Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Η Δράμα χρειάζεται πρόγραμμα ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η Δράμα χρειάζεται πρόγραμμα ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης

Τη συζήτηση μονοπώλησαν το Φαλακρό, το Σπήλαιο Αγγίτη και οι δημοτικοί φόροι των επισιτιστικών καταστημάτων



ΤΟ ΠΡΩΙ της Πέμπτης (χθες), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Δράμα, στην αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Επικεφαλής και προεδρεύων της σύσκεψης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιάννης Ξανθόπουλος. Εισηγητής του θέματος ήταν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού κ. Κώστας Παπακοσμάς, ενώ συμμετείχε και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστας Μιχαηλίδης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν περιφερειακοί σύμβουλοι της Δράμας (Πατακάκης, Μωυσίδης, Ματζιάρης, Τελίδης, Παπαδόπουλος κ.α.), ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Χατζηλαζάρου, αντιδήμαρχοι από το Δήμο Δράμας (Μλεκάνης, Ζαχαριάδης) και από το Δήμο Προσοτσάνης (Τσελεμπής), στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Τουρισμού και του Πολιτισμού στο νομό, όπως ο κ. Καλλίας πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας, ο κ. Λατσίσταλης εκπρόσωπος των Επισιτιστών Δράμας και άλλοι.

Δηλώσεις Παπακοσμά
Σε δηλώσεις τους, ο κ. Παπακοσμάς, θεματικός αντιπεριφερειάρχης για θέματα τουρισμού και πολιτισμού σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Είμαστε εδώ στη Δράμα για να συζητήσουμε με τους ανθρώπους του πολιτισμού, του τουρισμού, τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και τους συναδέλφους περιφερειακούς συμβούλους της περιφερειακής ενότητας Δράμας, όσον αφορά τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον σχεδιασμό που υπάρχει αλλά και τον σχεδιασμό που έχουμε ως Περιφέρεια.
Είναι ένας κύκλος επαφών που ξεκίνησε από τον Έβρο την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζεται στη Δράμα. Συνδιαμορφώνουμε μαζί με τους φορείς του πολιτισμού και του τουρισμού ένα πλαίσιο δράσης, συνέργιες που μπορούν να γίνουν, ταυτόχρονα συζητάμε μαζί για τα εν γένει ζητήματα και τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε έτοιμοι και να συζητήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές που έχουν στόχο την ανάπτυξη με όχημα τον τουρισμό και τον πολιτισμό».
Σε σχετική ερώτηση για το ζήτημα του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, ο κ. Παπακοσμάς σημείωσε:
«Σήμερα εδώ θα ενημερωθούμε και για το χιονοδρομικό Φαλακρό. Θα μου επιτρέψετε όμως να μην πω τίποτα σήμερα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα είναι μείζονος σημασίας για την κοινωνία της Δράμας, πιστεύω ότι ακούγοντας τις απόψεις και των παραγόντων των αυτοδιοικητικών και των υπηρεσιακών και των φορέων της Δράμας, θα μπορέσουμε σχηματίσουμε άποψη, ταυτόχρονα να συνδιαμορφώσουμε και λύσεις για την επίλυση αυτού του σημαντικού ζητήματος.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθεί ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας. Δεν είναι όμως θέμα μόνο Περιφέρειας (σ.σ. το Φαλακρό), υπάρχουν και οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης που μέχρι τώρα διαχειρίστηκαν μαζί με την Αναπτυξιακή Εταιρεία τη λειτουργία του κέντρου. Εμείς σήμερα καλούμαστε να δούμε το ζήτημα αυτό και στο μέτρο του δυνατού και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που διαμορφώνονται να δώσουμε λύσεις».

Η σύσκεψη
Κατά τη σύντομη εισήγησή του στο ξεκίνημα της σύσκεψης, ο κ. Παπακοσμάς, σημείωσε ότι, «τουρισμός και πολιτισμός είναι δύο έννοιες συνυφασμένες με την ανάπτυξη της περιοχής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Ξέρουμε όλοι μας ότι η αναπτυξιακή μας προοπτική περνάει μέσα από τον τουρισμό. Στόχος και επιθυμία όλων μας είναι, ο τουρισμός να γίνει το όχημα της ανάπτυξης στην περιοχή μας, από το Στρυμόνα μέχρι τον Έβρο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε τις δυνατότητες και γνωρίζουμε καλά ότι είμαστε ένας προικισμένος τόπος, που μπορούμε να υποδεχθούμε κόσμο 12 μήνες το χρόνο».
Αυτό που έγινε παραδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι ότι ο νομός δεν έχει μέχρι σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό, δεν έχει μια συγκεκριμένη καταγραφή χώρων, τόπων και θεμάτων στα οποία θα πρέπει να δοθεί η ανάλογη βαρύτητα ώστε αυτά να προωθηθούν στη συνέχεια και να δουλευτούν.
Από τους περισσότερους από όσους μίλησαν, τέθηκε ξεκάθαρα το ζήτημα του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, το οποίο αφέθηκε κυριολεκτικά στην τύχη του, ενώ έγινε αναφορά και στο Σπήλαιο Αγγίτη (Μααρά), το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί χωρίς να κόβει εισιτήρια, λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Από τους επισιτιστές τέθηκε επίσης το ζήτημα των δημοτικών τελών που πρέπει να πληρώνουν και που είναι το ίδιο ποσοστό με αυτό που πληρώνουν αντίστοιχα καταστήματα σε αμιγώς τουριστικές περιοχές.

Ευανθία Τζήμου
Η κα Τζήμου, αρχιτέκτων μηχανικός, προϊσταμένη του Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας και μέλος της επιτροπής του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Αν. Μακεδονίας, αναφέρθηκε στο ζήτημα των τουριστικών πόρων του νομού. «Ξέροντας όλοι ότι το κομμάτι του τουρισμού είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο με νέους όρους, θα περιμέναμε να μην μείνει στην υποσημείωση μιας υπηρεσίας εμπορίου. Δεν είναι ο τουρισμός μόνο εμπόριο. Αυτή η συσχέτιση, εμπόριο τουρισμός, ήταν στις παλιές στατιστικές κατατάξεις, όταν ο τουρισμός δούλευε με άλλες έννοιες και άλλους πόρους πριν από χρόνια. Δεν μπορεί ο τουρισμός να αποσπαστεί από την αναπτυξιακή διαδικασία. Είναι εμπόριο, είναι επένδυση, είναι πολιτισμός, είναι ιστορία, είναι ερμηνεία, είναι επικοινωνία, είναι ψυχολογία είναι πολλά πράγματα».

Νίκος Λατσίσταλης
Ως εκπρόσωπος των Επισιτιστών Δράμας, ο κ. Νίκος Λατσίσταλης έθεσε το ζήτημα του δημοτικού φόρου. Τα τελευταία χρόνια, από το 1997, η μείωση του φόρου από το 5% σε 2% και που έγινε υποχρεωτικός, μας έχει βάλει σε περιπέτειες, σημείωσε ο κ. Λατσίσταλης, ο οποίος ζήτησε να ισχύσει ο φόρος μεν, αλλά να είναι μόνο σε περιοχές με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Σημείωσε ότι είναι άδικο να πληρώνουν τα ίδια ποσοστά, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, άλλα που βρίσκονται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως η Ρόδος, η Αθήνα και άλλες πόλεις, και το ίδιο να πληρώνουν στη Δράμα που δεν έχει τόσο μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον και ζήτησε αν μελετηθεί το θέμα, ώστε αν είναι δυνατόν να πάψει να είναι υποχρεωτική η καταβολή του 2%.

Άγγελος Καλλίας
Ο κ. Άγγελος Καλλίας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, επεσήμανε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι της Δράμας και σημείωσε ότι το γραφείο Προβολής και Προώθησης δεν έχει ακόμα στελεχωθεί, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Έθεσε ακόμα το ζήτημα του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού και μίλησε για «κατάντια» και «οικονομική καταστροφή» και ότι δυστυχώς, κανένας δεν βρίσκεται για να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στους ενδιαφερόμενους, ενώ σημείωσε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχουν μόνο πέντε περιφερειακά χιονοδρομικά κέντρα.
Αναφέρθηκε επίσης στο Σπήλαιο Αγγίτη το οποίο αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και έφτασε στο σημείο να λειτουργεί χωρίς να κόβει εισιτήρια. Αναφέρθηκε ακόμα ο κ. Καλλίας στο ζήτημα μονοπατιού Ε6, το οποίο δυστυχώς έφτασε να είναι απροσπέλαστο από όσους επιχειρούν να το περπατήσουν, αλλά και στις ενεργειακές πηγές των Θερμιών και τις ιαματικές πηγές, ενώ αναφέρθηκε συνολικά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία της Δράμας.

Παναγιώτης Μωυσίδης
Το ζήτημα της σύνδεσης της Δράμας με την Εγνατία οδό έθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Δράμας κ. Μωυσίδης, ενώ αναφέρθηκε και στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, για το οποίο σημείωσε ότι γύρω από αυτό έχουν αναπτυχθεί διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα κινδυνεύουν να κλείσουν. Ο κ. Μωυσίδης αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα του Σπηλαίου Αγγίτη, τονίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Ο Δήμος Προσοτσάνης χάνει την εβδομάδα περίπου 15.000 ευρώ, από το να μην μπορεί να κόψει εισιτήρια για την είσοδο στο  Σπήλαιο.

Θανάσης Τσελεμπής
Ως αντιδήμαρχος του Δήμου Προσοτσάνης μίλησε ο κ. Τσελεμπής, ο οποίος σημείωσε ότι, «όταν σήμερα, το 2011, φτάνουμε να μιλάμε για το πώς το τουριστικό προϊόν του νομού μας θα κινηθεί στην αγορά, αυτό είναι κατάντια. … Νισάφι πια, ας σταματήσουμε αυτό το πράγμα. Επί σαράντα χρόνια, τα ίδια και τα ίδια…» «Το πρώτο ενδιαφέρον μας είναι αυτή τη στιγμή, επιτέλους, αυτός ο νομός να αποκτήσει πρόγραμμα ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Να βάλουμε συγκεκριμένους στόχους και τα μέτρα από την αρχή, προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Καταντήσαμε τα δύο μεγαλύτερα τουριστικά προϊόντα του νομού, το Φαλακρό και το Σπήλαιο του Αγγίτη, να είναι στην κυριολεξία στον αέρα και μάλιστα να βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στον αέρα και να εξακολουθούμε να τους πληρώνουμε που δεν βρίσκονται στη δουλειά επειδή δεν λειτουργούν. Να δουλέψουμε όλοι για την επίτευξη αυτών των στόχων. Πρότασή μου είναι, κάθε νομός να κάνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης, να τα πάρει η Περιφέρεια και να κάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την τουριστικά ανάπτυξη της Περιφέρειας με συγκεκριμένο βιβλίο για κάθε νομό, ούτως ώστε ο κάθε επισκέπτης να ξέρει πού θα πάει και τι θα δει σε κάθε νομό».
Θ.Πολ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ