Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Θεόκλητος Ιωαννίνων - Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω...


● ΞΕΣΠΑΘΩΝΕΙ Ο ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ Ιωαννίνων, που είναι και πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθές στα ΜΜΕ: «Είπα στον υπουργό (κ. Γ. Παπακωνσταντίνου): Υπάρχει θεομηνία ή πόλεμος να συνεισφέρουμε; Όχι. Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να συνεισφέρουμε για τις ανύπαρκτες οικονομικές πολιτικές», είπε και συνέχισε:

● «Όταν καλούμαι να πληρώσω τα σπασμένα άλλων, δεν το αποδέχομαι. Η επιβολή φόρων θα οδηγήσει σε χρεοκοπία την Εκκλησία». Για να πω την αλήθεια, στο μόνο σημείο που συμφωνώ, είναι το ότι καλούμαστε να πληρώσουμε για τις «ανύπαρκτες οικονομικές πολιτικές». Και ότι «καλούμαστε να πληρώσουμε για τα σπασμένα άλλων».

● Ως εδώ, πάμε καλά. Όμως γιατί η Εκκλησία δεν θα πρέπει να πληρώνει φόρους; Σε άλλον πλανήτη δραστηριοποιείται; Η σημερινή ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, είπε ο κ. Θεόκλητος, και σύμφωνα πάντα με πρόσφατες τραπεζικές ανέρχεται σε 702.160.000 ευρώ και τελικά της έχει απομείνει μόνο το 4% της αρχικής της. Σε ό,τι αφορά τις μετοχές της, αυτές δεν ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια στην Εθνική Τράπεζα!

● Όπως επισήμανε ο κ. Θεόκλητος, η Εκκλησία δεν θέλει να αρνηθεί τη συμμετοχή της, αλλά να φορολογηθεί με το 1 τοις χιλίοις όπως τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και όχι με 3 τοις χιλίοις, διότι δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, αφού συντηρεί πάνω από 800 ιδρύματα για τους ενδεείς της κοινωνίας.

● Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το διαχωρισμό της Εκκλησίας – Κράτους, είπε: «Μακάρι να είχε γίνει. Έτσι κι εγώ δεν θα είχα παπάδες που θα μου έλεγαν ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Μπορεί να είχα λιγότερους, αλλά θα ήταν παπάδες. Φταίμε όμως κι εμείς. Γιατί πολλές φορές κάναμε από τον άμβωνα πολιτική». Έλα ντε; Αλλά όταν γίνεται αυτό, κουβέντα. Κανείς δεν μιλάει!

● Το ζήτημα είναι καθαρά ηθικό, νομίζω. Όλοι σ’ αυτή τη χώρα έχουμε τη διάθεση να συνεισφέρουμε στο Κράτος και στην ίδια την κοινωνία μας, ώστε να βγούμε από τη επικίνδυνη ατραπό που έχει μπει. Όμως, θα πρέπει ο καθένας να συνεισφέρει αναλόγως των εσόδων του, των προσόντων του.

● Γιατί θα πρέπει οι φόροι να βγαίνουν από τη βάσανο μόνο των μικρών, των εργαζομένων, των μισθωτών και των μικροεπαγγελματιών και όχι από το μεγάλο κεφάλαιο; Τι κάνει το μεγάλο κεφάλαιο; Τι προσφέρουν τελικά οι τράπεζες σ’ αυτόν τον τόπο; Μόνο δάνεια που για να τα αποπληρώσεις πρέπει να σου πάρουν το κεφάλι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ