Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Στ. Νταγκλής: «Περίεργη η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να επιτραπεί η δόμηση σε περιοχές Natura»

«Ξαφνικά, κάποιοι δικαιούχοι θα βρεθούν με μεγάλα κτήματα, με μεγάλες εκτάσεις γης, σε περιοχές οι οποίες μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να δομηθούν, άρα γι’ αυτούς ήταν εκτάσεις οι οποίες δεν είχαν «καμία αξία» και ξαφνικά αυτές οι εκτάσεις θα πάρουν πάρα πολύ μεγάλη αξία».




ΤΟ NATURA 2000, είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους. Αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία της φύσης και ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση της φύσης. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1992 με την υιοθέτηση της οδηγίας των οικοτόπων, η οποία συμπληρώνει την οδηγία για τα πουλιά (79/409/ΕΟΚ) και από κοινού αποτελούν τη νομική βάση του δικτύου.

Του Θανάση Πολυμένη

Η Οδηγία για την προστασία των άγριων πτηνών απαιτούσε την δημιουργία Ειδικών Ζωνών Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Η Οδηγία των Οικοτόπων παρομοίως απαιτούσε τη δημιουργία Ειδικών Ζωνών Προστασίας για τα υπόλοιπα είδη και το περιβάλλον. Από κοινού αυτές οι ζώνες δημιουργούν τις περιοχές του δικτύου Φύση 2000.
Η οδηγία του 1992 για τους οικοτόπους επιβάλλει σε κάθε χώρα της Ε.Ε. να ξεχωρίσει τις γεωγραφικές εκείνες περιοχές, που η σπουδαιότητα της οικολογικής τους ταυτότητας τις καθιστά τόπους ευρωπαϊκής σημασίας. Επιπλέον, ζητά από τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν διαχειριστικά σχέδια για τις συγκεκριμένες περιοχές. Τα σχέδια αυτά πρέπει να συνδυάζουν αρμονικά τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και να είναι ενταγμένα σε στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, έρχεται τώρα με ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο προκαλεί τριγμούς και διαφορετικά αντικρουόμενα συμφέροντα και επιτρέπει μεταξύ άλλων τη δόμηση στις περιοχές που βρίσκονται εντός του Δικτύου Natura, από 4 στρέμματα που είναι μέχρι σήμερα, στα 10 στρέμματα.
Όπως είναι γνωστό, οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι προς το παρόν ανάγκασαν την υπουργό κα Μπιρμπίλη να κάνει πίσω και να δηλώσει ότι, έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα μπορούν όσοι θέλουν να δομήσουν στα 4 στρέμματα γης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, πολλοί θα τρέξουν να πάρουν άμεσα έναν αριθμό πρωτοκόλλου για να έχουν την άνεση να δομήσουν κάποια στιγμή στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Οικολογική Κίνηση Δράμας
Η εφημερίδα μας μίλησε με τον πρόεδρο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας κ. Σταύρο Νταγκλή, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο, το οποί χαρακτήρισε και «καυτή πατάτα», την οποία δεν άγγιξε ποτέ καμιά κυβέρνηση εδώ και 40 χρόνια! Ο κ. Νταγκλής επισημαίνει ακόμα ότι, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ξαφνικά να δώσει μεγαλύτερη αξία σε εκτάσεις γης, οι οποίες δεν είχαν καμιά χρηματική αξία. Και ξαφνικά, κάποιοι θα βρεθούν με εκτάσεις γης, οι οποίες θα αποκτήσουν απότομα μεγάλη χρηματική αξία.
Συγκεκριμένα, σημειώνει ο κ. Νταγκλής:
«Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο κατεβάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, και που ασχολείται με θέματα τα οποία δεν είχε αγγίξει καμία κυβέρνηση τα τελευταία 40 χρόνια. Ήταν μια «καυτή πατάτα» για όλες τις κυβερνήσεις.
Χρόνια προβλήματα δόμησης υπήρχαν σε όλη την επικράτεια, απίστευτες παρανομίες γίνονταν και γίνονται, βλέπε αυθαίρετα, βλέπε ανοικοδόμηση σε νησιά και σε περίεργες περιοχές… Θέλω να πιστεύω ότι είναι μια προσπάθεια η οποία θα έχει ένα καλό τέλος.
Βέβαια, σαν πρώτη εικόνα και σαν πρώτη μελέτη που έχουν οι περισσότερες οικολογικές οργανώσεις και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Κινήσεων, βλέπουμε ότι το να επιτραπεί η δόμηση σε περιοχές Natura, είναι λίγο περίεργη απόφαση. Διαφωνούν όλες οι οικολογικές κινήσεις και οι οικολογικές οργανώσεις, γιατί γίνεται μια αναφορά σε περιοχές οι οποίες μέχρι τώρα είχαν μια απόλυτη προστασία. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αγγιχτούν οι περιοχές Natura, είναι μικρές οι εκτάσεις και μας κάνει εντύπωση η αναφορά στις περιοχές αυτές, για ποιο λόγο γίνεται. Ξαφνικά, κάποιοι δικαιούχοι θα βρεθούν με μεγάλα κτήματα, με μεγάλες εκτάσεις γης, σε περιοχές οι οποίες μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να δομηθούν, άρα γι’ αυτούς ήταν εκτάσεις οι οποίες δεν είχαν «καμία αξία», ξαφνικά αυτές οι εκτάσεις θα πάρουν πάρα πολύ μεγάλη αξία».

Σαν να λέμε δηλαδή κ. Νταγκλή, ότι, κάποιοι θα «αναγκαστούν» να κάνουν συγχωνεύσεις οικοπέδων τα οποία κάποια στιγμή θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν για να κτίσουν είτε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ή κάτι άλλο!

«Αυτό ακριβώς θα συμβεί. Μια μικρή έκταση που είχε κάποιος μέχρι σήμερα σε μια περιοχή Natura, είχε μικρή αξία γιατί δεν μπορούσε να δομήσει ή δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο να την αξιοποιήσει προς όφελός του. Βλέπουμε ξαφνικά όμως τώρα, ότι αυτές οι εκτάσεις παίρνουν μεγάλη αξία. Οι περιοχές αυτές είναι ιδιαιτέρου κάλλους και αν δώσουμε δόμηση εκεί μέσα, θα αποκτήσουν τεράστια αξία!
Η αντίληψη η οποία περνάει το υπουργείο, είναι ότι και οι περιοχές αυτές χρειάζονται την ανθρώπινη παρουσία. Περνάει μια αντίληψη το υπουργείο, η οποία λέει: φύση χωρίς τον άνθρωπο δεν νοείται. Αυτό μπόρεσα να καταλάβω τουλάχιστον από όσο μελέτησα τις απόψεις της κας Μπιρμπίλη.
Εμείς αυτό που λέμε είναι, ναι, φύση χωρίς άνθρωπο δεν γίνεται. Περιβάλλον χωρίς άνθρωπο δεν γίνεται. Ανάπτυξη χωρίς άνθρωπο και ισόρροπη ανάπτυξη δεν γίνεται. Αλλά υπάρχουν και μερικές περιοχές, στις οποίες δεν είναι ανάγκη να υπάρχει άνθρωπος. Γι’ αυτό θεσπίστηκαν και αυτές οι ζώνες Natura, για να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Είμαστε η πρώτη χώρα η οποία έρχεται και δημιουργεί αυτή την κατάσταση. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος, με τη διαβούλευση και με τις πιέσεις, ίσως να πάρει πίσω κάποια από αυτά η κα. Μπιρμπίλη. Γιατί δεν είναι μόνο οι οικολογικές οργανώσεις οι οποίες αντιδρούν, αλλά αντιδρούν και Επιμελητήρια, αρκετοί είναι απέναντι, και κάποιοι βουλευτές είναι απέναντι, θα δούμε το επόμενο διάστημα τι θα γίνει μ’ αυτή την ιστορία»

Φυσικά ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους που αντιδρά κ. Νταγκλή! Δεν είναι οι ίδιοι λόγοι οι δικοί σας με αυτούς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα!

«Σαφέστατα! Ακριβώς… έχεις δίκιο σ’ αυτό. Ο καθένας αντιδρά για διαφορετικό τμήμα. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο νομοσχέδιο, υπάρχουν  πάρα πολλές τρύπες οι οποίες έχουν μείνει ανοικτές όλα αυτά τα χρόνια, γι’ αυτό πιστεύω ότι ίσως θα κρατήσει αρκετά η διαβούλευση. Θα έχουμε αντιδράσεις. Ήδη το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών οργανώσεων ετοιμάζει κείμενα και οι άλλες μεγάλες οικολογικές οργανώσεις παραστάσεις προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα δούμε πώς θα προχωρήσει αυτή η κατάσταση».

Όσον αφορά το ζήτημα των λιγνιτών κ. Νταγκλή, πού βρισκόμαστε;

«Η εξέλιξη που έχουμε είναι ότι παραμένουμε στα όσα έχουμε μέχρι σήμερα. Το θετικό είναι ότι, η πρόταση που έφυγε και έγινε αποδεκτή σε πρώτη φάση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ότι πάμε σε ανταλλάξιμες μορφές ενέργειες. Δηλαδή να γίνουν συμπράξεις μεταξύ ΔΕΗ και διεθνών οργανισμών για ανταλλαγή ενέργειας. Να δώσουμε εμείς υποτίθεται φθηνή ενέργεια και να πάρουμε απ’ αυτούς. Αυτή είναι η πρόταση. Υπάρχει η δέσμευση να μην ανοίξουμε νέα λιγνιτωρυχεία, αναμένουμε μέχρι τέλος Ιανουαρίου να επικαιροποιηθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αυτή η απόφαση για να πάρουμε κάποιες ανάσες για μερικά χρόνια ακόμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ