● ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ πέρασαν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα. Ο Γάλλος καλλιτέχνης Τιερί Νουάρ, έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας το «θανατηφόρο σύνορο» του Δυτικού και Ανατολικού Βερολίνου με πρωτότυπα γκράφιτι. Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ερωτάται:
● [Θα λέγατε ότι τελικά η πτώση του κομμουνισμού έφερε έναν καλύτερο κόσμο; Είναι ο καπιταλισμός ένα καλύτερο σύστημα διαβίωσης;] Και απαντά ο Τιερί Νουάρ: [Ο Βιμ Βέντερς είπε ότι «νομίζαμε ότι η Ανατολή, ο κομμουνισμός «έπεσε», αλλά βλέπουμε ότι συγχρόνως διαλύεται και η Δύση και ο καπιταλισμός». Το μέλλον πιστεύω ότι θα φέρει κάτι καινούριο, μια νέα ρύθμιση, χωρίς Ανατολή – Δύση, με πολλούς πόλους, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Κίνα, στο προσκήνιο. Είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό.]
● Το συμπέρασμα μιας δημοσκόπησης που έκανε το BBC World Service, είναι ότι, το γκρέμισα το Τείχους του Βερολίνου δεν ήταν μια τεράστια νίκη του καπιταλισμού, όπως διαφαινόταν πριν από είκοσι χρόνια. Κατά μέσο όρο μόλις το 11% στις 27 χώρες όπου έγινε η δημοσκόπηση πιστεύει ότι ο καπιταλισμός λειτουργεί σωστά και ότι δεν χρειάζεται εποπτεία και παρέμβαση. Τα υψηλότερα ποσοστά των οπαδών του άκρατου καπιταλισμού εμφανίζονται στις ΗΠΑ (25%) και στο Πακιστάν (21%).
● Η πιο δημοφιλής άποψη –σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GlobeScan/PIPA για λογαριασμό του BBC– είναι ότι η ελεύθερη αγορά έχει σημαντικά προβλήματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο μέσω ελέγχων και μεταρρυθμίσεων. Την άποψη αυτή υποστηρίζει το 51% των 29 χιλιάδων ανθρώπων που ρωτήθηκαν. Το 23% πιστεύει ότι ο καπιταλισμός είναι ένα ελαττωματικό σύστημα που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί και στην θέση του χρειάζεται ένα νέο οικονομικό σύστημα.
● Το 43% των Γάλλων, το 38% των Μεξικάνων, το 35% των Βραζιλιάνων και το 31% των Ουκρανών υιοθετούν αυτήν την άποψη. Επιπλέον, η πλειοψηφία των πολιτών σε 15 από τις 27 χώρες θέλει μια πιο ενεργή κυβέρνηση που θα ελέγχει τους σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Η άποψη αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις πρώην Σοβιετικές χώρες όπως στην Ρωσία (77%) και Ουκρανία (75%) αλλά και στην Βραζιλία (64%), την Ινδονησία (65%) και την Γαλλία (57%).
● Η δημοσκόπηση ρώτησε τους πολίτες εάν η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν θετικό γεγονός ή όχι. Αν και το 54% είπε ότι ήταν θετική, μόλις στις 15 από τις 27 χώρες η πλειοψηφία χαρακτήρισε θετική την κατάρρευση. Το 22% θεωρεί την εξέλιξη αυτή αρνητική, ενώ το 24% δεν είχε γνώμη.
Στις χώρες του πρώην Συμφώνου τη Βαρσοβίας, οι Ρώσοι (61%) και οι Ουκρανοί (54%) θεωρούν ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν αρνητικό γεγονός. Αντίθετα, οι Πολωνοί (80%) και οι Τσέχοι (63%) την θεωρούν θετικό γεγονός.
● Είκοσι χρόνια μετά, το γεγονός της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου μοιάζει να έχει ξεθωριάσει για πολλούς από εμάς. Πέρα όμως από τα στατιστικά στοιχεία, υπάρχει και η ανθρώπινη πλευρά. Πουθενά δεν πρέπει να υπάρχουν υψωμένα τείχη. Είτε αυτά είναι κτισμένα από πέτρες, μπετόν και σίδερο, είτε υψώνονται μέσα στο μυαλό μας, από ιδεοληψίες, προκαταλήψεις, φανατισμούς, θρησκευτικό φονταμενταλισμό και άλλα.
● Υψωμένα τείχη υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο από την Τουρκία και στην Παλαιστίνη από τους Ισραηλινούς. Η Διεθνής Κοινότητα, θα πρέπει να ασχοληθεί επιτέλους κάποτε σοβαρά μ’ αυτές τις δύο υποθέσεις, ώστε να εδραιωθεί η ειρήνη. Δεν είναι υποθέσεις με τοπικό και διμερές ενδιαφέρον. Είναι υποθέσεις που αφορούν όλους μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ