ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ
«Γραμμές πεζών και ποιημάτων»
Σάββατο 7 Μαΐου, ώρα 21.00 στην αποθήκη εμπορευμάτων του ΟΣΕ
ΜΙΑ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την ποίηση και την πεζογραφία, πρόκειται να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 7 Μαΐου και ώρα 21.00 το βράδυ, στον χώρο της αποθήκης εμπορευμάτων του ΟΣΕ, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Δράμας. Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού, οι Λέσχη Ανάγνωσης Ποίησης Δράμας και η Λέσχη Ανάγνωσης Πεζογραφίας Δράμας.
Η εκδήλωση «γραμμές πεζών και ποιημάτων» με παράλληλη προβολή VIDEO που δημιούργησε ο Στέλιος Λαζαρίδης θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ένα είδος σύνθεσης ιδεών και συγκινήσεων που μας αποκαλύφθηκε με την επικοινωνία.
Οι συμμετέχοντες στη Λέσχη Ανάγνωσης Ποίησης Δράμας και στη Λέσχη Ανάγνωσης Πεζογραφίας Δράμας, λειτούργησαν ως οργανωτές και συλλέκτες αποσπασματικών κειμένων (πεζών και ποιητικών) ακουμπώντας στη βαθύτερη ανάγκη αποκάλυψης των βαθύτερων μυστικών τους.
Χάρη στον αναλογικό και συμβολικό στοχασμό, χάρη σ’ έναν, από μακριά, φωτισμό της εικόνας που μεσολαβεί, και χάρη σ’ αυτό το παιχνίδι των αντιστοιχιών πάνω σε χίλιες αλυσιδωτές αντιδράσεις και παράδοξους συσχετισμούς, χάρη στη μαγεία μιας γλώσσας αναπολούμε μιαν ανθρώπινη κατάσταση, πιο άξια του αρχέγονου ανθρώπου.
Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε για την εκδήλωση, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Φέρνουμε σε πλατύτερη επαφή τη συλλογική ψυχή με την κυκλοφορία της πνευματικής ενέργειας. Μπροστά στην πυρηνική ενέργεια, το πήλινο λυχνάρι μας θα είναι αρκετό γι’ αυτόν τον σκοπό; Ναι, αν ο πηλός θυμηθεί τον άνθρωπο».
Οι Λέσχες Ανάγνωσης
Η πρώτη Λέσχη Ανάγνωσης που δημιουργήθηκε στη Δράμα, ήταν αυτή της ποίησης το 2006. Ένα χρόνο αργότερα άρχισε τη λειτουργία της και η Λέσχη Ανάγνωσης Πεζογραφίας. Σκοπός τους είναι η ανάγνωση ποιημάτων και πεζών κειμένων, ανάλογα, και η συζήτηση κάθε φορά, στο θέμα που έχει επιλεγεί.
Οι συναντήσεις των ατόμων που συμμετέχουν, γίνονται μια φορά το μήνα στο καφέ Ανώι. Υπεύθυνη για τη Λέσχη Ανάγνωσης Ποίησης είναι η κα Έφη Ζάννη, δικηγόρος στο επάγγελμα, και για τη Λέσχη Ανάγνωσης Πεζογραφίας η κα Ντίνα Τρούτπεγλη, υπάλληλος της Βιβλιοθήκης Ελευθερούπολης. Αυτή τη στιγμή στη Λέσχη για την Ποίηση συμμετέχουν 15-20 άτομα, ενώ στη Λέσχη Πεζογραφίας συμμετέχουν 30-40 άτομα.
Η μορφή της εκδήλωσης
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η κα Έφη Ζάννη, αναφέρεται στην εκδήλωση του Σαββάτου. Κάποια στιγμή οι δύο Λέσχες αποφάσισαν να συνεργαστούν και να πραγματοποιήσουν μια εκδήλωση «στην οποία θα μεταφέρουμε ένα κοινό αίσθημα συγκίνησης. Ουσιαστικά ο καθένας έφερε ένα κείμενο που αγαπάει και κάναμε ένα συνονθύλευμα τελείως διαφορετικό. Το συνθέσαμε και δημιουργήσαμε μια παρουσίαση διαφορετικών πραγμάτων, πεζών και ποιημάτων, με μια λογική μέσα από την έκθεση αυτών των κειμένων. Τα συνθέσαμε λοιπόν, και ο Στέλιος Λαζαρίδης έκανε ένα βίντεο για κάθε ένα από τα κείμενα. Πρόκειται για την παρουσίαση μιας κατάστασης συγκινήσεων, σε έναν χώρο μη συμβατικό, όπως είναι οι αποθήκες του ΟΣΕ».
Τα κείμενα που θα διαβαστούν είναι των συγγραφέων: Γιώργος Μιχαηλίδης, Λιλή Λαμπρέλη, Ζακ Μπονέ, Ζιράνα Ζατέλη, Μιχάλης Γκανάς, Μπουκόφσκι, Ελύτης, Μιχάλης Φακίνος, Αργύρης Χιόνης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Τίτος Πατρίκιος, Πάμπλο Νερούδα, Λιλή Ζωγράφου, Γκρέκορι Κόρσο, Έφη Ζάννη και άλλοι.
«Η σειρά των κειμένων που θα διαβαστούν», μας λέει η κα Έφη Ζάννη, «ξεκινάει από μια είσοδο σε μια κατάσταση αισθημάτων και αισθήσεων, κορυφώνονται σε μια κατάσταση υπαρξιακής αγωνίας γύρω από τον θάνατο. Στην αρχή έχουμε την επαφή με την αίσθηση και τα χέρια, την ανάγκη της επαφής του ανθρώπου, της αφής, των αισθήσεων, κορυφώνεται στο μέσον με τον θάνατο και στη συνέχεια αρχίζει και πέφτε σε μια κατάσταση προοπτικής της ζωής, σε μια αναζήτηση του οράματος, σε μια αναζήτηση της αληθινής εκδοχής του εσωτερικού μας βίου. Τι ρόλο παίζουν τα βιβλία στη ζωή μας, αν είναι τα βιβλία που χρειαζόμαστε, αν τα βιβλία είναι τα πράγματα της φύσης μας ή δεν είναι».
Το πρωτότυπο του χώρου
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ανάγνωση πεζών και ποιημάτων πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον χώρο της αποθήκης εμπορευμάτων του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας, για τον οποίο μας λέει η κα Ζάννη: «Θέλαμε έναν χώρο μη συμβατικό! Για το λόγο ότι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία της ανάγνωσης, δεν ήθελαν να προβληθούν μέσα σε συγκεκριμένους χώρους, γιατί φοβούνται και την έκθεση… Η έκθεση είναι φοβερό πράγμα για τον άνθρωπο, είναι πάρα πολύ δύσκολο και υπάρχει μια συστολή! Χρειαζόμασταν λοιπόν έναν χώρο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, και επιλέχτηκε ο χώρος εμπορευμάτων του ΟΣΕ. Από την ανάγκη αυτού του χώρου τελικά, επιλέχθηκε και ο τίτλος της εκδήλωσης, γραμμές πεζών και ποιημάτων».
Όπως επισημαίνει η κα Έφη Ζάννη, οι άνθρωποι του ΟΣΕ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν άμεσα και ενέκριναν την εκδήλωση στο χώρο της αποθήκης εμπορευμάτων του Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Θανάσης Πολυμένης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ