Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Η ΝΕΟΓΑΛ χρησιμοποιεί μεταλλαγμένα;

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ο νέος κατάλογος της γνωστής παγκόσμιας οικολογικής οργάνωσης Greenpeace για το Α΄ Εξάμηνο 2011 για τα μεταλλαγμένα με τίτλο: «Οδηγός καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα».
Είναι ένας κατάλογος στον οποίo αναφέρεται η πρόοδος που έχουν κάνει διάφορες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όσον αφορά τα προϊόντα του φρέσκου γάλακτος, του γάλακτος υψηλής παστερίωσης, του γάλακτος μακράς διαρκείας, τα κοτόπουλα, τα αυγά, τα αλλαντικά και το κρέας καθώς και τα ψάρια ιχθυοτροφείου.
M Μεταξύ λοιπόν των επιχειρήσεων αυτών, στον κατάλογο της Greenpeace βρίσκεται και η ΝΕΟΓΑΛ Δράμας, στην παραγωγή του φρέσκου γάλακτος. Και μάλιστα η επιχείρηση βρίσκεται στο κόκκινο, στο βαθύ κόκκινο θα έλεγα κανείς, χωρίς να έχει κάνει καμιά πρόοδο σ’ αυτό το ζήτημα.
M Με βαθμολογία στην κλίμακα από 0 έως το 10, με το 0 να είναι ο χειρότερος βαθμός όπου δεν σημειώνεται καμιά πρόοδο και 10 να είναι στο πράσινο όπου η όποια εταιρεία συμμορφώθηκε στη μη χρήση μεταλλαγμένων, η ΝΕΟΓΑΛ και η ΔΕΛΤΑ βρίσκονται στο 5,9  και μάλιστα με κόκκινο κάθετος βέλος, που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν έχουν κάνει πρόοδο στη χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων, αντίθετα έχουν και πτωτική τάση στη βαθμολογία.
M Αναφορικά με το φρέσκο γάλα και προς τα πάνω βρίσκονται οι εταιρείες: Αμερικανική Γεωργική Σχολή 7,9 - ΔΩΔΩΝΗ 8,8 – ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ 8,8 – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑ  9,0 – ΡΟΔΟΠΗ 9,6 – ΟΛΥΜΠΟΣ 9,6 – ΚΡΙ-ΚΡΙ 9,6 – ΣΕΡΓΑΛ 10,0 – ΜΕΒΓΑΛ 10,0 – ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ 10,0 – ΑΓΝΟ 10,0.
M Τα μεταλλαγμένα είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν με φυσικό τρόπο. Διασταυρώνονται με φυσικούς οργανισμούς, αναπαράγονται, μεταναστεύουν και μεταφέρονται με απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
M Οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία αναφέρονται στην εμφάνιση αλλεργιών, στην αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, και στην τοξική δράση. Όσον αφορά το περιβάλλον, επέρχεται η αλλοίωση της βιοποικιλότητας, αύξηση χρήσης φυτοφαρμάκων, αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα αντίστοιχα, μεταφορά γονιδίων και γενετική επιμόλυνση σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες.
M Στην Ελλάδα τα μεταλλαγμένα βρίσκονται κυρίως στις ζωοτροφές. Η σόγια, το καλαμπόκι και το βαμβάκι /βαμβακόπιτα αποτελούν βασικά συστατικά της διατροφής των ζώων και των ψαριών εκτροφής, τα οποία καταλήγουν στο πιάτο μας ως ζωικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ