Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Χωρίς παραμεθόριο επίδομα Δράμα, Καστοριά και Φλώρινα


● ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ η Νέα Δημοκρατία όσο ήταν κυβέρνηση τα περασμένα χρόνια. Τώρα όμως συνεχίζεται, κι από ό,τι φαίνεται, δεν διορθώνεται εύκολα. Αναφέρομαι στο επίδομα παραμεθόριων περιοχών και θέρμανσης για το νομό της Δράμας.


● Πρέπει να παραδεχθούμε κάποια πράγματα. Η κυβέρνηση Καραμανλή αρνήθηκε να δώσει το παραμεθόριο επίδομα για τους δημοσίους υπαλλήλους στη Δράμα. Παράλογο κι όμως αληθινό. Θυμάμαι ότι πρέπει από ένα – δυο χρόνια γινόταν ο χαμός στο νομό γι’ αυτό το θέμα. Συνεντεύξεις, εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες. Τίποτα…


● Τώρα, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Τζίμας, κατέθεσε σχετική πολυσέλιδη τροπολογία για το ζήτημα αυτό, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε, λέει, να πάρει θέση. Ο παριστάμενος υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί, δηλώνοντας πως το νομοσχέδιο δεν είναι σχετικό με το αίτημα.


● Παραδέχθηκε ο κ. Τζίμας στην ομιλία του στη Βουλή, ότι, «υπάρχουν ορισμένες αδικίες στη χώρα, τις οποίες δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ρύθμισε», και όπως είπε παρακάτω, οι τρεις νομοί που δεν παίρνουν το επίδομα παραμεθόριων περιοχών είναι η Δράμα, η Καστοριά και η Φλώρινα. Αλλά το παίρνουν οι Σέρρες και ο δημόσιος υπάλληλος που υπηρετεί στα Κερδύλια για παράδειγμα, παραθαλάσσια περιοχή.


● Είναι οι τρεις νομοί που είχε παραδεχθεί και κατά την επίσκεψή του στη Δράμα στις 27 και 28 Οκτωβρίου, ο υφυπουργός κ. Μαγκριώτης. Δράμα, Καστοριά και Φλώρινα. Παραμεθόριοι νομοί με τα όλα τους, κι όμως, εντελώς παραμελημένοι. Λες και δεν υπάρχουμε στο χάρτη. Αυτό κι αν είναι κατάφορη αδικία, από ένα υδροκέφαλο και αθηνοκεντρικό κράτος!


● Είναι μετά να μην εξεγείρεσαι και να μην επαναστατείς; Αλλά αυτός ο κοσμάκης της Δράμας, της Καστοριάς και της Φλώρινας, κάθεται και υπομένει μαρτυρικά τις όποιες αποφάσεις λαμβάνεις το αθηνοκεντρικό κράτος. Αντί να πάρει την υπόθεση στα χέρια του…


● Και κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια! Κάθε φορά, τους ψηφίζει, τους χαϊδολογεί, και τους παρακαλάει να κάνουν κάτι γι’ αυτόν! Κι όμως τίποτα δεν γίνεται. Τα χρήματα πηγαίνουν πάντα σ’ εκείνους τους νομούς που μπορούν κι αρπάζουν, που μπορούν και έχουν περισσότερες προσβάσεις στην εξουσία!


● Μήπως οι τοπικοί πολιτικοί μας αδυνατούν να κάνουν κάτι για το νομό; Μήπως κι αυτοί είναι έρμαια της αθηνοκεντρικής εξουσίας; Εξαρτώμενοι από το κέντρα των κομμάτων τους, υπάκουοι στις κεντρικές εντολές, αδυνατούν να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούται ο νομός. Μπορεί να διαμαρτύρονται, μπορεί να φωνάζουν, αλλά δυστυχώς δεν ακούγονται.


● Αλλά τι άλλο να κάνεις, όταν ολόκληρη η χώρα επιβιώνει με επιδόματα; Κυβερνήσεις με επιδοματικές πολιτικές! Επίδομα για το πετρέλαιο, επίδομα για τη φτώχεια, επίδομα για τα ψώνια, επίδομα για τους άνεργους, επίδομα για τους χαμηλά αμειβόμενους, επίδομα για το ένα, επίδομα για το άλλο! Ελλάδα, η χώρα των επιδομάτων! Η χώρα που ζει και επιβιώνει με επιδόματα! Αχ βρε Ψωροκώσταινα, αχ βρε Ψωρογιώργαινα!



● ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ, δουλειά! Σκίζεσαι όλη μέρα πέρα δώθε, τρέχεις, ανεβαίνεις κατεβαίνεις, ξοδεύεσαι στις βενζίνες, να βγάλεις τον επιούσιο της ημέρας. Ο απολογισμός του μήνα πολλές φορές, σταθερά λιγοστός και χαμηλός. Συγκεκριμένα τα χρήματα, και μ’ αυτά έχεις ήδη κανονίσει που θα τα δώσεις.


● Η πλειοψηφία των Ελλήνων, δουλεύει πλέον για τους άλλους. Να εξοικονομήσεις τα ενοίκια. Τα τηλέφωνα, τη ΔΕΗ και το νερό. Τα καθημερινά έξοδα του σπιτιού, του μαγαζιού, της οικογένειας. Τα παιδιά με τα φροντιστήρια και το ντύσιμό τους. Διάφορες άλλες δραστηριότητές τους. Κι από πάνω, οι πιστωτικές κάρτες και οι δόσεις των πιθανών καταναλωτικών σου δανείων.


● Απορίας άξιο είναι, πώς όλος αυτός ο κόσμος τα καταφέρνει και μπορεί και επιβιώνει. Όχι να τα βγάζει πέρα, πώς καταφέρνει και επιβιώνει. Ανακυκλώνουμε τα χρήματα από τη μια τσέπη στην άλλη, κι από το ένα ταμείο στο άλλο. Θα περιμένει λίγο παραπάνω ο ένας, θα δώσω στον άλλο, μετά θα πληρώσω εκείνο, αλλά θα καθυστερήσω πέντε μέρες τη δόση…


● Νεόπτωχε… το φραπέ και τα μάτια μας! Είναι η αγαπημένη μου φράση! Ο φραπές της ημέρας να εξασφαλίζεται και τα υπόλοιπα τα καταφέρνουμε! Αλλά θα πρόσθετα και τα δύο-τρία κινητά τηλέφωνα! Τα πολυέξοδα κινητά τηλέφωνα των παιδιών; Πώς βγαίνουν όλα αυτά με έναν άντε δύο, μισθούς;


● Γιατί, το θαύμα της ελληνικής οικονομίας, τελικά, παραμένει. Ή μάλλον να πω καλύτερα, της επιβίωσης του ελληνικού νοικοκυριού! Ο Έλληνας νοικοκύρης, συνεχίζει να ξοδεύει περισσότερα από όσα – όχι παράγει…- αλλά εισπράττει!


● ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΜΙΛΑΜΕ για οικονομία, να πούμε ότι ο Αρεοπαγίτης Ν. Λεοντής, κατά τη συζήτηση στο Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αντίθετων αναιρέσεων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) και της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά απόφασης (υπ΄ αριθμ. 3499/2008) του Εφετείου Αθηνών, που αφορά τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών των τραπεζών, εισηγήθηκε να κριθούν παράνομοι πέντε όροι τραπεζικών συναλλαγών.


1) Η επιβολή εξόδων για τις αναλήψεις μετρητών από την ίδια Τράπεζα μέσω πιστωτικής κάρτας. 2) Η επιβολή εξόδων αδράνειας σε καταθετικούς λογαριασμούς που παραμένουν ακίνητοι για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών. 3) Η επιβολή επιβάρυνσης 50 ευρώ στον δανειολήπτη για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών. 4) Ο περιορισμός της ευθύνης της Τράπεζας σε περίπτωση που γίνει παράνομη χρήση του απωλεσθέντος ή κλαπέντος βιβλιαρίου καταθέσεως. 5) Η επιβολή εξόδων τήρησης και παρακολούθησης των Τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων.


Παράλληλα, ο εν λόγω Αρεοπαγίτης εισηγήθηκε να κριθούν νόμιμοι οι εξής όροι συναλλαγών: 1) Η επιβάρυνση του καταναλωτή που χρησιμοποιεί την πιστωτική κάρτα ως μέσο πίστωσης με τόκους αναδρομικά από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι με την πάροδο της προθεσμίας πληρωμής που αναγράφεται στο μηνιαίο λογαριασμό που του αποστέλλεται.


2) Η καταστρατήγηση της διαφάνειας του κυμαινόμενου επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες. 3) Η μονομερής από την Τράπεζα διαμόρφωση του επιτοκίου καταθέσεων. Κατά την ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι της ΕΤΕ και της ΕΚΠΟΙΖΩ ανέπτυξαν τις αντίθετες θέσεις τους και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ