Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΕΙ ΜΕ ΣΧΟΛΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΑŸΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΕΙ ΜΕ ΣΧΟΛΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΑŸΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Του
Κώστα Μιχαηλίδη
Νομαρχιακός σύμβουλος Δράμας, "Υπερνομαρχίας Πολιτών"

Με καθυστέρηση τριών ετών όσον αφορά στην υλοποίηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Παιδεία του 2002 – ο οποίος προέβλεπε την λειτουργία τεσσάρων τμημάτων ΤΕΙ στην Δράμα με καταληκτική ημερομηνία την εκπαιδευτική χρονιά 2008 – 2009 – λειτουργεί από εφέτος το τρίτο τμήμα ΤΕΙ .

Τμήμα για το οποίο θριαμβολόγησαν όταν εξαγγέλθηκε το 2008 τόσο οι βουλευτές της τότε κυβέρνησης όσο και ο Νομάρχης ως εξέλιξη που αποδείκνυε το ενδιαφέρον και τις προτεραιότητες της παράταξης τους για την Δράμα. Ενδιαφέρον όμως που σίγουρα δεν επιδοκίμασε η κοινωνία αφού στις πρόσφατες εκλογές αποδοκίμασε την πολιτική της Ν.Δ και εμπιστεύθηκε το ΠΑΣΟΚ επιδεικνύοντας υγιή αντανακλαστικά και σε υπεσχημένα που έχουν να κάνουν με την εγκατάσταση νέων σχολών ΑΕΙ κ ΤΕΙ στον τόπο μας.

Θριαμβολόγησαν επειδή το τρίτο τμήμα θα έφερνε και το τέταρτο, άρα και την πολυπόθητη αυτονομία του ΤΕΙ Δράμας με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία-οικονομία. Τι προσέθεσε όμως το τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών το οποίο είχε σχεδιαστεί να στεγαστεί στο Γιαννίκειο Γυμνάσιο με προσδοκίες πολλαπλών ωφελειών για την Πετρούσα και κατ’ επέκταση για όλη την περιοχή; Δέκα πέντε νέους σπουδαστές και ένα κλειστό κτίριο ελλείψει σπουδαστών

Υπάρχει μήπως πρόβλεψη που να δικαιολογεί αισιοδοξία για το τέταρτο τμήμα, αυτό της Βιοτεχνολογίας Τροφίμων; Σίγουρα όχι και αυτό είναι αναπόφευκτα προδιαγεγραμμένο επειδή έχει ως κοινό γνώρισμα με το παραπάνω μια διαπίστωση που επισημανθηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα εδώ και καιρό δημοσίως.

Είναι από τα τμήματα εκείνα τα οποία δεν ενθουσιάζουν τους σπουδαστές , δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον τους δεν πείθουν ότι αυτοί που θα τα επιλέξουν ερχόμενοι για εγκατάσταση στην Δράμα θα έχουν κάνει την καλύτερη επιλογή για την ενσωμάτωση τους στην παραγωγική διαδικασία.

Τα παραπάνω τμήματα είναι από εκείνα που χαρακτηρίζονται ως χαμηλού ενδιαφέροντος και ζήτησης .Αν σε αυτό προστεθεί και το πλαφόν του δέκα, η γνωστή βάση του δέκα , ένα μέτρο που κυριολεκτικά βάζει σε κίνδυνο την λειτουργία των περιφερειακών ΤΕΙ γίνεται αντιληπτό ότι τα νέα τμήματα της Δράμας πραγματικά δεν θα προσφέρουν τίποτα σε ότι αφορά τα αυλα και υλικά οφέλη που προκύπτουν σε αυτές τις περιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες

Είναι όμως η αυτονομία του ΤΕΙ έστω και με σχολές αυτών των χαρακτηριστικών στόχος που σύντομα μπορεί να επιτευχθεί; Δυστυχώς όχι αφου η προηγούμενη κυβέρνηση με τον κύριο Σπηλιωτόπουλο προνοησε αναλογα “ Φρόντισε” να αυξήσει τον αριθμό των τμημάτων από τέσσερα σε πέντε και τον αριθμό των σχολών από δυο σε τρεις ως προϋπόθεση αυτονόμησης.

Στην Δράμα απαιτείται αλλαγή του διεκδικητικού πλαισίου σχετικά με την ανάπτυξη τμημάτων ΤΕΙ. Χρειάζονται τμήματα και σχολές υψηλής ζήτησης που θα καταστήσουν τον τόπο μας ελκυστικό προορισμό σπουδών.

Η σχολή Διαιτολογίας – Διατροφής , η Νοσηλευτική η σχολή Πολιτικών Μηχανικών Δομικών Έργων και φυσικά κάποιες άλλες είναι σχολές που δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους σπουδαστές, είναι σχολές που προσελκύουν το ενδιαφέρον.

Στο Διδυμότειχο για παράδειγμα που λειτουργεί σχολή Νοσηλευτικής μόλις δυο χρόνια ο αριθμός των σπουδαστών αγγίζει τους 300 όταν στην Δράμα για την τωρινή ακαδημαϊκή χρονιά οι εγγεγραμμένοι στο νέο τμήμα δεν ξεπερνούν τους δέκα πέντε ( 15 ). Οι συγκρίσεις είναι απογοητευτικές για τον τόπο μας και οι συνέπειες για το μεγάλο έλλειμμα στην κοινωνία και την οικονομία τραγικές.

Ο Νομάρχης και η Νομαρχιακή αρχή με τις σπασμωδικές κινήσεις τους που υπαγορεύθηκαν από κομματικές σκοπιμότητες θυσίασαν το ζητούμενο που είναι τα ελκυστικά τμήματα και αναγόρευσαν σε πανάκεια την αυτονομία που και αυτή όμως έγινε δυσχερέστερη με την ψήφιση Νόμου το περασμένο Αύγουστο από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο Νομάρχης για αυτήν την αρνητική εξέλιξη σιώπησε. Υποψιάζομαι ότι τώρα με το ΠΑΣΟΚ θα το θυμηθεί και θα σηκώσει την σημαία του αγώνα. Δείγματα γραφής οι πρόσφατες δηλώσεις του για την λεγόμενη “ επιτροπής σωτηρίας “ την οποία ενθυμείται όταν την ευθύνη της διακυβέρνησης την έχει το ΠΑΣΟΚ.

Μια κακοπαιγμένη απόπειρα για επανάληψη ενός έργου το οποίο εξυπηρετεί κομματικές και προσωπικές του επιδιώξεις. Φτάνει πια.!

ΔΡΑΜΑ 4-11-2009 Κωστας Μιχαηλιδης

Νομαρχιακος Συμβουλος

Υπερνομαρχιας Πολιτων

1 σχόλιο:

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ