Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

Χώρα προέλευσης του γάλακτος


● ΣΥΧΝΑ ΤΙΘΕΤΑΙ το ερώτημα: ξέρουμε τι τρώμε; Ξέρουμε τι πίνουμε; Με τον καιρό, οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν αναγκαστεί να αναγράφουν στις συσκευασίες τους, τα συστατικά του περιεχομένου. Τόσο τη διατροφική αξία του προϊόντος, όσο και το …από πού κρατάει η σκούφια του!

● Κάποιες βιομηχανίες έχουν συμμορφωθεί, άλλες όχι. Μια από τις περίεργες ιστορίες στο ζήτημα των τροφίμων, είναι το γάλα. Τι γάλα πίνουμε; Ξέρουμε από πού είναι; Είναι από την ελληνική ύπαιθρο όπως λένε οι βιομηχανίες γάλακτος, ή μήπως είναι γάλα που εισάγεται από άλλες χώρες;

● Ήδη, εδώ και αρκετό καιρό, από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν πάρει αρκετό χρόνο, ώστε να αναγράφουν στις συσκευασίες γάλακτος, την χώρα προέλευσής του. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα, δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτό. Τώρα, με τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν και πέτυχαν άλλους δύο μήνες προθεσμία, από 1 Νοεμβρίου 2009 έως 1 Ιανουαρίου 2010. Γιατί τους χαϊδεύουν τ’ αυτιά, άραγε;

● Από την άλλη όμως, με τον τρόπο αυτό, νομιμοποιούνται οι γαλακτοβιομηχανίες να εισάγουν γάλα από τρίτες χώρες και να μας το πουλάνε ως ντόπιο, εφόσον μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζουμε την πραγματική του καταγωγή. Θα πίναμε το απλό «φρέσκο» γάλα, αν στο κουτί αναγραφόταν χώρα προέλευσης για παράδειγμα η Βουλγαρία, η Τουρκία ή άλλη χώρα;

● Η απόφαση αυτή πλήττει πάνω απ’ όλα τους Έλληνες παραγωγούς γάλακτος, εφόσον και επίσημα πλέον, δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής γάλακτος από τρίτες χώρες, αλλά και το δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει τι πίνει. Και πώς θα ελέγχεται άραγε η αλήθεια της αναγραφόμενης χώρας;