ειδικότητες.
Και παράλληλα, είναι μία ήττα συντεχνιών, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, καλώς ή κακώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην εξουσία. Και μιλάω για το Τεχνικό Επιμελητήριο, τις σχολές ΣΤΕΘ και για το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το ΓΕΩΤΕΕ, που ουσιαστικά έκλεινε το μέλλον σε έναν σημερινό φοιτητή και αυριανό εργαζόμενο των ΤΕΙ.
Αυτό που θα ήθελα να πω κλείνοντας, είναι ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις φοιτητικές εκλογές και στο ΤΕΙ της Δράμας. Τα τελευταία χρόνια, η ΠΑΣΠ ΤΕΙ Δράμας είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στα ΤΕΙ σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας, πιστεύω ότι οι φοιτητές θα εκφραστούν και φέτος και θα εκτιμήσουν εκ των πραγμάτων για  το τι έργο έχει κάνει η ΠΑΣΠ ΤΕΙ Δράμας όλα αυτά τα χρόνια, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνω το κέντρο εξυπηρέτησης σπουδαστών που είναι ένα υπέροχο έργο μετά από πρόταση των σπουδαστών σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ιδρύματος, αλλά παράλληλα θα κριθούν και πολιτικές οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ΤΕΙ Δράμας και ως προς την κοινωνία αλλά και προς την αυριανή παραγωγή που μπορεί να υπάρχει σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Μείωση εισακτέων
Σε σχετική ερώτηση για τη μείωση των εισακτέων μέχρι και 50% που ζητούν οι διοίκησης των ΤΕΙ της χώρας, ο κ. Θεοδωράκος σημείωσε:
«Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ενοποίηση των γνωστικών αντικειμένων έτσι ώστε το πτυχίο να αποκτήσει μια αξία αύριο το πρωί, για να μην υπάρχει άκρατη εξειδίκευση στο πτυχίου. Μιλάμε για γενίκευση των γνωστικών αντικειμένων, γενίκευση του πτυχίου, και ένα πτυχίο ισχυρό για την αγορά εργασίας, που η εξειδίκευση θα είναι μέσα από διάφορες κατευθύνσεις. Το να γυρνά μια διοίκηση και να ζητά μείωση των εισακτέων, έχει να κάνει, πρώτον, με κάποια μελέτη την οποία θα μπορούσε να είχε κάνει και δεν έχει κάνει καμία. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε σπασμωδικές κινήσεις από τις διοικήσεις τόσο της συνόδου των Πρυτάνεων όσο και της συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, οι οποίες ουσιαστικά δεν εξυπηρετούν σε έναν ομαλό διάλογο για το πώς θέλουμε την Ανώτατη Εκπαίδευση αύριο το πρωί. Προφανώς και θα πρέπει να υπάρχει ένα φιλτράρισμα καλύτερο, αλλά είναι ένα πρόβλημα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ότι της Τριτοβάθμιας, και μπορούμε τα προβλήματα της Δευτεροβάθμιας να τα μετακυλύουμε στην Τριτοβάθμια, γιατί θυμόμαστε πάρα πολύ καλά, η βάση του 10 τι αποτέλεσμα είχε στα ΤΕΙ της περιφέρειας ήταν καλά και είχαν αξιολογηθεί σωστά.
Είμαστε αρνητικοί με τον τρόπο που το προβάλουν και με τη λογική που λέει κατά 50% μείωση. Πιστεύουμε ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει μείωση, αλλά προφανώς σε ένα τμήμα στο οποία υπάρχει ζήτηση από την αγορά εργασίας, δεν μπορεί να υπάρχει μείωση».

Δεν κλείνουν τα ΤΕΙ της Δράμας
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα όσα ακούγονται σχετικά με το κλείσιμο του ΤΕΙ Δράμας, ο κ. Θεοδωράκος τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο και επισήμανε:
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο διαβούλευσης για τον «Καλλικράτη». Να το ξεκαθαρίσουμε, είναι μια παραφιλολογία, η οποία αναπτύσσεται από το καθηγητικό κατεστημένο πανελλαδικά, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι καθηγητές και να κρατάνε τα γνωστικά τους αντικείμενα πόλεις, στις οποίες δεν θα έπρεπε να υπάρχει ΤΕΙ για να είμαι σαφής. Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αναφέρω το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας με δύο φοιτητές, με δέκα καθηγητές, οι οποίοι δεν θέλουν να φύγουν από την Ηγουμενίτσα. Είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Άρα προφανώς, όταν πετάμε ένα πυροτέχνημα, αυτό δημιουργεί αντιδράσεις, αλλά δημιουργεί και αντιδράσεις στον κόσμο και ούτως καθεξής.
Το βασικό για μας το οποίο θα υπάρχει, είναι η αξιολόγηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, η αξιολόγηση ενός τμήματος κατά πόσο μπορεί να βγάζει προς τα έξω αποφοίτους οι οποίοι έχουν αντικείμενο στην αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή, όπου οι Δασοπόνοι για παράδειγμα. Πάνω σ’ αυτή τη λογική, δεν πιστεύουμε και είναι η άποψή μας, ότι θα κλείσει το ΤΕΙ Δράμας. Για μας το ΤΕΙ Δράμας πρέπει να υπάρχει και θα παραμείνει για πολλούς λόγους».
Αναφορικά με το ζήτημα του νέου υπό ίδρυση τμήματος Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, ο κ. Θεοδωράκος είπε ότι: «είμαστε υπέρ της ίδρυσης νέων τμημάτων στο ΤΕΙ Δράμας, αλλά θα πρέπει να το ξαναδούμε, αν αυτό το τμήμα θα είναι τμήμα βιοτεχνολογίας τροφίμων ή κάποιο άλλο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ